USAs ambassade i Jemen stormet

USAs ambassade i Jemens hovedstad Sanaa ble torsdag stormet av flere hundre demonstranter. Flere skal ha blitt såret i sammenstøtene. En person skal være skutt og drept.

I denne videoen sees demonstrantene i det de bytter ut det amerikanske flagget ved ambassaden i Sanaa, Jemen

Jemen: Her river de USAs flagg fra ambassaden

Flere skal ha blitt såret da sikkerhetsvaktene åpnet ild mot dem, melder Reuters. Jemens ambassade i Washington sier derimot at ingen kom til skade i angrepet.

Etter å ha blitt jaget vekk fra området, prøvde demonstrantene å ta seg inn pånytt. Da skal en person ha blitt skutt og drept, melder AFP.

Demonstrantene er rasende på grunn av den samme islamkritiske filmen som førte til voldelige demonstrasjoner i Libya og Egypt tidligere i uken. Også i dag har protestene fortsatt i Kairo.

TV-stasjonen Al Jazeera viser demonstranter som har tatt seg opp på muren rundt eiendommen og som klatrer opp veggene.

Sikkerhetsvakter forsøkte å holde demonstrantene på avstand ved å skyte i luften, opplyser vitner til nyhetsbyrået Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Protest Jemen

Demonstrantene klatret opp på taket og byttet ut det amerikanske flagget.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Demonstranter ropte «Død over Amerika». De klarte å knuse vinduer i en vaktpost utenfor ambassaden, før de brøt seg inn hovedporten til det tungt bevoktede området øst i Sanaa.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Stormer ambassaden i Sanaa, Jemen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Demonstranter stormer USAs ambassade Jemens hovedstad Sanaa. Demonstrantene reagerer på den samme islamkritiske filmen som førte til voldelige demonstrasjoner i Libya og Egypt tidligere i uken og torsdag.

Politiet og en reporter fra nyhetsbyrået AFP meldte etter en stund at de hadde drevet demonstrantene ut av ambassadeområdet. Politiet skjøt i luften og brukte vannkanoner mot dem.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

UngUngUnge demonstranter foran USAs ambassade i Sanaa i Jemen der røyken stiger til værs.

Sanaas gater fulle av demonstranter

Ansatte er flyttet

Ifølge nyhetsbyrået Ap rakk demonstrantene å ta seg inn på ambassadeområdet, men ikke inn i bygningen der kontorene er. De fjernet ambassadens skilt og satte fyr på dekk og flere biler, deretter rev de ned det amerikanske flagget og tente på det.

Ansatte ved ambassaden blir flyttet til en mer sikker plass, sier kilder til The Yemen Times.

Øyenvitner i gatene utenfor den amerikanske ambassaden sier til journalister på stedet at flere demonstranter klarte å komme seg inn på ambassadeområdet via en sidegate tidligere i dag.

Journalister utenfor ambassaden melder også at sikkerhetsstyrker banker opp folk. En fotograf skal ha blitt fratatt kameraet sitt og blitt truet.

BBC melder at det er uklart om urolighetene fortsetter utenfor ambassadeområdet.

(Saken fortsetter under videoen)

Demonstrasjoner i Kairo, Egypt

KLIKK FOR Å SE DIREKTESENDING: Nye demonstrasjoner i Kairo etter islamkritisk film.

Følger Benghazi og Kairo

Tirsdag denne uken, på 11-årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001, ble USAs konsulat i den libyske byen Benghazi angrepet.

Fire amerikanere ble drept i angrepet, deriblant USAs ambassadør til Libya, Christopher Stevens.

Angriperne virker å ha brukt protestene mot en amerikansk film om profeten Muhammed som bakteppe for å angripe med skytevåpen og rakettdrevne granater.

Også i Egypt førte nyheten om filmen til rasende demonstrasjoner tirsdag.

Flere tusen demonstranter forsøkte å storme den amerikanske ambassaden i Kairo, satte fyr på det amerikanske flagget og erstattet det med et svart flagg med påskriften «Det finnes ingen gud unntatt Allah, og Muhammed er hans sendebud».

(Saken fortsetter under videoen)

Demonstranter lagde bråk og gikk i sammenstøt med sikkerhetsstyrker torsdag morgen i Kairo, Egypt.

BRÅK I KAIRO: I Egypt forsøkte demonstranter å storme den amerikanske ambassaden tirsdag og onsdag, og natt til torsdag fortsatte demonstrasjonene mot den amerikanskproduserte filmen.

Mistenker planlegging

USA mistenker at angrepet i Benghazi var en planlagt handling utført av militante islamister.

Angrepet pågikk i flere timer og angriperne hadde skyteåpen og rakettdrevne granatkastere.

Flere av de væpnede personene som gikk til angrep har hatt forbindelser til Al Qaida, eller vært inspirert av terrornettverket, opplyser amerikanske tjenestemenn. USA vil likevel ha flere fakta på bordet før de konkluderer med noe.

– Det er for tidlig å knytte angrepet til Al Qaida eller en annen undergruppe, sier en tjenestemann.

Amerikansk konsultat i Benghazi

ANGREP I BENGHAZI: En mann med våpen i hånden inne på området til det amerikanske konsulatet i Benghazi tirsdag denne uken. Fire amerikanere ble drept i angrepet, deriblant landets ambassadør til Libya.

Foto: Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt