Hopp til innhold

FBI enig med CIA om russisk innblanding i USA-valget

FBI stiller seg bak CIAs konklusjon om at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Donald Trump med å vinne.

Hillary Clinton

SABOTASJE: De amerikanske etteretningsorganisasjonene er enige om at Russland blandet seg inn i valgkampen for å frarøve Hillary Clinton valgseieren.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Det skriver avisen The Washington Post fredag.

Ifølge avisen deler FBI-sjefen James Comey CIAs oppfatning om at Russland grep inn med ønske om å skade Hillary Clintons valgkamp og hindre henne i å vinne valget.

Også National Intelligence-direktør James Clapper, den overordnede direktøren for de ulike etterretningstjenestene, skal ifølge avisen støtte CIA-rapporten. Dermed er de tyngste lederne innen etterretningssektoren i USA enige i synet om at Russland blandet seg direkte inn via hacking.

Avtroppende president Barack Obama sa på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag at han er bekymret for hackerangrepene.

– Det er viktig å analysere hendelsene og unngå at noe lignende skjer i framtiden. Jeg tror ikke noen amerikanere vil ha dette. Det bekymrer meg, og det burde bekymre alle, sa han og oppfordret påtroppende president Donald Trump om å gå med på at det iverksettes en uavhengig etterforskning av saken.

Obama : Russland hacket demokratene

SE VIDEO: Obama om russisk hacking.

– Skjer ikke mye Putin ikke vet om

Obama sier også at han tok opp bekymringen med Russlands president Vladimir Putin, da han møtte ham i Kina i september. Obama sier han da ba Russland «kutte ut» dataangrepene. Ifølge Obama har man ikke sett graverende eksempler på hacking etter dette.

Et sentralt spørsmål den kommende tiden vil være å finne ut hvor mye Putin visste om det tjenestemenn Reuters har snakket beskriver som «dataangrep mot politiske institusjoner» under valgkampen. Obama sa fredag at han ikke vil utpeke Putin personlig som hjernen bak hackingangrepene.

– Men for å si det sånn. Det skjer ikke mye i Russland som ikke Putin vet om. Vi kan bekrefte at dette skjedde på høyt nivå i Russland, sier Obama.

Clinton skylder på Putin

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton sa tidligere fredag at hun mener påvirkningen fra Russland var en medvirkende årsak til at hun tapte valget i november. Hun antydet også at det kan ligge en personlig feide med Putin bak.

– Vladimir Putin ledet selv de skjulte nettangrepene mot vårt valgsystem, mot vårt demokrati, tilsynelatende fordi han bærer et personlig nag til meg. Han ønsker ikke bare å score et poeng mot meg, men også å undergrave vårt demokrati, sa Clinton da hun møtte finansielle støttespillere.

Hun knytter Putins personlige vendetta til hennes anklager om valgfusk under valget på ny russisk nasjonalforsamling i 2011. Clinton var da utenriksminister.

President Obama ville fredag ikke gå så langt som å si at den russiske innblandingen avgjorde valget.

Trump har gjentatte ganger avvist påstanden om russisk innblanding.

SISTE NYTT

Siste nytt