Uklart om det er betalt løsepenger for Sekkingstad

Nyheten om at nordmannen Kjartan Sekkingstad er satt fri av geriljaen på Filippinene er bekreftet. Men hvordan det skjedde, og om det er betalt løsepenger, er uklart.

Gisler

KIDNAPPINGSOFRE: Kjartan Sekkingstad (til høyre foran) ble sammen med to kanadiske menn og en filippinsk kvinne bortført av islamist-geriljaen Abu Sayyaf på Filippinene for snart et år siden. Nå er dramaet over for Sekkingstad.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Dette vet vi:

 • Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad (nå 57) ble bortført av den Abu Sayyaf-geriljaen fra feriestedet Oceanview Resort på øya Samal ved Mindanao sørøst på Filippinene natt til 22. september 2015.
 • Sekkingstad var daglig leder for feriestedet og hadde bodd i landet i 15 år. Sammen med ham ble to kanadiske menn og en filippinsk kvinne bortført.
 • Kort tid etter la geriljagruppen Abu Sayyaf ut bilder av gislene på en Twitter-konto. I en video på Youtube 3. november krevde gruppen én milliard filippinske pesos, rundt 181 millioner norske kroner, for hvert av de fire gislene som ble tatt på Oceanview. Senere ble kravet for Sekkingstad redusert til 55 millioner kroner.
 • Geriljagruppen Abu Sayyaf som holder til i den sørlig Sulu-provinsen ble tidlig mistenkt. De har tatt gisler i snart 20 år og innkassert store beløp i løsepenger.
 • 25. april ble en av de kanadiske gislene, John Ridsdel (68), funnet halshugget på Jolo.
 • 10. mai: Abu Sayyaf sender ut en video der de truer med å drepe et nytt gissel om ikke løsepenger utbetales innen 13. juni.
 • 22. mai la kidnapperne ut en ny video der de gjenlevende gislene ba for sine liv.
 • 13. juni i år ble det andre kanadiske gisselet, Robert Hall (60), funnet drept i Patikul i Sulu-provinsen. Kanadiske myndigheter har hele tiden nektet å forhandle om eller betale løsepenger.
 • 24. juni ble en filippinsk kvinne, Marites Flor, sluppet fri. Hun var kjæreste med Robert Hall.
 • Norske myndigheter har hele tiden kontant avvist at Norge vil betale for å få frigitt Sekkingstad fri. I april sa UD dette: «Vår holdning til løsepenger er velkjent. Staten betaler ikke løsepenger», sa kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen.
 • Lørdag formiddag 17. september 2016 dukket meldinger opp i filippinske medier om at Sekkingstad var satt fri. Han skal befinne seg i byen Jolo i Sulu-provinsen. Dette ble bekreftet av landets forsvarsminister.
 • Norges utenriksminister bekreftet lørdag ettermiddag at de hadde fått melding om at Sekkingstad var fri. Han skal være i fin form, og blir trolig fløyet videre til Davao søndag.

Dette vet vi ikke:

 • Det er uklart hvor Sekkingstad og de andre gislene har oppholdt seg, men det filippinske militæret som har jaktet på geriljagruppen, har uttalt at de antar at gislene har vært holdt skjult i skogsområdet Patikul på øya Jolo i den sørlige Sulu-provinsen. Det antas at kidnapperne fraktet gislene dit fra Samal i mindre båter. Dette er ikke stadfestet.
 • Løsepengespørsmålet er ubesvart. Ryktene gikk hardnakket på forsommeren om at det var kommet i gang forhandlinger om løsepenger for nordmannen. Filippinske etterretningskilder skal ha bekreftet overfor lokale medier at det pågikk forhandlinger med en ikke navngitt ambassade, men dette er aldri bekreftet.
 • Filippinske medier har også meldt at det skulle være kontakt mellom «private aktører» og geriljaen om løslatelse av det norske gisselet, men det er ikke bekreftet fra norsk hold. Den tidligere presidenten på Filippinene, Benigno Aquino, sa i juni at han hadde snakket med den norske statsministeren om dette, men at det ikke var under myndighetenes kontroll.
 • Det er tidligere kjent at det skal ha vært et privat, norsk initiativ for å samle inn løsepenger til Sekkingstad. Det er ikke offentlig kjent eller bekreftet hvem som eventuelt skal stå bak et slikt initiativ.
 • Ifølge filippinske medier ble det utbetalt løsepenger for Sekkingstad i juni, noe den nyvalgte presidenten Rodrigo Duterte bekreftet i august uten at han den gang oppga noen sum. Ifølge lokale medier skal summen ha vært i størrelsesorden 50 millioner pesos (9 millioner kroner), men summen er ikke bekreftet. Geriljaen skal deretter skal ha lurt forhandlerne og slapp i stedet det filippinske gisselen Marites Flor. Deretter gjentok de kravet om 300 millioner pesos (52 millioner kroner) for Sekkingstad.
 • Ifølge lokale medier skal summen som nå er utbetalt for Sekkingstads frigivelse ligge på rundt 30 millioner pesos (5,2 millioner norske kroner). Dette er heller ikke offisielt bekreftet, og blir det trolig heller aldri.
 • Filippinenes fredsminister Jesus Dureza avkreftet lørdag kveld overfor regionavisen MindaNews at det var utbetalt løsepenger til Abu Sayyaf i forkant av at Sekkingstad ble sluppet fri.
 • Hverken omstendigheten omkring forhandlingene som har pågått, eller selve løslatelsen, er klarlagt i detalj. Rapporter i filippinske medier antyder at Sekkingstad ble løslatt av Abu Sayyaf og overlatt til mellommenn i en annen væpnet gruppe, MNLF, på Jolo. Dette er ikke bekreftet.
Laster kart, vennligst vent...

BORTFØRT: Kjartan Sekkingstad ble bortført fra øya Samal i september i fjor. Han ble ført til øya Jolo, hvor han ble satt fri i dag. Det er ventet at Sekkingstad vil bli ført regionhovedstaden Davao søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt