Kim til Moon: – Jeg skal ikke ødelegge nattesøvnen din

SØR-KOREA (NRK): Mye tyder på god stemning under fredagens Korea-toppmøte. Nord-Koreas leder Kim Jong Un sier til sørkoreanske Moon Jae-In at han gjerne vil besøke Seoul, og de to lederne foreslår flere toppmøter i fremtiden. Likevel er ingenting foreløpig avklart innen atomvåpenspørsmålet.

mtøe

SMILENDE: De to koreanske statslederne Kim Jong Un (f.v.) og Moon Jae-In møttes smilende til fredagens toppmøte – for første gang på elleve år.

Foto: Korea Summit Press Pool / AFP

– Jeg føler jeg nå er med på å skrive ny historie innen forholdet mellom nord og sør, fred og fremgang, sa Nord-Koreas president Kim Jong Un til sørkoreanske Moon Jae-In under fredagens toppmøte.

Klokken 09.30 i lokal tid møttes de to koreanske lederne smilende på den historiske delelinjen mellom landene.

Det gikk et sukk og stor jubel fra pressefolkene da Kim som den første nordkoreanske lederen gikk over grensen til Sør-Korea.

Møtet omtales som historisk, der dette er det første toppmøtet på den koreanske halvøyen siden 2007.

Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

HISTORISK: Nord-Koreas leder Kim Jong Un møter Sør-Koreas leder Moon Jae-In som venter ved delelinjen med utstrakt hånd.

Nevnte angrep i 2010

Det er flere indikasjoner på at stemningen er god under sammenkomsten, og mye tyder på at de to har snakket sammen før fredagens møte.

– Jeg skal ikke lenger ødelegge nattesøvnen din, hadde Kim blant annet sagt, hvor han da refererte til Nord-Koreas mange atomprøvesprengninger.

Moon skal ha understreket i pausen at «de to hadde flere gode diskusjoner».

Angrepet på den sørkoreanske øyen Yeonpyeong i 2010 ble også samtaletema. Det var Kim som først skal ha gitt en referanse til hvordan Nord-Korea slapp 200 granater som drepte fire mennesker, og et titalls personer ble såret.

Han skal også ha understreket at han håper dagens møte han lege fortidens sår, skriver Reuters.

Korrespondent Kjersti Strømmen følger toppmøtet mellom Nord- og Sør-Korea

OPTIMISME: Det var stor optimisme i pressesalen da de to statslederne sammen krysset landegrensen, hånd i hånd.

Men bak den vennlige fasaden, er det enda ikke avgjort om de to lederne vil bli enige om forhandlingene rundt atomvåpen-spørsmålet, noe som har plaget både Sør-Korea og USA i årevis. Kim virket som han var både avslappet og komfortabel under møtet, men han har flere ganger vist at han er en uforutsigbar man.

Fjorårets nordkoreanske missiloppskytning skal ha gjort at landet nærmest kan omtales som en «legitim atommakt», skriver AP. Selv hevder Nord-Korea at de allerede er det.

Landene er også formelt sett i krig, der ingen av dem undertenger en fredsavtale på 1950-tallet.

Roste sørkoreanske tog

Allerede før de to lederne offisielt startet samtalene, begynte de å foreslå flere toppmøter i fremtiden.

Moon sa han kunne vise Kim «mange finere steder enn dette om du kommer til Det blå huset», som er det sørkoreanske presidentpalasset.

– Virkelig? Jeg kommer gjerne til Det blå huset når som helst om du inviterer meg, sa Kim ifølge Moons talsmann, skriver AFP.

Kim skal derimot ikke ha vært like entusiastisk da Moon fortalte han ønsket å besøke det vulkanske Paektufjellet i Nord-Korea, som ligger like ved den kinesiske grensen.

GIKK SUKK GJENNOM SALEN: Se NRKs korrespondent Kjersti Strømmen fra Sør-Korea.

Dette var noe Kim sa ville bli «ubehagelig under dagens omstendigheter», der han beskrev landets transportmuligheter som stusslige og i dårlig stand.

Han påpekte at den nordkoreanske delegasjonen under Vinter OL hadde blitt mektig imponerte over de sørkoreanske høyhastighetstogene, skriver AP.

Moon responderte med at de gladelig ville hjelpe nabolandet med å utvikle lignende tog hvis de ville klare å forbedre forholdet. Dette var også noe som kunne være til fordel for hele det koreanske folket, som kanskje i fremtiden kunne nytt godt av høyhastighetstog på tvers av landegrensene.

Fredag kveld skal de to statselderne skal sammen med sine koner møtes for en festmiddag. Dette har også vært tidligere diskutert, skriver AP.

Herr og fru statsleder fra begge land stiller opp for fotografene.
Klokka 09.30 lokal tid 27. april møtte Sør-Koreas president Moon Jae-in Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grenselinjen mellom Sør og Nord.

SISTE NYTT

Siste nytt