Hopp til innhold

Åtte dødsdømt for Muhammed-film

En domstol i Egypt har dømt åtte personer til døden in absentia i forbindelse med den omstridte islamkritiske filmen «Innocence of Muslims».

Nakoula Basseley Nakoula arrestert

Mannen bak filmen «Innocence of Muslims» er blant dem som er dømt til døden i Egypt. Her er han i USA, der han er dømt til fengsel for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse.

Foto: BRET HARTMAN / Reuters

Filmen ble produsert av en egyptiskfødt koptisk kristen i California og utløste voldsomme protester og angrep mot vestlige ambassader i flere muslimske land da den ble lagt ut på internett i september.

Ifølge Egypts statlige nyhetsbyrå mente retten de tiltalte var skyldige i blant annet å fornærmet og offentlig angrepet islam, og for å ha spredt falsk informasjon.

– Fornærmet islam

– De anklagede personene ble funnet skyldige i å ha fornærmet den islamske religionen gjennom å delta i produksjonen og publiseringen av en film som fornærmet islam og profeten, slår dommeren Saif al-Nasr Soliman fast.

Dommen blir sett på som hovedsakelig en symbolsk dom ettersom de dømte alle befinner seg utenfor Egypt.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det vanlig med at tiltalte blir idømt den maksimale straffen når de dømmes in absentia. Dødsstraff må godkjennes av landets øverste religiøse leder. Det må i denne saken skje 29. januar.

«Innocence of Muslims» fremstiller profeten Muhammed som en bedrager, og det påstås blant annet av han var en uansvarlig «rundbrenner» som blant annet gikk god for seksuelt misbruk av barn. Profeten vises også i filmen idet han gir odre om massakrer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjoner i Karachi

Filmen førte til voldelige demonstrasjoner i flere muslimske land. Dette bildet er fra Karachi i Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Filmskaperen og amerikansk pastor blant de dømte

Filmen opprørte muslimer verden over og førte til voldsomme protester, og Det hvite hus ba nettstedet YouTube om å revurdere publiseringen av filmen, noe nettgiganten avviste.

Pastor Terry Jones

Pastor Terry Jones er blant dem som er dømt av den egyptiske domstolen.

Foto: Phil Sandlin / Ap

Blant dem som nå er dømt, er Mark Basseley Youssef, mannen bak den amatørmessige videoen. Han ble tidligere denne måneden dømt til ett års fengsel av en domstol i amerikanske Los Angeles for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse.

Han har sagt at han laget filmen for å provosere og for å hjelpe Israel.

Også den amerikanske patoren Terry Jones er blant de dømte. Jones, som i 2010 utløste sterke reaksjoner da han varslet at han og menigheten hans ville brenne 200 eksemplarer av Koranen, har støttet og promotert filmen.

Jones mener dommen «viser islams sanne ansikt», og at dette viser at islam ikke tolererer noen form for kritikk eller uenighet, skriver AP.

SISTE NYTT

Siste nytt

En boligblokk i Linköping er totalskadet i nok en eksplosjon i Sverige, den andre på kort tid.

Ny eksplosjon i Sverige

Både eksplosjonen i Linköping og Stockholm kan kobles til et beryktet kriminelt nettverk som styres fra Tyrkia, ifølge svenske medier.