Hopp til innhold

Velgere om skjebnevalget: Splittes av Le Pen

Første runde i det franske presidentvalget nærmer seg, og NRK har møtt fire velgere i Paris. Hvem er de? Hva er de opptatt av? Hva er viktig for Frankrike nå?

Folk på gata i Frankrike

NRK har møtt fire velgere i Paris. De kommer til å stemme på ulike kandidater i det franske presidentvalget.

Foto: NRK

Søndag 23. april er det klart for første runde i det franske presidentvalget. Meningsmålingen viser at det er svært jevnt mellom fire av kandidatene.

LES OGSÅ: Mot valgthriller i Frankrike

Kampen står nå mellom konservative François Fillon, Marine Le Pen fra Nasjonal Front, sentrumskandidaten Emmanuel Macron og venstreradikale Jean-Luc Mélenchon. På meningsmålingene denne uken får de alle rundt 20 prosent.

LES OGSÅ: Dette er presidentkandidatene

Hvis ingen av kandidatene får mer enn femti prosent går de to med flest stemmer videre. Blir det en andre runde av presidentvalget vil det bli holdt 7. mai.

– Nå er det anarki

Aryann Freimann er drosjesjåfør og eier et eget taxiselskap i Paris. Han tar med seg NRK på en kjøretur gjennom de tett trafikkerte bygatene. 52-åringen har ansvaret for 250 drosjebiler i den franske hovedstaden. Freimann arbeider hardt. I tillegg til drosjevirksomheten driver han et IT-selskap og har kvegoppdrett i Spania og Argentina.

Aryann Freimann

Aryann Freimann vil ha lov og orden i det franske samfunnet. Nå mener han Frankrike preges av anarki.

Opprinnelig er han fra Baskerland, grenseområdet mellom Spania og Frankrike. Aryann Freimman er opptatt av lov og orden. Det ble avgjørende da han bestemte seg for hvem han vil stemme frem som presidentkandidat.

– Frankrike er et vakkert land og Paris er en vidunderlig by. Jeg er forelsket i Paris. For noen år siden var det orden her. Det var regler og det var disiplin. Nå er det dessverre ingenting igjen, det er totalt anarki. For meg er det viktig med orden og disiplin, sier Freimann.

Aryann Freimann forteller at han jobber femten timer om dagen, sju dager i uka, men hevder han ikke sitter igjen med mer enn 1400 euro i måneden. Resten av inntektene går inn i et skattesystem som Freimann mener er svært urettferdig.

– Frankrike skal være et land der man respekterer folk, loven og politiet. Se på politiet. De gjør en forferdelig jobb og det er pinlig. Det er riktig nok vanskelig for dem fordi folk ikke lengre har respekt for politiet. Vi trenger en president som får orden på dette landet. Jeg tror Marine Le Pen kommer til å klare det, sier Aryann Freimann.

LES OGSÅ: Le Pen: Med meg hadde terrorangrep vært forhindret.

– Vi er ikke nazister

Daniel Verein er innehaver av en delikatesseforretning. I mange år har han jobbet innenfor bransjen som selvstendig næringsdrivende. Blant duftende ostestykker, ferske kjøttbiter, friske grønnsaker og kvalitetsvin har han sin arbeidsplass. Når han har tid, over en kopp med rykende morgenkaffe, diskuterer han gjerne politikk.

Daniel Verein

Daniel Verein er opptatt av sikkerhet. I Frankrike skal ingen være bekymret for å bli rammet av terror.

– Økt kjøpekraft og sikkerhet er de to viktigste tingene for meg. Med alt som har skjedd er vi bekymret for barna våre og de vi er glade i. Vi er ikke i krig, da er det ingen grunn til at vi skal være i fare som vi er nå, forteller Daniel Verein.

Han tror alle kandidatene er opptatt av sikkerhet og at forskjellene mellom dem i dette spørsmålet ikke er så store.

– Jeg kommer til å stemme på Emmanuel Macron i andre valgomgang, jeg tror nemlig han vil gå til finalen. Marine Le Pen er for ytterliggående. Vi er tross alt ikke nazister. I første valgomgang skal jeg stemme på Jean-Luc Mélenchon. Han står for det samme jeg står for, ideer og tanker jeg har hatt siden barndommen, sier Daniel Verein.

LES OGSÅ: Ytterste venstre seiler opp i fransk valgkamp

– Det er så mye elendighet

Virginie Gadala er tidligere konsulent. Nå nyter hun dagene som pensjonist i handlegatene og på fortauskafeene i Paris. Gadala er bekymret for fremtiden. Det er for mange uten arbeid, for liten kjøpekraft og en betydelig andel som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Det er blitt godt synlig i den franske hovedstaden.

Virginie Gadala

Virginie Gadala vil ha lavere arbeidsledighet slik at folk flest får økt kjøpekraft.

– Nå er det så mye elendighet i gatene i Paris som jeg aldri tidligere har sett. Det er uholdbart og jeg mener de som styrer landet vårt har et stort ansvar for dette, forteller Gadala.

Virginie Gadala har mye positivt å si om både Emmanuel Macron og Jean-Luc Mélenchon, men kommer likevel ikke til å stemme på noen av dem. Heller ikke Marine Le Pen får hennes støtte.

– Fru Le Pen kommer jeg aldri i verden til å stemme på selv om jeg mener hun i denne valgkampen er den eneste kandidaten som snakker godt til franskmenn. Jeg er redd hun skal gjøre det for godt, sier Gadala.

Hun har bestemt seg for å stemme på François Fillon. Gadale mener Fillon har vist at han har kapasitet til å styre Frankrike. Korrupsjonsanklagene mot ham endrer ikke på hennes standpunkt.

– Selv om han har gjort en del tvilsomme ting mener jeg han har gjort mindre galt enn han har gjort av gode ting, sier Virginie Gadala.

LES OGSÅ: Fillon: Trygg på at jeg blir frikjent

– Utdannelse er det viktigste

Valentine Lecqoc er elev på en videregående skole og NRK treffer henne på en fortausrestaurant i Paris. Sammen med to venninner har hun tatt en pause fra skolebøkene. Det er viktig å unne seg litt fri, slappe av i vårsolen med kaffe og sigaretter.

Valentine Lecocq

For Valentine Lecocq er skole og utdannelse avgjørende for hvem hun vil stemme på ved presidentvalget.

De diskuterer også politikk og det kommende presidentvalget. Skoleelevene er unge og tenker på fremtiden, på utdannelse og det fremtidige arbeidsmarkedet.

– Det dreier seg mye om utdannelse for oss, fordi vi det er det vi først og fremst berøres av. Vi vil vite hva som kommer til å skje, forteller Valentine Lecqoc.

Hun sier at mange studenter er bekymret fordi kvaliteten på utdannelsen blir dårligere. De snakker om at det er gått inflasjon i diplomer og grader. Alle kan kjøpe seg en utdannelse som gir ett vitnemål, og de er dermed i ferd med å miste sin verdi.

I tillegg til utdanning er de unge kvinnene opptatt av problemstillinger knyttet til innvandring og flyktninger.

– Det er umulig ikke å ta stilling til det i Europa i dag, man hører om det hele tiden. Vi som er elever på videregående tenker kanskje ikke på det så mye, men vi vet at det er store internasjonale problemer. Selv om ikke vi er så direkte berørt nå, må vi allikevel vite hva som skjer og hvordan man skal håndtere denne krisen, forteller Valentine Lecqoc.

Selv har hun allerede bestemt seg. Det blir Emmanuel Macron som får hennes stemme i presidentvalget neste søndag.

LES OGSÅ: Macron beskyldte Le Pen for å splitte Frankrike

LES OGSÅ. Dette bør du vite om det franske valget

LES OGSÅ: Samleside om det franske presidentvalget

SISTE NYTT

Siste nytt