NRK Meny
Normal

USA-kjenner: – E-postavsløringen svekker Det hvite hus

E-postene til Trumps sønn med angivelig tilbud om Clinton-drittpakke fra Russland, er den mest dramatiske utviklingen hittil i påstandene om russisk konspirasjon, sier statsviter Vårin Alme.

Trump jr. s eposter

LA UT PÅ TWITTER: Tirsdag la Donald Trump jr. ut sine e-postsamtaler som viser at han visste om tilbudet som angivelig kom fra russiske myndigheter om å sverte Hillary Clinton. Ifølge New York Times la han dem ut da avisa gjorde ham oppmerksom på at de skulle publisere en sak om de samme e-postene.

Foto: AP

– Dette er en utrolig sak og utvikling, sier Alme, som også er kommentator på nettsiden Amerikanskpolitikk.no.

Vårin Alme

– Det er helt utrolig at personer tilknyttet en presidentvalgkamp godtar å ta imot en sånn type drittpakke fra en fremmed stat som ønsker å påvirke valgkampen i USA – fra en stat som er en motstander av USA, sier statsviter Vårin Alme.

Statsviteren sier e-postene som Donald Trump jr. offentliggjorde på Twitter tirsdag er et vendepunkt i konspirasjonsanklagene.

– Nå finnes det skriftlig materiale som beviser kontakt, og også mulig samarbeid med en fremmed stat i en presidentvalgkamp for å svekke den politiske motstanderen, sier Alme.

– Det står svart på hvitt at sønnen til Donald Trump har fått vite at den russiske stat driver en aktiv innsats for å støtte Trump og skade Hillary Clinton, og han har godtatt å få denne informasjonen, forklarer Alme.

Hun trekker også fram at sønnen fikk to personer direkte i Trumps stab, Jared Kushner og Paul Manafort, til å delta på det omstridte møtet i etterkant.

– Det er helt utrolig at personer tilknyttet en presidentvalgkamp godtar å ta imot en sånn type drittpakke fra en fremmed stat som ønsker å påvirke valgkampen i USA fra en stat som også på mange måter er en motstander.

Donald Trump jr. og senior

President Donald Trump sendte ut en offisiell uttalelse fra Det hvite hus tirsdag der han omtalte sin sønn som «en person av høy kvalitet» og roser ham for å ha lagt ut e-postkorrespondansen. Bildet er tatt fra valgkampen i fjor etter en debatt i september 2016.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Ekstremt skadelig politisk

Alme understreker at det er vanskelig å bevise om det har vært et faktisk samarbeid eller koordinering av innsats mellom Trumps valgkampanje og personer tilknyttet Kreml.

I tillegg er det et spørsmål om hva som eventuelt er kriminelt, og hva som kun er skadelig politisk.

Seems we have some time and if it´s what you say I love it

Donald Trump Jr. i epost om mulig ødeleggende informasjon om Clinton

– Men det er ingen tvil om at dette er ekstremt skadelig politisk. Det svekker tilliten til Det hvite hus og Kongressen, sier statsviteren.

Hun viser til at Det hvite hus frem til nylig benektet både enhver type kontakt og samrøre mellom Kreml og Trump-kampanjen.

– Men når det så kommer ut informasjon som motsier Trump Jr., så vender han om og forsøker å dysse ned betydningen av det som har skjedd.

– Vesentlig steg fremover

Ole Moen

Professor emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, sier det så langt ikke har kommet fram noe som er direkte straffbart, men at e-postene er en vesentlig utvikling.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Det er nesten påfallende hvordan historien deres forandrer seg fra dag til dag, sier Ole O. Moen, professor emeritus i Nord-Amerikastudier til NRK.

Han legger til at det minner ham om «alternative nyheter».

– Om dette ikke er et vendepunkt, så er det et vesentlig steg fremover.

Ifølge Moen dreier sakens kjerne seg om etterforskerne kan bevise om det har vært noen sammenheng mellom Trumps valgkampapparat og russisk hacking av det amerikanske valget.

– Så lagt har det ikke kommet fram noe inkriminerende, sier Moen.

– Det sies at det Trump jr. har gjort gjennom sin kontakt med russerne, kun er vanlig forretningspraksis, men de glemmer at Trump junior er i en spesiell situasjon fordi faren er president.

Moen: – En president som graver seg ned i gjørma

Moen har tidligere sagt at han tror president Trump ikke kommer til å sitte ut hele sin periode, eller at han ikke får fornyet tillit ved neste valg.

– Jeg tror han kommer til å rote seg bort i så mye, både konstitusjonelt og gjennom sammenblanding av sitt privatliv og offentlige liv.

Den pensjonerte professoren tror presidenten kan komme til å bryte spilleregler og ende opp med å gjøre noe straffbart.

– Vi ser en president som graver seg mer og mer ned i gjørma, sier Moen.

Tirsdag kveld kom Trump senior med en offisiell uttalelse via sin talsperson i Det hvite hus, der han omtaler sønnen som «en person av høy kvalitet» og at han «applauderer hans gjennomsiktighet».

Moen mener presidenten hadde vist bedre vurderingsevne om han hadde distansert seg fra saken.

– Men han klarer ikke. Han er tynnhudet, og klarer ikke å slippe når noen trår ham nær. Han må ha siste ordet, sier Moen.

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt