Hopp til innhold

Nye sammenstøt ved USAs ambassade i Kairo

Egyptisk politi tok i bruk tåregass for å spre en menneskemengde som torsdag demonstrerte utenfor USAs ambassade i Kairo mot en film som sverter islam.

Egypt

I Egypt forsøkte demonstranter å storme den amerikanske ambassaden tirsdag og onsdag, og natt til torsdag fortsatte demonstrasjonene mot den amerikanskproduserte filmen.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Onsdag rev illsinte demonstranter ned flagget utenfor USAs ambassade i Kairo og erstattet det med et svart, muslimsk flagg. De protesterte mot den omstridte filmen «Innocence of Muslims», som portretterer profeten Muhammed.

Opptøyene fortsetter og det er voldsomme demonstrasjoner både i Jemen og Egypt i morgentimene torsdag.

Onsdagens opptøyer i Libya førte til at den amerikanske ambassadøren Chris Stevens ble drept. President Barack Obama har lovet å skjerpe sikkerheten ved alle amerikanske diplomatstasjoner i verden.

13 skadd

Gjennom hele natt til torsdag var det sporadiske sammenstøt mellom politiet og flere hundre demonstranter kastet steiner og brannbomber mot ambassaden og satte fyr på en politibil.

Minst 13 mennesker, blant dem flere politifolk, ble skadd.

Ifølge CNN skjøt politiet flere ganger i lufta for å holde demonstrantene på avstand fra ambassaden, der tusener av demonstranter tirsdag greide å klatre over muren og rive ned det amerikanske flagget.

Demonstrantene krever en offisiell unnskyldning fra USA for videofilmen som sverter profeten Muhammed og som har utløst raseri i mange muslimske land.

Ble lagt ut på Youtube i juni

Om filmen «Innocence of Muslims» i det hele tatt eksisterer, stilles det rett nok spørsmål ved. Alt som er vist hittil er et 14 minutter langt videoklipp som ble lagt ut på Youtube i juni.

Først da dette klippet ble tekstet på arabisk og lagt ut på nytt denne uka, vakte det oppsikt i den muslimske delen av verden.

Også i land som Tunisia var det demonstasjoner, og i Afghanistan forsøkte myndighetene å komme protester i forkjøpet ved å stenge tilgangen til Youtube.

Youtube, som eies av Google, vil ikke fjerne videoen, men har på eget initiativ sperret den for brukere i Libya og Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt