Hopp til innhold

– Farlig overlevering av Sekkingstad

Løslatelsen av Kjartan Sekkingstad skjedde under dramatiske forhold. Han ble overlevert fra en væpnet gruppe til en annen.

Soldater fra Moro National Liberation Front på Jolo

Norske Kjartan Sekkingstad ble i dag overlevert til den godt bevæpnede gruppa Moro National Liberation Front (MNLF). Bildet ble tatt da gruppen tidligere i sommer forsøkte å få nordmannen frigitt.

Foto: STR / Afp

– Selvsagt var det utfordringer ved hans løslatelse, sier viseguvernør Abdusakur Tan i Jolo på telefon til NRK.

Situasjonen var svært spent da den militante gruppa Abu Sayyaf, som bortførte Kjartan Sekkingstad for nesten ett år siden, i dag overleverte ham til Moro National Liberation Front (MNLF).

– Det var veldig farlig da de to væpnede gruppene stod ansikt til ansikt med hverandre, sier Tan.

Bekjemper Abu Sayyaf

Begge gruppene har i årevis kjempet for selvstendighet sør på Filippinene, men i sommer bestemte MNLF seg for å bekjempe Abu Sayyaf.

– Absolutt, vi må få Abu Sayyaf oppløst og få slutt på denne bortføringshandelen, sa en av MNLFs ledere til reportere.

Nur Misuari leder Moro National Liberation Front

Kjartan Sekkingstad skal være i trygge hender hos lederen av frigjøringsgruppa Moro National Liberation Front, Nur Misuari, som skal ha gitt nordmannen ly i regnet.

Foto: MARK NAVALES / Afp

Etter en vellykket overlevering var det værforholdene som hindret Sekkingstad i å komme til Jolo by i dag. Viseguvernøren er ikke i tvil om at han er i gode hender hos MNLFs leder Nur Misuari, der han har fått ly for regnet.

– Ja, selvsagt. Han ville ikke ha vært trygg dersom han var hos folk uten våpen, men der er han trygg. Jeg er helt sikker på at han er trygg, sier Tan.

– Fantastisk at han er i sikkerhet

Viseguvernøren har jobbet tett med de sentrale myndighetene i mange måneder for å sikre en sikker løslatelse av Sekkingstad. Han er veldig lettet og fornøyd over at nordmannens fangenskap er over.

– Med tanke på at de to kanadierne som var sammen med ham ble henrettet er det virkelig fantastisk at han nå er ute og i sikkerhet, sier Tan.

Han mener også at familien til Sekkingstad, ikke minst broren, skal ha mye av æren for at nordmannen er i live.

– De har snakket med mange som har kontakt med Abu Sayyaf, sier Tan.

Viktig forhandler

Ifølge CNN skal Sekkingstad ha takket Filippinenes president Roberto Duterte da han snakket med fredsmekler Jesus Dureza på telefon etter løslatelsen.

MNLFs leder og grunnlegger Nur Misuari, som i natt er vert for Sekkingstad på øya Jolo, har lekt katt og mus med myndighetene etter at han i 2013 ble mistenkt for å stå bak en 20 dager lang beleiring av Zamboanga der mer enn 300 personer døde.

President Duterte skal likevel ha sagt at Nur Misuari ikke skal pågripes, viser til hans høye alder og at han er en svært viktig aktør i fredsprosessen myndighetene ønsker sør i landet.

Nur Misuari har tidligere vært en viktig forhandler i gisselsituasjoner, og gjorde det i sommer klart at hans menn ville bidra side om side med regjeringsstyrkene i forsøket på å frigi folk som ble holdt fange i jungelen.

SISTE NYTT

Siste nytt