NRK Meny
Normal

Trosset myndighetene: Danset og sang på Taksim-plassen

Til tross for at flere hundre mennesker trosset myndighetenes ordre om å holde seg borte fra Taksim-plassen, var situasjonen rolig i Istanbul natt til torsdag. Demonstrantene sang og danset, mens opprørspolitiet så på.

Tyrkia Taksim-plassen

Det var mindre tåregass og vannkanoner og mer sang og dans på Taksim-plassen natt til torsdag. Etter flere dager med harde sammenstøtt sto opprørspoliti på sidelinjen mens demonstranter slapp til på plassen.

Foto: OZAN KOSE / Afp

TURKEY-PROTESTS/

Folk begynte å strømme tilbake til Taksim-plassen onsdag kveld, til tross for advarsler fra myndighetene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Demonstrantene fant igjen tilbake til Taksim-plassen etter at Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan i går kveld hintet til en mulig folkeavstemning om den omstridte utbyggingen i Gezi-parken, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er nettopp planene om å utbygging av parken, en av Istanbul sentrums siste grønne lunger, som har satt sinnene i kok og ført tyrkerne ut i nå nøyaktig to uker med protester.

Det var knyttet spenning til hvordan Erdogans velvilje til en folkeavstemning ville bli mottatt blant demonstrantene. «Veien ut er folkeavstemning», skrev den regjeringsvennlige avisen Star på forsiden sin torsdag. Erdogan-kritiske Cumhuriyet kalte forslaget «et spill».

LES OGSÅ: Hva nå, Erdoğan?
LES OGSÅ: Tyrkiske advokater marsjerer i støtte for Istanbul-demonstrantene
LES OGSÅ: Taksim-plassen ryddet før møtet med statsministeren

Natten i Istanbul forløp etter omstendighetene fredfullt. Folk sang og danset, og da en konsertpianist tok med et flygel inn på Taksim-plassen for å spille for demonstrantene, ble han møtt med stor applaus. I morgentimene spilte ungdommer fotball på plassen som bare 24 timer tidligere var fylt med tåregass, vannkanoner og bulldosere som fjernet barrikader og bilvrak.

Artikkelen fortsetter under

TURKEY-PROTESTS

I morgentimene torsdag ble sang og dans erstattet med fotball. Politiet fortsatte å stå på sidelinjen gjennom hele natten og i morgentimene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Plassen ryddes innen 24 timer

Siden onsdag morgen har store styrker med opprørspoliti voktet plassen, for at den skal være åpen for trafikk etter de harde sammenstøtene dagen før.

Taksim-plassen ble tømt kort tid etter at statsminister Erdogan erklærte at hans og regjeringens tålmodighet med demonstrasjonene snart var slutt.

Erdogan har varslet at ulovlige demonstrasjoner ikke lenger vil bli tolerert, og han truet demonstrantene med at det vil koste dem dyrt om de fortsetter protestene.

Torsdag erklærte han at Taksim-plassen i skal ryddes for demonstranter i løpet av det neste døgnet, melder nyhetsbyrået AP.

– Vår tålmodighet er ved veis ende. Jeg sender en siste advarsel. Jeg ber mødrene og fedrene om å være så snille å hente barna deres ut fra parken. Vi kan ikke vente lenger for Geziparken tilhører ikke okkupantene, men folket, sa Erdogan i et partimøte i Ankara.

Talsmann for regjeringen, Huseyin Celik, har også sagt at myndighetene ikke kan tillate at protestantene fortsetter i evig tid.

Like fult strømmer folk tilbake til Taksim-plassen etter advarslene.

Artikkelen fortsetter under

TURKEY-PROTESTS/

Demonstranter setter opp en barrikade i Ankara natt til torsdag.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Sammenstøt i Ankara

Like rolig var det ikke i Tyrkias hovedstad Ankara. Der var det nye sammenstøt mellom politi og demonstranter natt til torsdag.

De første meldingene om uroen i Ankara kom rett etter midnatt. Om lag 2.000 mennesker hadde samlet seg i sentrum, hvor de sang slagord mot regjeringen.
En bilfører ble pågrepet av politiet fordi han tutet med hornet for å støtte demonstrantene, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP som befant seg på stedet.

Den tyrkiske regjeringen uttalte onsdag at de kan komme til å holde en folkeavstemning om byggeprosjektet som startet de snart to uker lange og voldelige protestene i landet.

I morgentimene brukte politiet tåregass og vannkanoner mot demonstranter i hovedstaden Ankara.

Minst tre mennesker har mistet livet siden protestbølgen begynte i Tyrkia for snart to uker siden. Over 5.000 personer er blitt skadd, ifølge legeforeningen i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt