Hopp til innhold

Syria benekter bombeangrepet i Tyrkia

Tyrkia har arrestert ni personer i forbindelse med bombene som drepte 46 i den tyrkiske grensebyen i går.– Men Tyrkia er selv direkte ansvarlig for angrepet, hevder en syrisk minister.

Åstedet for én av de to bombeekplosjonene i Reyhanli

Opprydding pågikk søndag på åstedet for den ene av de to voldsomme bombene i den tyrkiske byen Reyhanli.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

– Alle de ni arresterte etter bombingen, er tyrkiske statsborgere, sier visestatsminister Besir Atalay.

Tyrkiske myndigheter beskylder en gruppe som støtter den syriske regjeringen for å stå bak de to bilbombene. Syria mener at tyrkerne selv har skylden, uten å forklare hva som ligger bak beskyldningen.

– Syria ville aldri ha utført en slik handling, det ville være i strid med våre verdier, sa informasjonsminister Omran al-Zohbi på syrisk TV.

Iran fordømmer

– Det er Tyrkias statsminister Erdogan som burde få spørsmålet om hvem som står bak – han og hans parti bærer et direkte ansvar for dette, tilføyde han.

Tallet på drepte i de to voldsomme eksplosjonene steg i dag til 46. I tillegg er 51 mennesker såret og er på sykehuset i Reyhanli, grensebyen som har blitt tilfluktssted både for syriske flyktninger og opprørsgrupper.

Tyrkias visestatsminister sa sent i formiddag at ni mennesker var arrestert i forbindelse med gårsdagens bombeangrep.

Iran var i dag klar i sin fordømmelse av de som står bak angrepet. Irans visestatsminister stempler eksplosjonene som «en brutal terrorist-forbrytelse».

– Slike forbrytelser, som er et angrep på vanlige mennesker, blir fordømt over hele verden, sier visestatsminister Abbas Araqchi.

– Neppe tilfeldig valgt tidspunkt

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu, som er på et møte i Berlin, sier at det neppe er tilfeldig at bombeangrepet skjedde nå, samtidig som et intenst diplomatisk arbeid for å løse krisen i Syria pågår.

– Det er ikke en tilfeldighet at dette skjer i en periode hvor vi ser et økende press mot Syria internasjonalt, sier Davutoglu til journalister i Tyskland.

USA og Russland ble denne uka enige om å gjenoppta arbeidet med å løse konflikten, som ifølge FN har tatt livet av rundt 70.000 av Syrias innbyggere.

Tidligere denne måneden kalte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan Syrias president Assad for «en slakter». Førstkommende torsdag møter Erdogan USAs president Obama i Washington.

Massakren i Banias

– Bomben bærer kjennemerket til gruppen som sto bak angrepet mot den syriske byen Banias, sier Tyrkias utenriksminister.

Kystbyen ble angrepet av milits som støtter Assads regime for en uke siden. Minst 62 mennesker, de fleste sivile, ble drept i Banias.

Etter eksplosjonene i tyrkiske Reyhanli i går, la innbyggere skylden på de syriske flyktningene i byen, og en gruppe pøbler gikk til angrep på og ødela en rekke biler med syriske skilt.

Opposisjonen i Syria, Den nasjonale koalisjonen, mener at bombeangrepene i den tyrkiske grensebyen hadde til hensikt å splitte tyrkere og syrere.

Grenseområdet til Syria blir jevnlig utsatt for angrep, borgerkrigen i Syria smitter over i Tyrkia – som er en av Assad-regimets aller hardeste kritikere.

Åstedet for én av de to bombeekplosjonene i Reyhanli

Bombene forårsaket store ødeleggelser i den tyrkiske grensebyen. Dette er sporene etter den ene.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt