Hopp til innhold

Kulturredaktører tror det spøker for Nobels litteraturpris

Forfatter Sara Stridsberg har gitt beskjed om at hun vil forlate sin plass i Svenska Akademien. Dermed er hun det sjette medlemmet som går i løpet av få uker. Svenske kulturredaktører mener det nå er usannsynlig at årets nobelpris i litteratur blir delt ut.

Sara Danius og Sara Stridsberg forlater Svenska Akademiens møte på Börshuset i Gamla stan.

Sara Stridsberg (t.h.) har vært alliert av Sara Danius (t.v.) som måtte forlate lederposten i Svenska Akademien for få uker siden etter intern strid. Her går de sammen etter at Danius hadde kunngjort sin avgang.

Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Stridsbergs avgang kunngjøres på Svenska Akademiens nettside, hvor det heter at Akademien beklager avgjørelsen Stridsberg har tatt.

Stridsberg har tidligere signalisert om hun var i tvil om hun ville fortsette som medlem, men har kommet til beslutningen om at hun i likhet med flere andre ønsker å tre ut av vervet, som man egentlig velges til på livstid.

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, som fikk Nordisk råds litteraturpris i 2007, ble valgt inn i Svenska Akademien i 2016.

Foto: Dan Hansson / Svd / Scanpix / NTB scanpix
Katarina Frostenson

Katarina Frostenson, som også har mottatt Nordisk råds litteraturpris, i 2016, har vært medlem av Svenska Akademien siden 1992. Hun er gift med den såkalte Kulturprofilen som har utløst krisen i Akademien.

Foto: Seppo Samuli - norden.org

Stridsberg har tilhørt Danius-fløyen i Svenska Akademien, gruppen av medlemmer som slo ring rundt Sara Danius, som inntil nylig var leder av Akademien, og hennes håndtering av en granskingsrapport som gjaldt ektefellen til ett av akademimedlemmene.

Kulturredaktør i Dagens Nyheter Björn Wiman tolker Stridsbergs avgang som at hun mener det ikke er noen vits i å fortsette å kjempe for sitt syn på hvordan Svenska Akademien skal komme seg ut av den dype krisen de befinner seg i.

Granskingsrapport stridens kjerne

Krisen startet med anklagene mot den svensk-franske teaterregissøren Jean-Claude Arnault, som er gift med poeten og akademimedlem, Katarina Frostenson.

Arnault ble i høst anklaget for overgrep og trakassering av minst 18 kvinner, blant dem ektefeller og døtre til andre akademimedlemmer og personer som var tilknyttet kulturklubben han drev.

Arnault er også anklaget for å ha lekket prisvinnere til pressen før Akademien kunngjorde navnene.

Da forholdene rundt Arnault startet å komme for dagen, bestilte Danius en uavhengig juridisk gransking av anklagene mot ham og forbindelsene til Svenska Akademien.

I granskingsrapporten kom det blant annet frem at hans kone var medeier i kulturklubben Arnault drev, og som Svenska Akademien bevilget penger til, bevilgninger som Frostenson var med på å vedta.

Ekteparet skal også hatt urettmessig tilgang til og bruk av eiendommer som tilhører Svenska Akademien.

Stridsberg tilhørte mindretallet i Akademien som ønsket å ekskludere Katarina Frostenson som akademimedlem, etter at hun nektet å trekke seg frivillig, samt at Akademien burde følge de uavhengige juristenes råd og politianmelde ulike forhold.

 Horace Engdahl

Horace Engdahl var leder av Svenska Akademien i 10 år, fra 1999 til 2009, og var da den som kunngjorde hvem som ble tildelt Nobels litteraturpris. Hans iherdige forsvar av Katarina Frostenson og Jean-Claude Arnault, som han er nær venn av, med tilsvarende angrep på Danius-fløyen regnes som årsaken til at Sara Stridsberg trekker seg.

Foto: Leif R Jansson / Scanpix / NTB scanpix

En etter en trakk seg

Etter avstemningen, hvor de som ikke ville ekskludere Frostenson og som mente det var feil å bestille granskingsrapporten, trakk det lengste strået, trakk i stedet de tre forfatterne Clas Østergren, Kjell Espmark og Peter Englund seg i protest.

Dette førte igjen til en ny runde, som endte med at Sara Danius trakk seg fra lederstillingen og fra sin plass i Akademien. I tillegg måtte Katarina Frostenson gå med på at hun ikke skulle delta i arbeidet i Akademien de kommende årene.

Sara Stridsberg har stått på Danius sin side. Stridsberg har beskrevet Danius som «håpet» til å få gjort noe med institusjonen, hvor taushetsplikt og gamle tradisjoner har rådet siden opprettelsen i 1786. Iblandet dette er kritikk av Danius sin lederstil.

Nå har altså Stridsberg bestemt seg for å gjøre som store deler av Danius-fløyen og forlate plassen rundt akademibordet.

Stridsberg skal ha vært forkjemper for en pressemelding som ble sendt ut fra Akademien for vel en uke siden, hvor det sto at Svenska Akademien erkjente at uheldige forhold hadde funnet sted.

Denne pressemeldingen ble tirsdag slaktet av ett av de andre akademimedlemmene, den tidligere mangeårige akademilederen Horace Engdahl, som angrep Stridsberg og gikk til fullt forsvar av ekteparet Frostenson og Arnault, som han er nær venn av.

Hva med nobelprisen?

Selv om det tidligere denne uken ble forsikret at årets utdeling av Nobels litteraturpris vil skje som normalt, har svenske kulturkommentatorer i dag vanskelig å se for seg hvordan det kan gå.

Svenska Akademien har ansvar for å utrede kandidater og velge vinner av den prestisjetunge litteraturprisen.

I statuttene til Akademien heter det 7 av 18 medlemmene må være til stede når man skal ta viktige beslutninger, og at 12 av de 18 må være til stede hvis nye medlemmer skal velges inn, ifølge kulturjournalist i Sveriges Radio, Gunnar Bolin.

Nå er Akademien nede i 10 medlemmer etter alle avgangene, gitt at to medlemmer ikke har deltatt i arbeidet på mange år.

DNs kulturredaktør Björn Wiman sier til Sveriges Radio at det er helt utenkelig at den gjenværende gruppen skal kunne dele ut Nobelprisen i år. Ikke minst av hensyn til prisens legitimitet.

I går kom bekreftelsen på at svenske Økokrim har bestemt seg for å se om det er grunnlag for etterforskning av Svenska Akademien. Den omstridte granskingsrapporten endte med å bli overlevert til politiet.

Wiman kaller Stridsbergs avgang er spikeren i kista for årets nobelpris.

– Nå bør det en krisekommisjon inn, fordi dette klarer man tydeligvis ikke på egen hånd, sier Wiman.

Han peker på det svenske hoffet eller Nobelstiftelsen som mulige hjelpere, og mener Akademiens sammensetningen må endres fullstendig.

Ikke beslutningsdyktig til noe som helst

Også Aftonbladets kulturredaktør Åsa Linderborg mener det spøker for årets utdeling.

– Stridsbergs avgang innebærer at de ikke er beslutningsdyktige til noe som helst, og at det sannsynligvis ikke blir noen utdeling av nobelprisen i høst, sier Linderborg til egen avis.

– De må nå forsøke å få inn nye medlemmer og livstidsklausulen må oppheves. De som ønsker å forlate Akademien må kunne gjøre det, og Akademien må få kunne ta inn nye medlemmer. Spørsmålet er hvem som vil sitte i Svenska Akademien, med den gjenværende gjengen, sier Linderborg.

Avgang sammenheng med utdelingen

Kulturjournalist i Sveriges Radio, Mattias Berg, mener Sara Stridsbergs avgang kan ha sammenheng med spørsmålet om årets litteraturpris kan deles ut eller ikke.

Berg forteller til SVT at det på torsdag var møte i Svenska Akademien hvor medlemmene skal ha diskutert utdelingen, og at Stridsberg kan ha hatt en mening om dette.

Det er Nobelstiftelsen som har det siste ordet om litteraturprisen skal deles ut. Stiftelsens leder Carl-Henrik Heldin avviser overfor SVT å kommentere avgangen til nok et medlem og konsekvensene av dette.

SISTE NYTT

Siste nytt