Lavrov utelukker ikke Al Qaida-medvirkning

Russlands utenriksminister antyder bånd mellom togbomberne i Moskva og militante islamister i Pakistan og Afghanistan.

Utenriksminister Sergej Lavrov, Russland

TERRORSPOR: – Vi vet alle at terroristene har forskanset seg i det såkalte ingenmannslandet på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Foto: Markus Schreiber / AP

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov utelukker ikke at Al Qaida kan ha medvirket til mandagens terrorbomber mot T-banen i Moskva.

38 mennesker ble drept og over 60 ble såret da to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta i morgenrushet mandag.

Den første eksplosjonen skjedde like før klokka 8 på Lubjanka-stasjonen i sentrum av Moskva. 40 minutter senere smalt det på et tog på Park Kulturij-stasjonen. Begge stasjonene var tettpakket av folk på vei til jobb.

Les også: 39 drept i eksplosjoner ved russiske metro-stasjoner
Les også: Bombeangrep mot t-banen i Moskva
Les også: Trillet inn i morgenrushet - så smalt det på metroen i Moskva

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB tror at to selvmordsbomberne trolig kom fra Kaukasus, men har ennå ikke gått ut med identiteten deres.

Ingenmannsland

Utenriksminister Sergej Lavrov antyde at de to kvinnene kan ha hatt bånd til militante islamister i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, der terrornettverket al-Qaida står sterkt.

– Vi vet alle at terroristene har forskanset seg i det såkalte ingenmannslandet på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, sier Lavrov.

– Vi vet at mange i dette området aktivt planlegger angrep, ikke bare i Afghanistan, men også i andre land. Noen ganger leder sporene til Kaukasus, sier den russiske utenriksministeren.

Les også: Terrorsporene peker mot Kaukasus
Les også: Mannen bak Moskva-bombene?

Les også: Hans-Wilhelm Steinfeld om Moskva-bombene

Russiske talsmenn har også tidligere hevdet at opprørerne i Nord-Kaukasus, der Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan ligger, har bånd til terrornettverket al-Qaida. Terroreksperter stiller spørsmål ved dette.

Les også: – "Svarte enker" står bak bombene

– Skal knuses

Russlands president Dmitrij Medvedev har beordret en skjerping av sikkerheten for all transport i landet etter mandagens terrorangrep.

Les også: Aukar beredskapen i Russland

– Jeg er sikker på at politiet ikke sparer på noe for å finne og straffe de kriminelle. Terroristene skal knuses, sa Putin, som med en fortid fra FSB kjørte en kompromissløs linje overfor separatistene i sør da han var president.

– I en slik situasjon kommer det til å bli mer fristende for både statsministeren og presidenten å gripe til terrortrusselen, tsjetsjenerne og Kaukasus for å avlede oppmerksomheten fra den sosiale og økonomiske situasjonen, uansett hvem som står bak, sier Stefan Hedlund ved Uppsala universitet.

Les også: Hatsk stemning mot muslimer og asiater i Moskva
Les også: Obama tilbyr Russland hjelp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt