NRK Meny
Normal

Trykket stemning i Tyrkia etter terrorangrep – turistene svikter

Stemningen i Istanbuls gater er spent etter et nytt terrorangrep. I Alanya og andre badesteder har turistene forsvunnet. Mange tyrkere frykter de skal miste jobbene på hoteller og restauranter.

Tyrkere inntar kveldsmåltiden på plassen foran den blå moske i Istanbul om kvelden 6. juni 2016

ETTER SOLEFALL: Tyrkere og turister inntok det første kveldsmåltidet etter at ramadan startet på plassen foran den blå moske i Istanbul mandag kveld.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Over hele Tyrkia lider turistindustrien over europeernes reduserte reiselyst. Tirsdagens angrep i Istanbul som tok livet av 11 mennesker og skadet 36 da en politibuss ble sprengt av en bilbombe, svir i et allerede hardt rammet land.

NRKs reporter Mohammed Alayoubi var i området ved gamlebyen i går kveld, og han forteller at det var flere politifolk enn vanlig, og at stemningen var spent.

Fritt fall

Det er også merkbart færre turister i byen enn det var i fjor. Flere terrorangrep i Istanbul og Ankara har skremt mange fra å reise. Norske turoperatører opplever at interessen for Tyrkia er i fritt fall.

– Enda et angrep nå, ved inngangen til den største turistsesongen, rammer hardt, sier Alayoubi.

Politifolk i sentrum av Istanbul

BILBOMBEN: Politibussen ble sprengt i lufta like ved den berømte Şehzadebaşı-moskeen. Mange fasader i nabolaget fikk store skader.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Senest i mars i år ble til sammen 41 mennesker drept i to bombeangrep i Tyrkia. I hovedstaden Ankara ble 37 ble drept og over 70 skadet på en bussholdeplass. Seks dager etter ble fire mennesker drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Det første angrepet ble tilskrevet Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, og det andre fikk IS skylden for.

Denne gangen var president Erdogan tidlig ute og la hovedmistanken på kurdiske separatister i PKK.

– Å ramme den viktige turistindustrien kan være målet for PKK som ønsker å presse regjeringen til samtaler om det kurdiske området, sier Alayoubi.

Mange sjekker ut

Fra flere hoteller i Istanbul kommer det meldinger om at gjestene forlater hotellene sine etter morgenens angrep, melder den tyrkiske avisen Sözcü.

Avisen skriver at handelsstanden i Eminönü, som ligger ganske nær åstedet, følger dette med rådville blikk.

Panikken brer seg, og mange frykter flere angrep i storbyen, skriver avisen. Den bekrefter at terrorangrepene det siste året har gitt en dramatisk nedgang i turismen til Istanbul og andre steder Tyrkia.

Halvert til Tyrkia

Blue Village Pascha Bay, Alanya, Tyrkia.

HALVERT: Star Tour har kuttet 50 prosent av reisene til Tyrkia i sommer. Dette bildet er fra Alanya.

Foto: STAR TOUR

Allerede i april i år meldte Star Tour at de hadde 40 prosent færre bestillinger på Tyrkia-reiser i sommer enn på samme tid i fjor. Det skjedde samme uken som USAs ambassade i Tyrkia advarte sine statsborgere mot turistområder i Istanbul og Antalya.

– Nå er nedgangen blitt enda brattere, forteller kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour.

Star Tour har kuttet halvparten av alle reiser til Tyrkia i år. I stedet velger de ferierende å dra til Spania og Hellas, som begge har en økning på 35 prosent.

– Jeg forstår at mange reisende er nervøse, men det er fryktelig trist for de mange tyrkiske småsamfunnene som har satset mye på å tilrettelegg for turistene, sier Aspengren.

Stenger hotellet lørdag

I feriebyen Alanya som i mange år har vært en favoritt for mange nordmenn, er stemningen trykket, forteller NRKs reporter Hans-Martin Løken.

Han ferierer med familien, og sier at det er lite folk og ingen køer i det som skulle være høysesong.

– De ansatte på hotellet vi bor på, er deprimerte. De har nettopp fått beskjed om at hotellet skal stenge og at de mister jobben, forteller han.

– Svikten i turismen er det store samtaleemnet her, ikke terrorangrepet i Istanbul som ligger nesten 100 mil unna, sier han.

Hotell i Alanya i Tyrkia

STENGER: Dette hotellet i Alanya er tomt og stenger til helgen som følge av svikten i turiststrømmen. På samme tid i fjor var hotellet fullt av norske barnefamilier.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK
Laster kart, vennligst vent...

Det er 82 mil mellom Istanbul hvor bomben sprang tirsdag morgen, og Alanya, men turistindustrien over hele Tyrkia lider under svikten i reiselysten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt