Hopp til innhold

USAs rakettskjold mot Nord-Korea er oppe

Kina ber om øyeblikkelig stans i utplasseringen av det omstridte rakettskjoldet Thaad i Sør-Korea bare timer etter at USA meldte at systemet er i drift.

Thaad

THAAD: Rakettskjoldet som USA har plassert i Sør-Korea kan ved hjelp av radar oppdage fiendtlige missiler fra Nord-Korea og skyte dem ned.

Foto: Ben Listerman / AFP

– Kinas holdning er klar og fast. Vi er imot utplasseringen av THAAD-systemet og ber relevante parter stanse utplasseringen umiddelbart, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, på en pressekonferanse tirsdag.

Han varsler også at Kina vil iverksette nødvendige tiltak for å sikre egne interesser. Rakettskjoldet skal beskytte mot et mulig angrep fra Nord-Korea, men myndighetene i Kina frykter at det også kan svekke deres militære slagkraft.

Forrige uke annonserte USA at de vil aktivere rakettskjoldet Thaad, som egentlig ikke skulle settes i gang før sent i 2017. Og i dag kom altså bekreftelsen på rakettskjoldet er opp og går.

Også sørkoreanere protesterer

Thaad, som står for Terminal High Altitude Area Defence, har blitt installert på det som en gang var en golfbane i Seongju sentralt i Sør-Korea. Rakketskjoldet møtte protester fra sinte demonstranter.

Demonstrerer mot Thaad

DEMONSTRERER: Sørkoreanere demonstrerer mot rakettskjoldet utenfor den amerikanske ambassaden i Seoul.

Foto: Lee Jin-man / AP

Mange sørkoreanere mener at rakettskjoldet vil være et mål for angrep og frykter for sikkerheten til dem som bor i nærheten av det.

Spenningen stiger rundt den koreanske halvøy etter gjentatte trusler fra Nord Korea og amerikanske krigsskip og ubåters tilstedeværelse i havet utenfor.

Nord Korea reagerte med sinne på de seneste militærøvelsene og beskyldte USA for å risikere atomkrig.

Nord-Korea lover hevn

Da USA i fjor annonserte at de ville sette opp et rakettskjold i Sør-Korea, svarte Nord-Korea i statlige medier med å love et «hensynsløst gjengjeldelsesangrep».

En talsmann for USAs styrker basert i Sør-Korea sier til AFP at Thaad nå har evnen til å forsvare Sør-Korea, men at det hittil kun har evne til innledende avskjæring av fiendtlige missiler. Rakettskjoldet skal styrkes med flere deler senere i år.

Samtidig fortsetter Pyongyang å trosse FNs forbud mot testing av raketter. Nord-Korea har hatt to mislykkede rakettoppskytninger de siste ukene og sier de er klare til å gjøre sin sjette atomvåpentest når som helst.

SISTE NYTT

Siste nytt