Hopp til innhold

Den tyrkiske hæren skjøt ned russisk krigsfly

Tyrkiske myndigheter bekrefter at de har skutt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russlands forsvarsdepartement benekter at flyet befant seg i tyrkisk luftrom.

Russisk fly skutt ned

HER STYRTER FLYET: TV-kanalen Haberturk viser levende bilder av krigsflyet som styrter i flammer i Syria, og krasjer like ved grensen.

Tyrkiske F16-fly advarte flyet ti ganger i løpet av fem minutter før de skjøt det ned, sier den tyrkiske hæren.

Russland derimot, mener flyet befant seg i syrisk luftrom under hele flyturen og at det ikke på noe tidspunkt krenket tyrkisk luftrom. Det russiske forsvarsdepartementet sier de kan bevise at flyet var over Syria.

– Vi ser nå på omstendigheten rundt hendelsen. Vi vil understreke at flyet var over syriske territorium under hele flyturen, sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Det russiske flyet utgjorde ikke en trussel mot Tyrkia, sier den russiske presidenten Vladimir Putin i en uttalelse tirsdag ettermiddag.

Han legger til at «Russland har blitt dolket i ryggen av Tyrkia» og at hendelsen kommer til å påvirke forholdet mellom landene.

Hastemøte i Nato

Tyrkia ber tirsdag formiddag om hastemøte i NATO etter nedskytingen av det russiske flyet. Alliansen samles tirsdag ettermiddag.

– NATO følger situasjonen tett. Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier alliansens talsperson Carmen Romero.

De 28 medlemslandenes ambassadører møtes i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

En russisk regjeringskilde kaller nedskytingen «en svært alvorlig hendelse», men sier det er for tidlig å trekke konklusjoner, melder Reuters.

Tyrkiske myndigheter sier det var to fly som krenket det tyrkiske luftrommet, og at begge skal ha blitt varslet, ifølge Reuters.

Laster Twitter-innhold

Opprørere hevder russisk pilot ble drept

De to pilotene som var i flyet skal ha skutt seg ut av flyet før det traff bakken.

En av de russiske pilotene fra flyet som ble skutt ned nær grensa til Tyrkia, ble skutt og drept i lufta før han landet, ifølge en syrisk opprørsgruppe.

«En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken, skriver NTB.

Jabor Ahmad, talsmann for Den tiende kystbrigaden, sier at flygeren forsøkte å styre fallskjermen sin i retning regjeringskontrollert område, men at de klarte å treffe ham med automatgevær og «at liket landet på frigjort territorium».

Russiske militærhelikoptere har søkt etter begge pilotene nær den syriske grensa, melder tyrkiske Dogan News Agency.

Flyet styrtet i et område som kalles Turkmen-fjellet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia, skriver NTB. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven mot turkmenske opprørere i området med russisk luftstøtte og bombing.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Pilot lander i fallskjerm etter flystyrt

– Skutt ned fra bakken

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var krigsflyet på bombeoppdrag i Syria og ble skutt ned fra bakken. Den tyrkiske hæren står imidlertid fortsatt ved at det var tyrkiske F16-fly som skjøt ned flyet.

Statskanalen Adadolu viser TV-bilder av pilotene som har skutt seg ut av flyet i fallskjermer.

President Tayyip Erdogan har blitt briefet av militæret om hendelsen og skal i samtaler med statsminister Ahmet Davutoglu, ifølge kilder til Reuters.

Erdogan har bedt utenriksdepartementet konsultere NATO om situasjonen.

Forrige måned skjøt tyrkiske jagerfly ned en ukjent drone som også krenket tyrkisk luftrom.

Laster Twitter-innhold
Russisk fly skutt ned
Foto: EVN

SISTE NYTT

Siste nytt