Filippinsk president: – Private aktører forsøker å få løslatt Sekkingstad

Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino opplyser at norske myndigheter kjenner til at private aktører forhandler med Abu Sayyaf-geriljaen for å få løslatt Kjartan Sekkingstad. Samtidig sier han at Norge understreker sin holdning om å ikke utbetale løsepenger.

Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino holder pressekonferanse

JAKTER GERILJA: Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino sier filippinske styrker jobber intenst for å finne gruppen som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Aquino dro i går til Sulu-provinsen sør på Filippinene, hvor man mener nordmannen Kjartan Sekkingstad holdes fanget av Abu Sayyaf.

Sekkingstad ble tatt som gissel sammen med de to kanadiske mennene John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste, i september i fjor.

Ridsdel ble funnet drept på øya Jolo i april, etter at en tidligere tidsfrist for å betale løsepenger var utløpt. For to dager siden bekreftet filippinske myndigheter at også Hall var blitt likvidert av Abu Sayyaf-geriljaen, samme dag som fristen for betaling av rundt 100 millioner kroner i løsepenger utløp.

Kjartan Sekkingstad bortført på Filippinene

GISSEL: Norske Kjartan Sekkingstad har vært holdt fanget på Filippinene siden september i fjor.

Foto: Privat

– Har ikke kontroll over hva private gjør

Aquino opplyser ifølge den filippinske avisen Philippine Star at han har snakket med både statsminister Erna Solberg og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Ifølge Aquino hadde da begge statsministrene understreket myndighetenes linje om å ikke utbetale løsepenger, men sagt at de var klar over at private aktører forsøker å forhandle med Abu Sayyaf.

– De sa at de ikke har kontroll over hva private aktører gjør, sier Aquino, ifølge avisen.

Philippine Star skriver at det ifølge den avtroppende presidenten er private forhandlere som jobber spesielt for å få løslatt Sekkingstad.

UD vil ikke kommentere

Utenriksdepartementet (UD) vil ikke kommentere Aquinos uttalelse.

Ane Haavardsdatter Lunde

VIL IKKE KOMMENTERE: – Vi gir så få kommentarer som mulig i en pågående gisselsak, sier Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

– Vi ønsker ikke å kommentere det. Generelt ønsker vi å gi så få kommentarer som mulig når det er en pågående gisselsak, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD til NRK.

Aquino opplyser ifølge Philippine Star også at både Solberg og hennes kanadiske kollega hadde tilbudt assistanse for å hjelpe filippinske myndigheter i kampen mot Abu Sayyaf.

– Vi har tidligere sagt at vi har kontakt med ulike aktører i saken. Utover det har vi ingen kommentar, sier Lunde i UD.

Etter det NRK kjenner til, skal også Filippinenes nåværende president Rodrigo Duerte nylig ha vært i kontakt med norske myndigheter.

Også den filippinske utsendingen til fredssamtalene i Oslo skal etter det NRK erfarer kjenne Sekkingstad personlig og jobber også med å løse situasjonen for nordmannen.

Har kommet til frarømte leirer

Norske myndigheter har i likhet med kanadiske og filippinske myndigheter hele tiden gjort det klart at de av prinsipp ikke etterkommer krav om løsepenger.

Ifølge Aquino jobber filippinske styrker på spreng for å finne gisseltakerne og gislene.

– Det har vært tilfeller hvor styrkene har kommet til steder hvor Abu Sayyaf har holdt leir, hvor maten fortsatt har vært varm og sigarettene ennå tent, men hvor de har klart å komme seg unna i siste liten, sier Aquino, ifølge Philippine Star.

SISTE NYTT

Siste nytt