Hopp til innhold

USA: Forhandlinger om koronakrisepakke kollapset

Forhandlingene om en ny koronakrisepakke i USA har brutt sammen. Avstanden mellom partene var for stor.

FGCNry98bQU

Finansminister Steven Mnuchin antydet fredag at et nytt forhandlingsforsøk kan bli mulig hvis Demokratene legger fram et nytt tilbud.

Foto: Andrew Harnik / AP

– Vi står langt fra hverandre, ja, sa Nancy Pelosi da hun forlot Det hvite hus fredag. Peolosi er «Speaker» i Representantenes hus, der Demokratene har flertall.

– Jeg har sagt til dem (Republikanerne, red. anm.): Kom tilbake når dere er klare til å gi oss et høyere tall, sier Pelosi.

– Det var et skuffende møte, sa Chuck Schumer, som er Demokratenes leder i Senatet.

Demokratene ønsket i utgangspunktet en omfattende pakke på 3.000 milliarder dollar, men Pelosi sier man har gått med på å senke det til 2.000 milliarder dollar. Republikanernes forslag var på 1.000 milliarder dollar.

– Ingen fremgang

Republikanerne likevel gikk med på noen endringer, blant annet størrelse og lengde på støtte til arbeidsledige. Dette var imidlertid ikke nok til å bli enige.

– Presidenten ønsket at vi skulle oppnå en avtale, men beklageligvis klarte vi ikke å få til noen fremgang i dag, sa finansminister Steven Mnuchin etter møtet.

Han antydet at Det hvite hus kun vil være interessert i nye samtaler dersom Demokratene legger nye forslag på bordet.

Arbeidsledigheten i USA har vært stigende gjennom koronapandemien, men i juli gikk ledighetstallene ned med 1,8 millioner, ifølge AFP. Nyhetsbyrået kaller det «et solid, men ikke oppsiktsvekkende resultat».

– Mister momentum

Eksperter nyhetsbyrået har snakket med påpeker at utfordringene med å gjenoppbygge amerikansk økonomi etter koronakrisen kan være større enn tidligere antatt.

– Uten ytterligere stimuli kommer rehabiliteringen av den brede økonomien til å miste momentum, sier Lydia Boussour ved analyseselskapet Oxford Economics.

Utviklingen i økonomien kommer til å spille en viktig rolle inn mot presidentvalget 3. november.

De siste ukene har tallene på koronamsmittede nådd nøye høyder i flere amerikanske delstater, noe som fører til at flere bedrifter må stenge dørene. Eksperter sier dette vil påvirke arbeidsmarkedet negativt, særlig om det ikke kommer en omfattende krisepakke på bordet.

Frem til slutten av juli fikk arbeidsledige i USA 600 dollar ekstra i uken som en del krisepakkene knyttet til koronakrisen. Dette ønsker Republikanerne nå å kutte.

SISTE NYTT

Siste nytt