Hopp til innhold

USA kaster ut russiske diplomater

35 russiske diplomater må forlate Washington og San Francisco innen 72 timer på grunn av hacking under valgkampen og trakassering av amerikanske diplomater i Moskva.

Obama og Putin

KJØLIG: Forholdet mellom presidentene Barack Obama og Vladimir Putin blir stadig kjøligere.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Afp

Diplomatene som nå utvises får ikke tilgang til eiendommer i Maryland og New York.

I tillegg til utvisningene ilegges to ledende russiske etterretningsselskaper sanksjoner.

– Alle amerikanere bør være bekymret for Russlands handlinger. I oktober publiserte vår administrasjon vurderingen av at Russland har forsøkt å blande seg inn i den amerikanske valgkampen. Denne virksomheten kunne bare ha vært ledet fra de høyeste nivåene i den russiske regjeringen, skriver Obama.

Varsler flere sanksjoner

Obama varsler at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

– Disse handlingene følger gjentatte private og offentlige advarsler vi har utstedt til den russiske regjeringen, og er en nødvendig og hensiktsmessig respons på forsøket på å skade USAs interesser, som er i strid med etablerte internasjonale normer, sier Obama.

Les uttalelsen fra Obama her

USAs president Barack Obama oppfordrer allierte til å kjempe mot Russlands forsøk på å forstyrre demokratiske styresett.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier ifølge Interfax at sanksjonene virker mot sin hensikt og vil skade forholdet mellom de to landene.

Obamas administrasjon har laget en rapport om Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. Rapporten blir levert Kongressen i løpet av de nærmeste dagene.

USA-ekspert: – Tvinger Trump til en hardere linje

35 Russiske diplomater kastes ut av USA, Gro Holm kommenterer

USA INNFØRER SANKSJONER MOT RUSSLAND: USA-korrespondent Gro Holm rapporterer om den siste utviklingen.

Hackerangrep

FBI, CIA og andre etterforskningsorganer har konkludert med at Kreml sto bak hackerangrep mot Det demokratiske partiet og valgkampanjen deres i forkant av valget 8. november.

17 ulike amerikanske etterretningsorganisasjoner hevder at den russiske staten skal ha gitt klarsignal til hacking av servere under valgkampen.

Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat, Donald Trump, med å vinne valget. Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, har i forkant varslet at Washington vil møte hard motstand dersom de innfører økonomiske sanksjoner mot Kreml.

Russland: USA sprer løgn

Maria Zakharova

SLÅR TILBAKE: Pressetalsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Oppriktig talt, vi er lei av løgnene om russiske hackere som fortsetter å spre seg fra toppen i USA, sier Zakharova.

Hun skriver at Obama-administrasjonen forsøkte å spille ut dette i forkant av valget i et forsøk på å få den foretrukne kandidaten valgt. Da dette ikke lyktes, måtte feilen rettferdiggjøres ved å hevne seg på russisk-amerikanske relasjoner, hevder Zakharova

– Vi kan bare legge til at hvis Washington tar nye fiendtlige steg, vil det få et svar. Dette gjelder alle handlinger mot russiske diplomatiske oppgaver i USA, noe som umiddelbart vil slå tilbake på amerikanske diplomater i Russland. Men Obama-administrasjonen bryr seg sannsynligvis ikke om fremtiden i det hele tatt, sier Zakharova.

Den russiske parlamentarikeren Konstantin Kosatsjev kaller Obama-administrasjonens sanksjoner «en dødskrampe fra et politiske lik», ifølge RIA.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier Russlands president Vladimir Putin i løpet av kort tid kommer til å ta en beslutning om hvordan landet skal svare på USAs sanksjoner. Han avviser at Russland står bak hackerangrep mot Demokratene.

Morten Jentoft om sanksjonene

STERKE RUSSISKE REAKSJONER: Russland-korrespondent Morten Jentoft rapporterer om de russiske reaksjonene.

Trump kan omgjøre sanksjonene

Donald Trump, som blir USAs president neste måned, kan reversere Obamas sanksjoner mot Russland hvis han vil, sier presidentens talsmann.

– Men det er ikke tilrådelig, legger han til, ifølge Reuters.

Trumps talsmann Sean Spicer mener demokratene bør ta mer ansvar for at de ikke klarte å hindre hackingen.

– Hva med ansvaret de har for å beskytte sine systemer? spør han.

Spicer sier også til CNN at etterretningstjenestens opplysninger om Russlands innblanding i valget av Trump burde vært offentliggjort før straffetiltakene.

Mener det kommer for sent

Paul Ryan, lederen av Representantenes hus, sier Russland konsekvent har forsøkt å undergrave amerikanske interesser, og at det er på høy tid med sanksjoner.

– Dagens handling kommer på overtid, men det er en hensiktsmessig måte å avslutte åtte år med mislykket Russlands-politikk på. Det er et førsteklasses eksempel på administrasjonens ineffektive utenrikspolitikk, som har gjort USA svakere i verdens øyne, sier Ryan.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt