USA tar alle forholdsregler mot nordkoreansk angrep

Det hvite hus sier i en uttalelse at de tar grep for å være forberedt på et mulig nordkoreansk angrep.

Koreanere forbereder seg på krig

Det er spent stemning mellom nord og sør på den koreanske halvøya. Til venstre holder en nordkoreansk soldat utkikk over den demilitariserte sonen. Til høyre kamuflerer sørkoreanske soldater et militært kjøretøy i nærheten.

Foto: Lee Jong-hoon (left); Lee Jin-man (right) / Ap

Retorikken fra Nord-Korea har blitt stadig hissigere de siste dagene , og skal man tro uttalelsene fra det lukkede landet er det et tidsspørsmål før det bryter ut krig på den koreanske halvøya.

I dag opplyste amerikanske etterretning at de tror landet kan ha planer om å skyte ut en ballistisk rakett i løpet av dager eller uker .

Ifølge sørkoreanske myndigheter har også naboene i nord i løpet av dagen flyttet mobile utskytingsramper til østkysten.

Dette er trolig ramper for de såkalte Musudan-rakettene som man antar har en rekkevidde på 3000 kilometer. Det betyr at de vil være i stand til å nå mål i Japan og Sør-Korea.

– Et velkjent mønster

USA varslet onsdag at de i løpet av kort tid vil utplassere et rakettskjold på stillehavsøya Guam for å svare på et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

Talsmann for Det hvite hus Jay Carney sier i kveld at de forbereder seg på at Nord-Korea denne gang gjør alvor av truslene og tar alle forholdsregler.

Nordkoreanske soldater

Nordkoreanske soldater patruljerer grensen mot Kina.

Foto: STR / Afp

– Det vi ser nå er et kjent mønster. Beklagelig, men velkjent, sa Carney til journalister om bord på Air Force One torsdag kveld norsk tid.

– Et selvmord

USAs tidligere FN-ambassadør Bill Richardson berømmer den amerikanske administrasjonen for hvordan de så langt har svart på krigshissingen fra nordkoreanerne.

– Det har vært mye retorikk og lite handling. Men jeg tror vi har håndtert dette på en god måte. Vi har forholdt oss rolige, men samtidig klargjort våre militære ressurser for det verst tenkelige, sier Richardson til CNN.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Men hvis de prøver seg på noe mot USA er det å regne som et selvmord. Det kommer ikke til å skje, tror han.

Tror på diplomati

Richardson besøkte Nord-Korea tidligere i år sammen med Googles toppsjef Eric Schmidt.

På turen forsøkte de to blant annet å oppfordre myndighetene til å stanse testingen av langdistanseraketter og atomvåpen.

Richardson gjentok i dag at han mener det må mer diplomati til for å roe temperaturen mellom nord og sør.

– Noe må gjøres for å roe ting ned. Regjeringens handlingsmønster må opphøre, og den eneste måten man kan få til det er ved hjelp av diplomati, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt