Nord-Korea: – En krig kan bryte ut i dag eller i morgen

Det nordkoreanske militæret har fått grønt lys av regimet i Pyongyang til å gå til angrep på USA, også med atomvåpen. – Eksplosjonen nærmer seg raskt, sier militæret og advarer mot at en krig kan starte «i dag eller i morgen».

Nord-Koreas leder Kim Jong-un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un snakker med militære offiserer under et besøk ved en militærbase som var involvert i en skyting mot en sørkoreansk øy i 2010. Kim truer igjen med krig.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Det spisser seg ytterligere til på den koreanske halvøy.

I en uttalelse som ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag kveld, heter det at generalstaben for Den koreanske folkehæren formelt har informert Washington om at USAs trusler vil bli «knust med banebrytende, mindre, lettere og ulike kjernefysiske angrepsmidler».

– Den nådeløse operasjonen fra våre revolusjonære væpnede styrker er blitt endelig godkjent, heter det i uttalelsen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP varsler det nordkoreanske militæret at en eksplosjon kan være nært forestående, og sier at en krig kan bryte ut i dag eller i morgen.

USA sender rakettforsvar til Stillehavet

Kunngjøringen ble kjent kort tid etter at USAs forsvarsdepartement bekreftet at de skal sende et rakettforsvarssystem til Guam i Stillehavet på grunn av krigstruslene fra Nord-Korea.

Systemet skal utplasseres i løpet av de neste ukene, bekreftet Pentagon onsdag kveld.

Det inkluderer mobile utskytingsramper for luftvernraketter og målfølgingsradar.

Utplasseringen skjer ifølge Pentagon som et føre var-tiltak for å styrke det regionale forsvaret mot en eventuell rakettussel fra Nord-Korea.

– Vi står klare

USAs forsvarsminister Chuck Hagel

USAs forsvarsminister Chuck Hagel kaller Nord-Koreas trusler for «en rell fare for USA og dets allierte» og gjør seg nå klar til å håndtere en ytterligere tilspisset situasjon på den koreanske halvøy.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– USA vil være årvåken når det gjelder de nordkoreanske provokasjonene og står klar til å forsvare amerikansk territorium, våre allierte og våre nasjonale interesser, sier en talskvinne for forsvarsdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel holdt i dag en tale ved National Defense University i Washington, hvor han sa at Nord-Koreas trusler og siste handlinger utgjør en «reell og klar fare for USA og dets allierte Sør-Korea og Japan».

– Vi tar truslene på alvor. De har atomvåpen, og de har rakett-kapasitet, sa Hagel og kalte Nord-Koreas retorikk for krigersk og farlig.

– Vi gjør alt vi kan og jobber med blant andre kineserne for å uskadeliggjøre situasjonen på den koreanske halvøy.

USA selger kampfly til Sør-Korea

Onsdag kveld er det også klart at Pentagon har godkjent salget av enten Lockheed Martins F-35 kampfly eller Boeings kampfly F-15 Silent Eagle til Sør-Korea.

Sist fredag ble Kongressen informert om det da mulige salget til Sør-Korea for at amerikanske kampfly skulle «hjelpe Seoul med å hindre den økende aggresjonen i regionen».

Det er ventet at Sør-Korea skal kjøpe 60 kampfly fra sine amerikanske allierte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amerikansk fly som deltar i militærøvelse med Sør-Korea

Et amerikansk jagerfly tar av fra en amerikansk base sør for Seoul onsdag.

Foto: Bae Jung-hyun / Ap

Har erklært krigstilstand

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har raslet med sablene overfor omverdenen de siste månedene.

Kim Jong-un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har opphevet våpenhvileavtalen med Sør-Korea og har erklært at det nå råder en krigstilstand.

Foto: Ap

Lørdag gjorde regimet i Pyongyang det klart at det nå råder en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

– Fra og med nå hersker det krigstilstand og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, het det i en kunngjøring fra regimet.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

I mars kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen i protest mot at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse, og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Bilder fra Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå viser at nordkoreanere samlet seg i byen Nampo i dag for å vise seg villige til å stille til tjeneste for å sikre seier i en mulig krig mot USA og Sør-Korea.

Det skjedde samme dag som Nord-Korea trappet opp presset mot sør da de i dag stanset adgangen til industrikomplekset i Kaesong der mange hundre sørkoreanske arbeider.

Nord-Korea

Nordkoreanere hadde samlet seg i Nampo for å vise sin støtte i en mulig krig.

Foto: KCNA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt