Hopp til innhold

Hatsk stemning mot muslimer og asiater i Moskva

– Nå stiger hatet mot muslimer, asiater og mørkhudede i Moskva, sier ekspert.

En mann viser frem som er røde av den skadde kjærestens blod etter bombeangrepene i Moskva. Så roper han:

– Jeg skal drepe en av dem, en tadsjiker, en aserbajdjaner, det gjør ingen forskjell, de er alle like. Nå begynner krigen.

Les også: Trillet inn i morgenrushet - så smalt det på metroen i Moskva
Les også: Obama tilbyr Russland hjelp
Les også: – "Svarte enker" står bak bombene

Han rekker å sverge hevn mot alle muslimer før politiet får fjernet ham, og han har vist verden hva som ulmer i folkedypet.

Hatsk stemning

– Uansett hvem som står bak bombene, blir stemningen mer hatsk mot mørkhudede mennesker i Moskva. Det blir fornyet hatstemning og det kommer nye tiltak mot folk fra Kaukasus som befinner seg ulovlig i Moskva. Slik har det vært etter tidligere angrep, sier Stefan Hedlund ved Uppsala universitet.

Video Putin: - Terroristene skal knuses

Den russiske statsminister Vladimir Putin lover å knuse terroristene.

Han tror politiet kommer til å arrestere og deportere folk og at statsminister Vladimir Putin gjør et stort nummer av trusselen som terroren er mot Russland.

Hedlund peker på at det den siste tiden har vært uro og demonstrasjoner mot Putin fordi folk blir rammet stadig hardere av den internasjonale finanskrisen, og at det har gjort myndighetene nervøse.

– I en slik situasjon kommer det til å bli mer fristende for både statsministeren og presidenten å gripe til terrortrusselen, tsjetsjenerne og Kaukasus for å avlede oppmerksomheten fra den sosiale og økonomiske situasjonen, uansett hvem som står bak, sier Hedlund.

Peker mot Nord-Kaukasus

Allerede timer etter eksplosjonene som tok 38 menneskeliv, opplyste sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, at foreløpige undersøkelser av levningene av de to kvinnene som mistenkes for å ha utløst bombene, tyder på at de de kom fra Nord-Kaukasus.

Video Steinfeld kommenterer terrorangrepet i Moskva

Hans Wilhelm Steinfeld kommenterer terrorangrepet i Moskva.

Det overrasker ikke ekspertene.

– Jeg tror det er ganske sannsynlig at en gruppe knyttet til Nord-Kaukasus, og spesielt Tsjetsjenia, står bak dette angrepet. Men det er ikke noe vi vet med sikkerhet, sier NUPI-forsker Indra Øverland til NTB.

Moskva sørger

Men det er ikke den hatske stemningen som preger bybildet i Moskva når den russiske hovedstaden våkner til en ny dag, det er sorgen.

Bombeangrepet i Moskva 29.mars 2010

De sørgende samler seg på stasjonene som ble rammet av angrepene.

Foto: Scanpix/AP/Dmitry Lovetsky

Hele mandag og i hele natt har folk strømmet til de to metrostasjonene Ljubljanka og Park Kulturi for å legge ned blomster og minnes de døde.

SISTE NYTT

Siste nytt