Ytterste venstre seiler opp i fransk valgkamp

Høyrepopulisten Marine Le Pen har fått mest oppmerksomhet før det franske presidentvalget, men med fem dager igjen viser meningsmålinger at Jean-Luc Mélenchon fra det ytterste venstre kan bli Frankrikes neste president.

Jean-Luc Mélenchon seiler opp i fransk valgkamp

Jean-Luc Mélenchon på valgkamp på en kanal i Paris mandag.

Jean-Luc Melenchon

En smilende Jean-Luc Mélenchon under triumfferden på Canal de l'Ourcq i Paris mandag.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Han vil at folk som tjener godt skal betale 90 prosent skatt, han vil ha 32 timers arbeidsuke og han vil gå i allianse med land som Cuba og Venezuela.

65 år gamle Jean-Luc Mélenchon hører hjemme på ytterste venstre fløy i fransk politikk, men har de siste ukene fått et løft på meningsmålingene.

Søndag 23. april arrangeres første omgang av presidentvalget i Frankrike. Hvis ingen får 50 prosent av stemmene vil de to med flest stemmer gå videre til andre valgomgang, 7. mai.

Tirsdag publiserte Opinionlab en meningsmåling som gir Mélenchon en oppslutning på 19 prosent. Sentrumvenstre-kandidaten Emmanuel Macron leder med 23 prosent, Le Pen har 22 prosent og François Fillon 20 prosent.

Avstanden mellom de fire er så liten at det nå blir sett som en realistisk mulighet at Mélenchon kan bli en av de to som går til andre valgomgang.

Skjer det vil han etter alt å dømme få Marine Le Pen som motstander, og alle meningsmålinger viser at han vil vinne klart over henne i en andre runde.

Jean-Luc Melenchon

Jean-Luc Mélenchon er en folketaler i god fransk tradisjon. Mélenchon stilte også opp ved presidentvalget for i 2012, og fikk da 11 prosent av stemmene.

Foto: POOL / Reuters

Radikalt program

Mélenchons program inneholder en rekke punkter som ligger langt til venstre for midten i fransk politikk. Noen av punktene Mélenchon går inn for:

 • Innføre en ny grunnlov
 • Innføre et tak på hvor høye inntekter folk kan ha
 • Innføre 90 prosent skatt på inntekter over 400.000 euro (3,6 millioner norske kroner)
 • Innføre 32-timers arbeidsuke
 • Innføre pensjonsalder på 60 år
 • Vil nasjonalisere store deler av industrien
 • Tillate aktiv dødshjelp
 • Trekke Frankrike ut av Nato
 • Reforhandle EU-avtaler
 • Kvitte seg med atomkraftverkene, som i dag står for 75 prosent av kraftproduksjonen i Frankrike
 • Vil knytte Frankrike til Den Bolivarianske allianse, sammen med land som Cuba, Nicaragua og Venezuela
Ekte og hologram-versjon av Jean-Luc Melenchon

Selv om han kan fremstå som en gammeldags kommunist, er Jean-Luc Mélenchon den av kandidatene som har tatt i bruk mest moderne teknologi i valgkampen. I februar talte han på et valgmøte i Paris,

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Appellerer til ungdommen

Hans motstandere angriper programmet for å være gammeldags, men i valgkampen er det Mélenchon som har fremstått som mest moderne.

Tirsdag holdt han et folkemøte i Dijon i det østlige Frankrike, mens en hologram-versjon av Mélenchon talte til tilhengere i seks andre byer.

Han har også lansert et videospill – FiskalKombat – der spillerne går rundt i gatene som Mélenchon mens de angriper rike og andre politikere.

Målet er å presse ut nok penger til å betale for valgløftene hans.

FRANCE-ELECTION/MELENCHON Supporters wave french flags as Jean-Luc Melenchon, candidate of the French far-left Parti de Gauche and candidate for the French 2017 presidential election, cruises on a barge on the canal de l'Ourcq in Paris

Jean-Luc Mélenchon holdt mandag valgmøte mens han seilte på en lekter på Canal de l'Ourcq øst i Paris.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Stor usikkerhet rundt målingene

Selv om Mélenchon ligger noen få prosent bak favorittene Macron og Le Pen på meningsmålingene, kan han fortsatt klare å kvalifisere seg for 2. valgomgang.

Over en tredjedel av velgerne sier at de ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på, under én uke før valget.

Ifølge Le Parisien ligger det også an til at valgdeltagelsen blir uvanlig lav, kanskje så lav som 65 prosent. I aldersgruppen 18–25 år sier bare annenhver velger at de har tenkt å stemme.

Alle kandidatene, og selvfølgelig også Mélenchon, ser dermed at ved å mobilisere velgerne sine kan de få det løftet som bringer dem videre til 2. valgomgang.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt