Hopp til innhold

Islam Net: Vi gir tilbake pengene

For at Islam Net skulle få statsstøtte måtte de godta at kvinner og menn sitter sammen. Nå gir de tilbake pengene fordi en islamsk lærd hevder det er synd.

 Fahad Qureshi, leder Islam Net

SNUR: Fahad Qureshi skriver på nettsidene til Islam Net at de vil gi tilbake pengestøtten de fikk fra staten til å motarbeide tvangsekteskap.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Før staten ga 100.000 kr til en temadag mot tvangsekteskap i regi av Islam Net, måtte organisasjonen gå med på at kjønn ikke skulle bestemme hvor i salen tilhørerne kunne sitte.

Søndag omtalte NRK.no saken – og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Quereshi: – Kritikken sårer

Mens norske politikere fra Ap og Frp mente Islam Net er for ytterliggående til å motta statsstøtte, hevdet flere av organisasjonens medlemmer at de hadde solgt sine religiøse prinsipper for penger.

Artikkelen fortsetter under bildet:

kritikk mot Islam Net, statsstøtte, facebook

MOT STATEN: På Facebook raste det inn med kritiske spørsmål til at Islam Net gikk med på statens krav.

Foto: Skjermdump

Samtidig som Quereshi blankt avviste kritikken fra Ap og Frp, gikk anklagene fra sine egne hardt inn på ham:

«La det ikke være noen tvil, å selge islam, om det er for 100.000 eller en milliard, vil gjøre deg til den største taper, uavhengig av hva du tror. Så å bli anklaget for dette traff meg i hjertet,» skriver han på nettsidene til Islam Net.

Forsøkte å overtale skeptikerne

Styret i Islam Net forsøkte å forsvare seg med at statens regler må gjelde på arrangementer staten sponser. Samtidig hevdet Quereshi at kravet ikke vil få noen betydning i praksis:

«Ifølge islam skal ikke menn og kvinner mikses fritt på forsamlinger, det er ikke Islam Net som sier det, det er det majoriteten av deltagerne på våre konferanser er religiøst overbevist om,» skrev han på Facebook etter at NRK.no publiserte artikkelen søndag kveld.

Men kritikken kom likevel.

Flere hevdet det uansett var «haram» – synd – å godta slike krav fra en vantro stat.

Artikkelen fortsetter under bildet:

islam net 29 oktober

REAKSJONER: Islam Net ble anklaget for å endre Guds lover på bakgrunn av et ønske fra staten.

Foto: Skjermdump

Til slutt tok Quereshi selvkritikk for at de ikke forhørte seg med en såkalt lærd før de godtok kravet fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

– Ikke lov å signere

På bakgrunn av kritikken sendte de spørsmålet til minst seks lærde, skriver han.

Svaret de fikk fører til at Islam Net vil gi tilbake pengene.

Vi har fått svar fra Sh. Hussain Yee, og vi avventer også svar fra noen flere av de nevnte lærde, men vi velger uansett å returnere midlene. (...) Vi så på pengene som lovlige penger før, og da så vi noe godt i det, men ut i fra shaykhens mening er det ikke tillatt.

Fahad Qureshi / Nettsidene til Islam Net

Ifølge den kinesiske muslimske predikanten Sh. Hussain Yee skaper statsstøtten for mye splittelse blant muslimer. Han hevder også at det ikke er lov å signere en avtale med de vilkårene direktoratet stilte, forteller Quereshi i sin kronikk.

– Islam er ikke basert på vår logikk

Ifølge Islam Nets leder har de intet annet valg enn å returnere pengene – selv om det var «logisk» å godta kravene:

«Om vi skulle basert oss på kun logiske argumenter, så mener jeg at vi hadde gode grunner for å tro at det ikke ville være problematisk å akseptere pengene fra IMDi. Islam er dog ikke basert på vår logikk, men er basert på Koranen og Profetens sunnah,» skriver Quereshi.

Direktoratet: – Riktig å returnere midlene

morten tjessem, imdi

TILBAKE: Morten Tjessem i Imdi sier Islam Net har gitt beskjed om at de gir tilbake pengene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Morten Tjessem i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) bekrefter overfor NRK.no at Islam Net har varslet at de gir tilskuddet på 100.000 kr tilbake.

– Vi mener det er en riktig avgjørelse i den forstand at det har stor betydning for budskapets gjennomslagskraft at organisasjonens ledelse fullt og helt står inne for saken, sier han.

I alt har 33 ulike frivillige organisasjoner fått tilskudd til å bidra til å forebygge tvangsekteskap.

AKTUELT NÅ