Hopp til innhold

Tyrkia har mistet 20 millioner turister

ISTANBUL (NRK): Den tyrkiske turistnæringen fortviler etter en kraftig nedgang i antall besøkende.

Tom turistbuss i Istanbul

TOM BUSS: De vanligvis så fulle Hop-on-Hop-off bussene kjører nesten tomme rundt i Istanbul nå.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Yagiz Samanci, leder for Nordic Travel Istanbul

INGEN KØ: Yagiz Semanci står på den tomme plassen foran Hagia Sofia museet. Han savner den lange køen av turister som kunne slange seg over hele plassen.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Jeg blir så trist av at det ikke er køer her. Før kunne køen være på hundre meter!

Reiseoperatøren Yagiz Semanci peker vemodig mot inngangen til det berømte Hagia Sofia-museet.

– Vi har hatt over en million besøkende skandinaver i Tyrkia nesten hvert år. Men denne sommeren har tallet sunket til en tredel.

Heller ikke ved Den blå moskeen er det noen oppmuntrende kø. Kulturturismen til Istanbul har sunket til rundt null, sier Semanci.

– For to år siden reiste i alt 38 millioner turister til Tyrkia, mens i år er det bare 15 millioner så langt. Vi har mistet 20 millioner turister, sukker Semanci.

Nedskytningen som stanset turismen

Da Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly i fjor, ble president Vladimir Putin rasende. Russland innførte økonomiske sanksjoner og avlyste alle pakkereiser til Tyrkia.

Ifølge The Moscow Times falt turismen fra Russland med hele 90 prosent. Et stort antall operatører og eiere la hotellene sine ut for salg.

– Tre millioner russere brukte gjennomsnittlig en uke i Tyrkia. Tre millioner ganger sju dager blir 21 millioner overnattinger.

Når russerne ikke kommer betyr det at bøndene ikke får solgt 21 millioner egg til frokostene. Det samme gjelder tomater og frukt, forklarer Semanci.

President Tayyip Recep Erdogan måtte til slutt beklage nedskytningen av flyet i håp om at russerne skal vende tilbake.

Tom turistgate, Istanbul

TOM GATE: Selgerne i turistgaten like ved Den blå moskeen var mest opptatt av smarttelefonene sine da NRK gikk forbi lørdag ettermiddag.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Nedgradert til «søppelstatus»

Sviktende inntekter tvinger forretninger til å stenge i Istanbul sentrum. Både Pizza Hut og Starbucks har trukket seg ut fra en av byens hovedgater Istiklal.

Grunnen der er mer sammensatt.

Det begynte i 2011 da myndighetene forbød cafébord utendørs, så med Gezi-demonstrasjonene og terroren som rammet Istanbul sentrum og Atatürk-flyplassen, skriver Hurriyet.

Turkey Failed Coup Recep Tayyip Erdogan

USERIØST: – Ingen tar Moody's avgjørelser seriøst. Dette er politisk motivert, sa president Erdogan da han langet ut mot byråets nedgradering av Tyrkia til 'søppelstatus'.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

Og i tillegg har kredittvurderingsbyrået Moody's gitt tyrkerne en kalddusj. I sin siste rapport nedgraderte byrået Tyrkias kredittverdighet til såkalt «søppelstatus».

Moody's' viser til fallet i turistnæringen, som utgjør 4,4 prosent av økonomien.

Samtidig har både statsgjelden og gjelden i banksektoren økt, og 156 millioner dollar i avdrag forfaller snart til betaling. Byrået mener at den usikre politiske utviklingen gjør at investorene blir usikre.

Istanbul blues

Yagiz Samanci, leder for Nordic Travel Istanbul

VENTER: – Jeg har trukket meg inn i skallet mitt som en skilpadde. Der inne venter jeg på bedre tider, sier turoperatør Yagiz Samanci.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Turistene unngår oss, EU vil helst ikke vite av oss og nå er vi gradert til søppel, sukker istanbulere NRK har truffet de siste dagene.

– Personlig er det tungt. For økonomien min er det ødeleggende. Jeg har måttet si opp min ansatte. Nå har jeg trukket meg inn i skallet mitt, akkurat som en skilpadde.

– Der inne venter jeg på bedre tider, sier Yagiz Semanci.

SISTE NYTT

Siste nytt