Tyrkia stenger Youtube

Ikke før en domstol har opphevet Tyrkias stengning av Twitter, så har tyrkiske myndigheter gitt ordre om å blokkere Youtube.

Plakat med Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan

Plakat med Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Ifølge avisen Hurriyet er det regjeringen som har bestemt at tyrkiske nettbrukere ikke skal kunne få tilgang til Youtube og at tyrkiske mobil- og internettleverandører må blokkere tilgangen til den populære videokanalen.

Det tyrkiske teletilsynet TIB bekrefter overfor tyrkisk media at Youtube nå skal være blokkert, i hvert fall delvis.

Google, som eier Youtube, bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at de har mottatt rapporter om at nettstedet er i ferd med å bli stengt i Tyrkia.

– Det er ingen tekniske feil fra vår side og vi undersøker saken, heter det fra selskapet i en uttalelse.

Blokkeringen kommer dagen etter at en administrativ domstol i Ankara fastslo TIB måtte åpne tilgangen til nettforumet Twitter igjen.

Det var statsminister Tayyip Erdogan som i forrige uke erklærte at han ville fjerne Twitter fra Tyrkia, samtidig med at han gav ordre om å blokkere tilgangen til nettforumet.

Statsministeren mener at Twitter misbrukes til å spre misvisende informasjon og for å sverte ham i forkant av lokalvalget på søndag, og at Tyrkia uriktig fremstilles som et korrupt land.

Korrupsjon og militære hemmeligheter

Anonyme brukere har på Youtube og Twitter lagt ut lydopptak som angivelig skal vise at Erdogan er involvert i en storstilt korrupsjonsskandale. Erdogan hevder at opptakene er manipulert og at påstandene om korrupsjon er oppspinn.

Stengningen av Youtube begrunner Erdogan med lekkasjer som kan skade rikets sikkerhet. Et radioopptak hvor flere av landets øverste ledere diskuterer mulige militæraksjoner i nabolandet Syria ble lagt ut på Youtube.

De som angivelig høres på opptaket er landets utenriksminister, etterretningssjef og viseforsvarssjef.

Nyhetsbyrået Reuters som har undersøkt opptaket konkluderer med at det er vanskelig å fastslå om opptaket er ekte eller ikke. Men at det kan vise seg å bli svært skadelig, og at dette er den mest alvorlige lekkasjen av alle som hittil er lagt ut.

Mener opposisjonen står bak

Erdogan beskylder opposisjonen for å stå bak lekkasjene.

– En lekkasje ble plassert på Youtube i dag. Det var et møte om vår nasjonale sikkerhet. Det er skammelig, det er feigt, det er umoralsk, det er uærlig. Vi vil finne ut hvem de er.

– Hvem er det som har noe å tjene på denne tyvlyttingen? Og hvem er det man tjener, når man tar opptak under et så viktig møte, sa Erdogan til sine tilhengere på et valgmøte Diyarbakir.

Twitter-stengningen møtte sterk kritikk både nasjonalt og internasjonalt. Selv landets president, og Erdogans allierte, Abdullah Gül mente det var å gå vel langt.

Om det var reell uenighet mellom statsministeren og presidenten, eller om det var avtalt spill, er ikke så lett for utenforstående å si. Spørsmålet er hva presidenten kommer til å mene om blokkeringen av Youtube.

Twitter sier i en uttalelse om at selv om de er tilfreds med domstolens kjennelse om at stengningen skal opphøre, så er de bekymret over at domstolen likevel forlanger at selskapet må stenge en brukerkonto hvor beskyldninger mot statsministeren er lagt ut.

SISTE NYTT

Siste nytt