Islamister i det tyske forsvaret

Tysk militær etterretning har funnet 22 soldater i landets væpnede styrker som skal være islamister. Frykten er at de søker til forsvaret for å få våpentrening.

Tyske soldater

Identiteten til soldatene er ikke kjent, og de har fått sparken fra det tyske forsvaret, Bundeswehr.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

Den tyske militære etterretningen har i løpet av de siste ti årene fått inn 350 tips om soldater som skal være islamister.

De har etterforsket disse tipsene, og funnet 22 soldater som de med sikkerhet kan si er islamister. Ingen av de 22 er nå i det tyske forsvaret.

Avisen Bild skriver at den militære etterretningen er i gang med å etterforske 65 soldater under mistanke om at de er islamister. Disse soldatene er i aktiv tjeneste.

Avisene i Funke Mediengruppe skriver i dag at det er snakk om 24 soldater, og at 60 som fortsatt er i tjeneste er under mistanke. Disse avisene siterer kilder i den militære etterretningen.

BUNDESWEHR-MOUNTAIN-INFANTRY

Soldatene i det tyske Bundeswehr blir regnet som blant de best trente i Europa.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Har dratt til Syria

En islamist er definert som en person som ønsker å endre samfunnet slik at det kan opprettes en islamske stat, det vil si en stat hvor sharia, islamsk lov, legges til grunn for politisk, sosialt og kulturelt liv, det skriver Store Norske Leksikon.

I det tyske forsvaret blir islamister sett på som en sikkerhetsrisiko.

Minst 29 tidligere soldater i det tyske forsvaret, Bundeswehr, har dratt til Syria i løpet av de siste årene. Noen av dem skal ha knyttet seg til IS, skriver Bild.

Tysk soldat med våpen

Det er standard rutine at alle soldater i Bundeswehr får våpentrening.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Har fått våpentrening

Ombudsmannen for det tyske forsvaret, Hans-Peter Bartels fra partiet SPD, er bekymret.

– Det er klart at Bundeswehr er et attraktivt sted for islamister som ønsker å få våpentrening. Islamisme er hovedproblemet for forsvaret nå, men det er noe vi må være oppmerksomme på, sier Bartels til Bild.

Hvor de 22 soldatene tjenestegjorde blir ikke opplyst. Det er standard rutine for alle grener i Bundeswehr at soldatene får våpentrening.

Les også: Kameratgjeng til Syria for å bli IS-krigere

Les også: Når IS-krigere angrer

Endrer rutinene

Personer som søker seg til tjeneste i Bundeswehr blir nå ikke gjenstand for en sikkerhetssjekk.

Det er først når de ønsker en fast stilling i forsvaret at myndighetene har anledning til å gjennomføre en bakgrunnssjekk.

I august i år ble det bestemt at dette skulle endres.

– Med den planlagte endringen av militærloven ønsker vi å forhindre at forsvaret blir brukt som treningsanstalt for potensielle terrorister og ekstremister, skrev det tyske forsvarsdepartementet i en melding.

Endringen av loven skal tre i kraft neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt