Hopp til innhold

Sekkingstad på vei hjem fra Filippinene

Det løslatte norske gisselet Kjartan Sekkingstad forlot Filippinene i dag, det opplyser den norske ambassaden på Filippinene.

Kjartan Sekkingstad

DRATT: Kjartan Sekkingstad i Davao søndag, etter å ha blitt satt fri etter ett års fangenskap. I dag forlot han Filippinene.

Foto: UD/ambassaden i Manila/ NTB Scanpix

I en pressemelding fra den norske ambassaden på Filippinene bekrefter de at Sekkingstad i dag har forlatt Filipinene og er på vei tilbake til Norge etter noen dager med hvile.

– Har blitt tatt godt vare på

Sekkingstad

HVILE: Etter noen dager med hvile ved den norske ambassaden har Sekkingstad kommet seg godt, skriver ambassaden på Filippinene

Foto: UD/ambassaden i Manila / NTB scanpix

Sotra-mannen ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september 2015 av den islamistiske geriljaen Abu Sayyaf. Lørdag 17. september ble han sluppet fri. Ifølge geriljaen skal de ha mottatt rundt 5 millioner norske kroner i løsepenger.

Den norske ambassaden på Filippinene sier at Sekkingstad har kommet seg godt i løpet av de siste dagene.

– Sekkingstad har gjennomgått medisinske undersøkelser og har blitt tatt godt vare på både i Manila og Davao, sier Norges ambassadør på Filippinene Erik Førner i pressemeldingen.

– Han har uttrykt sin takknemlighet overfor president Rodrigo Duterte, fredsminister Jesus Dureza og alle andre aktører som har bidratt til løslatelsen, sier Førner.

– Han er takknemlig for all støtte fra familie og venner i Davao, Norge og andre steder, står det i pressemeldingen fra ambassaden.

Kjartan Sekkingstad kom sent søndag til Manila.

VIDEO: Kjartan Sekkingstad møtte NRK på flyplassen i Manila på søndag.

Avhørt av filippinsk etterretning

NRK fikk opplyst på mandag at nordmannen skulle gjennom en debrifing der han ville fortelle om året i fangenskap. Ambassadøren bekrefter i pressemeldingen at Sekkingstad har blitt debrifet av relevante myndigheter.

– Han har blitt avhørt av relevante myndigheter for å gi informasjon som kan hjelpe til med å redde andre fanger, står det i pressemeldingen.

Sekkingstad har etter at han ble løslatt sagt at det enkelte ganger var rundt 300 geriljasoldater rundt ham i leiren i jungelen der han ble holdt fanget.

Kjartan Sekkingstad med president Rodrigo Dutere

LØSLATT: Løslatelsen av Kjartan Sekkingstad er ifølge president Rodrigo Duterte «det beste som har skjedd» i Filippinenes kamp mot terrorisme.

Foto: LEAN DAVAL JR / Reuters

Roser Duterte etter frigivelsen

Norges ambassadør Erik Førner på Filippinene

SKRYT: Norges ambassadør Erik Førner på Filippinene har gitt ros til landets president etter løslatelsen av Sekkingstad.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Norges ambassadør Erik Førner har etter løsgivelsen av nordmannen gitt ros til Filippinenes president.

– Det jeg kan si med sikkerhet er at vi etter presidentskiftet så en positiv utvikling. President Duterte sa tidlig at han ville engasjere seg for å finne en løsning. Hans innflytelse i regionen er enorm og det har vært svært viktig, fortalte Førner.

Statsminister Erna Solberg har sagt at det er viktig at Sekkingstad blir godt ivaretatt nå som han er fri etter å ha blitt holdt som gissel i et år.

– Vi har ikke lang erfaring med denne typen saker, men vi har god krisehåndtering om han velger å komme til Norge, sier statsministeren til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt