Normal

Tunisisk islamist-leder ikke skremt av Donald Trump

Mourou Abdelfattah har vært med på den eneste vellykkede demokratiske overgangen i den arabiske verden. Han ber USAs nyvalgte president Donald Trump huske på hva USA står for.

Mourou Abdelfattah, visepresident i det tunisiske parlamentet

FRIHET: Mourou Abdelfattah ber Donald Trump ikke glemme hvilket land han kommer fra: Landet som representerer frihet. Abdelfattah er visepresident i det tunisiske parlamentet og en av grunnleggerne av det islamistiske Ennahda-partiet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Han må være for frihet, USA representerer frihet, sier Mourou Abdelfattah.

Han er visepresident i det tunisiske parlamentet og en av grunnleggerne av det islamistiske partiet Ennahda. Han leser Donald Trumps valgseier inn i et mønster av framgang for ytre høyre og en mindre vilje til å ta internasjonalt ansvar.

Trump har kommet med mange kontroversielle utspill om Midtøsten og muslimer under valgkampen. Her er noen av dem:

  • Utestengelse av muslimer fra å komme inn i USA.
  • Avtalen om Irans atomprogram er den verste som noensinne er framforhandlet.
  • Jerusalem skal bli Israels hovedstad.
  • USA skulle beholdt Iraks olje etter invasjonen.
  • Bombe dritten ut av IS.
En Trump-supporter har en button på capsen sin hvor det står "Bomb the shit out of Isis"

TILHENGER: En Trump-tilhenger har et merke med påskriften «Bomb the shit out of Isis» på capsen sin på ett av Donald Trumps valgkamparrangementer.

Foto: ALEX WONG / Afp

– USA er Frihetsgudinnen

Abdelfattah mener USA er et land av institusjoner, og at amerikansk politikk vil ligge mer eller mindre fast uansett hvem som er president. Men han mener at det vil være et dårlig tidspunkt for USA å trekke seg tilbake på.

– USA, det er Frihetsgudinnen. Det er friheten som skinner over hele verden. Hvis Trump ikke vil gjøre et feilgrep, må han ikke ta valg som går mot friheten i verden, sier han.

Optimisme i den arabiske verden

Trumps utspill om muslimer ble tatt dårlig imot i den arabiske verden, men på politisk nivå er det mange som gleder seg over valget av Trump. Han sees på som en som står nærmere Russland i Syria og dermed president Bashar Al-Assad.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er allerede invitert til Det hvite hus. I Golfen er de fornøyd med Trumps kritiske holdning til Iran og Egypts autoritære leder, president Abdel Fattah Al Sisi, var en av de første som gratulerte.

Donald Trump taler til valgvaken sin etter seieren i presidentvalget

NY PRESIDENT: Donald Trump tas i ed som USAs nye president 20. januar neste år.

Foto: Mike Segar / Reuters

– Egypterne forsøker å finne støtte i Trumps taler. Det er ingen støtte for Egypt der. Egypt kommer til å bli overlatt til sine egne økonomiske problemer, tror Abdelfattah.

NRK møtte ham etter en konferanse på Norsk Utenrikspolitisk Institutt i Oslo.

Tunisia er det eneste landet som lyktes med en demokratisk overgang etter den arabiske våren. En av grunnene var at Ennahda nå ser på seg selv som en del av systemet. Det har gjort at de nå er fiender av IS og andre ytterliggående islamistiske grupper.

Ennahda valgte i vår å skille religion og politikk selv om de har sitt utspring i Det muslimske brorskapet.

Abdelfattah har ikke noe godt å si om IS og dets like.

– Dette er en islamisme som vil gjenopplive et 1000 år gammelt levesett. Det skremmer folk. Verden vil være moderne. Det vi ønsker, er å etablere et moderne system som samtidig integrerer de store prinsippene i islam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt