Tysk storrazzia mot mistenkte IS-støttespillere

Den islamistiske grupperingen «Den sanne religion» er fra og med tirsdag av forbudt og oppløst, sier den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière.

Tysk politi gjennomfører razzia i Berlin 15. nov. 2016 mot salafister anklaget for å støtte IS.

STORAKSJON: Tysk politi gjennomførte tidlig tirsdag morgen samkjørte razziaer i totalt ti delstater, blant annet her i Berlin.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Grytidlig tirsdag gikk tysk politi til aksjon mot lokalene til tilhengere av den radikale salafistiske foreningen «Den sanne religion», som de mistenker for å støtte terrorgruppen IS.

Over 200 boliger, moskeer, lagerlokaler og kontorer i til sammen ti delstater ble gjennomsøkt. Aksjonen skal ha vært planlagt i over ett år, ifølge Spiegel Online.

Innenriksminister ​Thomas de Maizière sier under en pressekonferanse at totalt 190 steder ble gjennomsøkt og at hundrevis av personer har blitt undersøkt i forbindelse med aksjonen.

Med storaksjonen anser myndighetene nå «Den sanne religion» som oppløst. De Maizière fremhever at forbudet ikke er rettet mot dem som fremmer islam og koranens fortellinger, men mot dem som misbruker religionen til å spre ekstreme ideologier og støtte til terrororganisasjoner.

140 fremmedkrigere

Ifølge ministeren er «Den sanne religion» er organisasjon som kun holder til i Tyskland.

– Dette handler om de som kan støtte terrororganisasjoner, og glorifiserer terror og drap. Vi ønsker ikke å støtte terrorister eller støtte de som gir sin støtte fra Tyskland. 140 personer har reist fra Tyskland for å støtte terrorister. Det ønsker vi ikke å støtte, sier De Maizière.

Tysk politi gjnenomfører razzia mot mistenkte IS-sympatisører i Bonn 15.11.2016

BESLAG: Tysk politi bærer ut store mengder beslaglagte dokumenter fra et hus i Bonn hvor de mistenker at IS-sympatisører har rekruttert fremmedkrigere.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Samtidig presiserer han at tyske myndigheter ikke vet hvor mange av dem som har reist som fremdeles lever.

– De som har reist fra Tyskland for å støtte terrorisme i utlandet er blitt radikalisert her til lands i grupper eller alene nettopp med utgangspunkt i radikale grupper her. Denne organisasjonen «Den sanne religion» er en slik organisasjon.

Salafistene tror på en konservativ tolkning av islam og sharialoven, og det skapte uro i Tyskland da de varslet at de ville dele ut 25 millioner utgaver av koranen gratis.

Reporter Frank Schneider i Bild har postet dette bildet på Twitter fra razziaen i byen Bonn:

Laster Twitter-innhold

Ifølge Schneider er dette huset der salafist-lederen Ibrahim Abou-Nagie bor, men han skal visstnok befinne seg i utlandet for tiden.

Grunnlovsstridig

En talskvinne for departementet sier til nyhetsprogrammet Tagesschau på ARD at «Den sanne religion» sprer «hatmeldinger».

Dette anser departementet for å være i strid med grunnloven og i strid med ideer om internasjonal forståelse. Talskvinnen sa også at gruppens medlemmer er mistenkt for å støtte terrorgruppen IS, og at en stor andel av tyskere som har reist til Syria og Irak har hatt kontakt med gruppen.

Terrorberedskapen i Tyskland har vært høy etter at det i sommer ble gjennomført to terrorangrep på én og samme uke. I forrige uke ble fem personer pågrepet mistenkt for rekruttering av IS-krigere. Blant dem var irakeren Abu Walaa, som i tyske medier har blitt omtalt som IS' «nummer én i Tyskland»

I september advarte De Maiziere mot over 500 personer som han mener er i stand til å gjennomføre terroraksjoner i Tyskland. Antallet potensielle terrorister i Tyskland er høyere enn noensinne, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt