NRK Meny
Normal

Ute av fengselet: Joshua French overført til sykehus i Kinshasa

NAIROBI (NRK): – Det var på høy tid at Joshua French ble overført fra fengselet i Kinshasa til et sykehus, sier advokaten hans Hans Marius Graasvold.

Kari Hilde French og Joshua French under rettsaken i februar 2014.

Kari Hilde French og Joshua French under rettsaken i februar 2014.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Advokat Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold under rettsaken der Joshua French var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Helsetilstanden til French er slik at han ikke kunne bli i fengselet stort lenger, forteller Hans Marius Graasvold.

Det var moren til Joshua French, Kari Hilde French, som ringte til advokaten fra Kongos hovedstad i ettermiddag med nyheten om overflytting.

– Kari Hilde French er veldig sliten, men også veldig glad for at sønnen nå er ute av fengelset og på et sykehus som hun har har tillitt til.

Graasvold forteller at det er massivt vakthold på sykehuset. Han håper og tror at French får bli der til han er ferdig behandlet.

Kollapset på cellen

I begynnelsen av januar fortalte Kari Hilde French på bloggen sin at sønnen fikk en omgang med diare og oppkast i romjulen og at han kollapset på cellen i nyttårshelgen.

Selv har hun jobbet intenst for å få ham til et sykehus. Ifølge advokat Graasvold er det Kari Hilde French som alene har fått til overføringen:

– Morens innsats har vært helt avgjørende. Dette ville ikke skjedd uten henne. Hun har vært helt alene om dette, så det har vært en bragd.

Joshua French har sittet seks år og åtte måneder i kongolesisk fengsel. På spørsmål om overflyttingen gir håp om løslatelse svarer advokat Graasvold følgende:

– Det kan jeg ikke si noe om.

UD involvert

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen sier til NRK at de har hatt dialog med myndighetene i saken.

– Vi har jobbet med å få på plass en overføring til sykehus, og er glad for at han nå får den behandlingen han har behov for, sier Andersen.

UD ønsker ikke å kommentere Joshua French sin helsetilstand i detalj av hensyn til taushetsplikten, og presiserer at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for helsebehandling av French.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt