Hopp til innhold
Urix forklarer

Det går mot trexit mellom Tyrkia og EU

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia. Om det tyrkiske folket sier ja til dødsstraff i en folkeavstemning, sier det samtidig nei til EU og Europarådet.

Turkey Germany

LITEN GLEDE: Smil preget ikke møtet mellom Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og president Recep Tayyip Erdogan da førstnevnte tok opp EUs bekymringer over at Tyrkia har arrestert journalister og stengt redaksjoner etter kuppforsøket i juli.

Foto: Murat Cetinmuhurdar / Ap

– Hvem er du?, spurte president Recep Tayyip Erdogan, da han langet ut mot Europaparlamentets president Martin Schulz denne uken.

Du som ikke har latt Tyrkia få komme inn i Den europeiske union de siste 53 årene, hvordan kan du ta avgjørelser på vegne av Tyrkia, tordnet Erdogan, ifølge Hurriet Daily News.

Tyrkias president var sint da EUs utenriksministre møttes for å diskutere situasjonen i Tyrkia, og flere, også Schultz, tok til orde for sanksjoner mot landet, melder Deutsche Welle.

Turkey Syria

SINT PÅ EU: – Hvem bryr seg om dere innfører sanksjoner mot oss?, tordnet president Recep Tayyip Erdogan mot EU parlamentets president Martin Schultz denne uken.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

Uroen er stor i EU-landene etter at tyrkiske myndigheter har arrestert opposisjonelle, blant dem lederne av det prokurdiske partiet HDP. EU er bekymret over at mange journalister og skribenter også er arrestert, og flere enn 100 redaksjoner er stengt, ifølge CNN.

Forholdet mellom EU og Tyrkia er på frysepunktet.

Stolt EU-søker

I 1987 søkte Tyrkia om å bli medlem av daværende EEC. Forhandlingene med EU begynte i 2005 og fikk Tyrkia til å tilpasse seg EUs krav. For å komme EU i møte, ble derfor dødsstraffen avskaffet i 2002.

Kårene for minoriteter som armenere og kurdere, måtte bedres. Det å bli vurdert som EU-medlem ga Tyrkia selvtillit.

Men ikke alle ønsket 80 millioner tyrkere velkommen i den europeiske familien. Frankrike, Tyskland og Østerrike tvilte sterkt på om Tyrkia passet inn.

Da tyrkerne så at de ikke var så velkomne i Europa-klubben, sank EU-entusiasmen.

– De bryr seg ikke om oss

Men noe gikk for alvor i stykker mellom Tyrkia og Europa i år. For ikke bare Paris, Brussel og Nice er blitt rammet av terrorangrep. Da tre terrorister slo til på Istanbuls travle Atatürk flyplass i juni, ble 45 mennesker drept.

Men i motsetning til den enorme bølgen av sympati franskmenn og belgiere opplevde, var det ganske stille etter terroren i Istanbul, byen millioner av europeere har besøkt som turister.

TOPSHOT-TURKEY-ATTACKS-AIRPORT-FUNERAL

SYMPATIBØLGEN UTEBLE: En ansatt ved Atatürk-flyplassen sørger over kollegene han mistet i terroren 28. juni i år. Få europeere endret profilbildet på Facebook til tyrkiske flagg etter at den travle flyplassen som svært mange bruker, ble rammet av terror.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Heller ikke etter det dramatiske kuppforsøket i juli opplevde tyrkere noen strøm av hjerter og roser fra vest.

– De bryr seg ikke om oss fordi vi er muslimer, sier tyrkerne.

Etter kuppforsøket ble president Erdogan og regjeringen såre over at de bare fikk kritikk fra allierte i Europa og Nato for måten de håndterte mistenkte etter kuppforsøket på.

Ingen syntes å forstå hvor traumatisk det var for tyrkerne å se at deler av hæren forsøkte å ta makten fra en demokratisk valgt regjering.

Trexit

Nå vil Tyrkia gå sin egen vei. President Erdogan og hans parti AKP vil ta saken om dødsstraff til parlamentet.

Dersom parlamentet stemmer for å gjeninnføre dødsstraff, kan saken gå videre til en folkeavstemning.

Hvis den mektige presidenten får viljen sin, vil folket avgjøre to viktige saker i folkeavstemning til neste år: Gjeninnføring av dødsstraff, og om forhandlingene med EU bør avsluttes.

Stemmer folket for dødsstraff, betyr det også et farvel til videre forhandlinger med EU om medlemskap, har EU advart. Også medlemskapet i Europarådet vil ryke.

– EU er ikke rede til å ta imot et muslimsk land selv om landet skulle oppfylle alle kriteriene, mens et stadig økende islamsk Tyrkia ikke er rede til å møte EUs krav til demokrati, skriver kommentator Semih Idiz i avisen Hurriyet.

Tyrkisk avis: Tyrkia lei av EUs arroganse

LEI ARROGANSEN: – Vi er lei EUs arrogante holdning, sa Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu.

Foto: Sidsel Wold / NRK

I år har britene forlatt EU med brexit, nå mener Erdogan det er tyrkernes tur til å kutte båndene til EU for godt med «trexit».

– Se på den skamløse personen, sa president Erdogan om Europaparlamentets president Martin Schulz sist mandag.

– Han sier de vil innføre sanksjoner. Men hvem bryr seg?

Mye tyder på at det er slutt mellom EU og Tyrkia for nå, når det gjelder medlemskap.

President Erdogan vender heller blikket mot Russland og president Vladimir Putin – og også håpefullt mot USAs påtroppende president Donald Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt