Hopp til innhold

Utfordringene står i kø for Venezuelas neste president

Nicolas Maduro er storfavoritt foran presidentvalget i Venezuela. Økonomien blir den største av mange utfordringer for den nye presidenten, mener eksperter. Venezuelanere som har flyktet landet under Chávez tviler på Maduros kompetanse.

Nicolas Maduro og Maradona på et valgkamparangement i Venezuela

Nicolas Maduro har fått drahjelp av det mange mener er verdens beste fotballspiller gjennom tidene Diego Maradona i innspurten av valgkampen.

Foto: PRESIDENCIA / Afp

«Chávez er død – Chávez leve!»

Det har vært gjennomgangstonen i den rekordkorte presidentvalgkampen i Venezuela som ble avsluttet på torsdag og som leder fram til valget på søndag. Fungerende president Nicolas Maduro har forsøkt å selge seg som garantisten for at politikken til den svært populære, men kontroversielle, Hugo Chávez fortsetter.

– Maduros valgkampstrategi har bare handlet om Chávez. Han har nevnt Chávez bokstavelig talt flere tusen ganger i løpet av den korte valgkampen, sier den amerikanske sosiologen David Smilde, som de siste årene har bodd i Caracas og studert venezuelansk politikk.

Nicolas Maduros mest spilte tv-reklame under valgkampen har vært et videoopptak fra desember der Hugo Chávez trygler folket om å støtte Maduro som president dersom han selv skulle falle bort. 5. mars døde Chávez av kreft, og Maduro tok over som midlertidig president frem til nyvalget.

– Maduro har forsøkt å gjøre dette valget til et valg om Chávez, om «el comandante», om hans ønsker og visjoner for landet og folket, sier Smilde til NRK.

Målet for opposisjonskandidaten Henrique Capriles har derfor vært å forsøke å overbevise befolkningen om at Maduro ikke er som Chávez, men dette har de langt fra lykkes i, forteller Smilde fra Caracas.

Tydelige, men usikre meningsmålinger

Maduro leder fremdeles soleklart på meningsmålingene, men med en stadig mindre margin. For bare halvannen uke siden viste meningsmålingene 15 prosentpoeng forskjell mellom de to. Nå leder Maduro med knappe ti. Men ekspertene er usikre på hvor mye man kan stole på meningsmålingene i denne spesielle situasjonen.

Juan Nagel

Økonomiprofessoren Juan Nagel.

– Det at valgkampen har vært så kort og komprimert, og dominert av denne ekstremt emosjonelle hendelsen, altså Chávez sin død, gjør at det er svært vanskelig å forutsi noe som helst, sier Juan Nagel venezuelanske økonomiprofessoren ved Universidad de los Andes i Santiago de Chile.

Valgdeltakelsen kommer til å bli sentral, mener ekspertene. Dersom Capriles får alle sine støttespillere til å avlegge stemme, samtidig som han klare å overtale en del av tilhengerne av den avdøde presidenten at Maduro ikke er som sin forgjenger, kan det bli jevnt.

Revolusjonen fortsetter

Men de fleste tror innhentingen kommer for sent for den 40-år gamle, energiske og fotogene rikmannssønnen. Dermed ser det ut til at den bolivarianske revolusjonen, som Chávez kalte den, for fortsette noen år til.

Det betyr flere sosiale prosjekter og færre venezuelanere med et liv i fattigdom. finansiert av en høyt priset oljerikdom reduserte Chávez sine prosjekter andelen venezuelanere som lever under fattigdomsgrensen fra rundt 50 til under 32 prosent, viser tall fra FN.

Ekstrem fattigdom ble mer enn halvert fra 20 til 8,5 prosent under Chávez' regjeringstid. Forskjellene med fattige og rike er også kraftig redusert.

Barnedødeligheten ble kuttet fra 20 til 13 per 1000 nyfødte, og andelen arbeidsledige ble halvert til 7,6 prosent i 2009 fra ti år tidligere.

Økonomien halter

Men utfordringene står i kø for den neste presidenten, enten han heter Maduro eller Capriles. Chávez sine sosiale tiltak og subsidierte drivstoffpriser var kanskje populære. Men de er ikke spesielt bærekraftige for statskassen.

– Begge vil måtte hanskes med de enorme økonomiske problemene. Venezuela har et enormt budsjettunderskudd, sier Juan Nagel.

Henrique Capriles med pressen rundt seg etter en basketkamp

Henrique Capriles i pressens fokus etter en showkamp i basketball.

Foto: Fernando Llano / Ap

Og til tross for at Venezuela har de største oljereservene på den vestlige halvkule er det lite å hente fra en haltende oljeindustri:

Fra 2000 til 2011 har eksporten av olje falt fra 3 millioner fat daglig til 1,7 millioner daglig.

Inflasjonen, altså prisstigningen, er også nesten helt ute av kontroll. I fjor var den på hele 20 prosent. Og i februar ble den lokale valutaen bolivar devaluert for femte gang på et tiår, denne gang med en tredel. På gata selges amerikanske dollar for fire-fem ganger den offisielle vekslingskursen.

Middelklassen emigrerer

Mens inflasjon og devaluering går mest utover lommeboka til de fattige og arbeiderklassen, er det flere andre bekymringer for dem som vil drive forretninger i landet.

Ifølge Venezuelas handelskammer har 200.000 selskaper i landet måttet stenge i løpet av de siste ti årene, mens 1600 andre ble ekspropriert av staten. Investeringer fra utlandet ble halvert de siste fem årene frem til 2011.

– Jeg mener den største defekten ved «chavismo» er at den har kvalt venezuelanernes kreativitet, sier handelskammerets leder Jorge Botti til AFP.

Den forretningsfiendtlige politikken har fått mange i Venezuelas middelklasse og øvre middelklasse, de med høy utdanning og store ambisjoner til å flytte til utlandet, til USA, Canada, Europa og Australia.

– Vi ser en stor hjerneflukt fra Venezuela, sier sosiologen David Smilde i Caracas.

Kvinne med Chavez-plakat under en massemønstring i Caracas

Chavez er fremdeles populær blant mange venezuelanere.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Dagen etter at Chávez vant presidentvalget mot Capriles i fjor høst ble antall besøk på nettstedet MeQuieroIr.com, eller «Jeg vil reise», tredoblet til 180.000 treff. Nettstedet hjelper venezuelanere å finne jobb og etablere seg i utlandet.

Flytter tilbake hvis Capriles vinner

En av disse er 42 år gamle Carla Franco. Sammen med mann og tre barn flyttet hun for tre år siden fra Caracas til Louisville, North Carolina, USA.

Hovedårsaken var den stadig forverrede sikkerhetssituasjonen i byen, forteller hun til NRK. Drapsraten under Chávez har nær doblet seg til 45 drap per 100.000 innbyggere.

– Vi måtte følge barna våre overalt. Jeg vil ikke at de skal vokse opp slik, sier Franco til NRK.

Men en annen viktig årsak var muligheten til å utvikle seg som selvstendig næringsdrivende i hjemlandet.

Carla Franco er ikke særlig glad i livet i USA. Men å flytte tilbake til Venezuela gjør hun bare hvis Capriles vinner valget på søndag.

– Vi vurderer å gjøre det hvis Capriles vinner. Men med chavistene ved roret vil det være vanskelig, sier Franco.

Hun tror ikke Nicolas Maduro vil klare å lede landet i riktig retning.

– Han blir bare styrt av folkene rundt seg for å videreføre arven etter Chávez. Men han er ikke Chávez, han har ikke den karismaen som Chávez hadde, sier hun.

Problemene vil komme til overflaten

Nettopp mangelen på Chávez' karisma kan bli Maduros bane som president, mener ekspertene. Han har ikke den samme dominerende personligheten og retorikken til å dekke over de enorme problemene landet står overfor, mener de.

– Chávez brukte sin karisma til å styre folkeopinionen. Maduro mangler denne karismaen, og dermed også et viktig politisk våpen, sier Juan Nagel.

Men et like stort problem er at Maduro heller ikke i samme liga som Chávez intellektuelt eller erfaringsmessig, mener han.

– Han vil ha mye større problemer med å forstå de utfordringene landet står overfor. Han har ikke erfaringen til å vite hvilke tråder han skal trekke i for å styre landet i riktig retning. Så jeg er ikke spesielt optimistisk på Maduros vegne når det kommer til å takle disse enorme utfordringene, sier Nagel.

– Så jeg tror ikke de valgmessige hvetebrødsdagene vil vare særlig lenge for Maduro dersom han skulle vinne, sier Nagel.

Kan føre til splittet chavisme

Sosiologen David Smilde mener marginen Maduro vinner med på søndag vil være viktig for å holde den brokete venstrekoalisjonen som utgjør Hugo Chávez sin politiske bevegelse samlet.

– Siden desember har koalisjonen vært sømløs, det har vært et oppsiktsvekkende samhold, sier Smilde.

– Men hvis Maduro vinner med bare fem prosentpoeng, så kan dette sprekke så snart han må begynne å takle de politiske utfordringene, sier han.

– Og tro meg, horisonten er full av slike utfordringer.

SISTE NYTT

Siste nytt