Hopp til innhold

Trumps tidligere sjefstrateg tiltalt for å ha vist forakt for Kongressen

Steve Bannon er tiltalt etter stormingen av den amerikanske Kongressen. Bannon nektet å vitne på instruks av hans tidligere sjef Donald Trump.

Steve Bannon på Nordiske Mediedager

Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon er villig til å bli martyr for Trump, mener komiteen.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Tiltalen fra justisdepartementet i USA fredag kveld har bakgrunn i at Bannon nektet å vitne i komiteen som gransker kongresstormingen 6. januar.

Komiteen, som er sett sammen av både republikanere og demokrater, mener Bannon var instruert av sin tidligere sjef, Donald Trump, om å ikke vitne i saken.

Bannon er tiltalt for et tilfelle av å nekte å vitne, og ett tilfelle av å nekte å innfri komiteens stevning av dokumenter. Hvert tiltalepunkt har en strafferamme på minst 30 dager og inntil ett år i fengsel.

Benådet sjefstrateg

I 2016 ble Bannon leder for Donald Trumps valgkamp. Etter Trumps valgseier fikk han en spesialstilling som sjefstrateg og fast plass i USAs nasjonale sikkerhetsråd, som han igjen ble fjernet fra i 2017.

I 2018 lanserte Bannon og den belgiske høyreorienterte politikeren Mischaël Modrikamen gruppa The Movement, med formål å forene høyrekreftene i Europa.

I 2020 ble Bannon tiltalt for å ha underslått penger fra innsamlingsaksjonen «We Build The Wall» (Vi bygger muren). Rettssaken skulle egentlig starte i mai 2021, men Bannon ble benådet av president Donald Trump på sistnevntes siste dag i embetet.

Nye videoer florerer nå på nett og sosiale medier, med nye vinkler på hva som skjedde da Kongressen ble stormet den 6. januar. Politiet kjempet sterkere enn først antatt, og mobben var mer voldelig enn du trodde.

Den 6. januar var det kamper mellom politiet og mobben som stormet Kongressen i Washington D.C. Voldelige scener oppstod, fem personer døde.

Tusenvis av Trump-tilhengere stormet Kongressen i et forsøk på å stoppe den formelle godkjennelsen av Joe Biden som vinner av presidentvalget i november 2020.

Lederen av komiteen for stormingen, demokraten Bennie Thompson, uttalte at det er viktig å statuere et eksempel overfor andre vitner i saken. Han sier Bannon er villig til å bli en martyr for Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt