Hopp til innhold

Trump om gassangrep i Syria: – Putin skal betale dyrt

USAs president Donald Trump går til angrep på Russlands president Vladimir Putin etter det som skal være et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

Vladimir Putin og Donald Trump

Vladimir Putin og Donald Trump på APEC-møtet i Da Nang i november.

Foto: Jorge Silva / Reuters

Minst 70 mennesker skal ha blitt drept et luftangrep mot byen Douma lørdag kveld, men tallene er foreløpig umulige å verifisere. Byen er den siste opprørskontrollerte i Øst-Ghouta.

Hjelpeorganisasjoner, leger og aktivister anklager den syriske regjeringen for å ha brukt kjemiske våpen, noe både Syria og Russland avviser.

USA har fordømt angrepet, og krever at Syrias president Bashar al-Assad holdes ansvarlig. Søndag følger president Donald Trump opp med en sjelden kraftsalve mot Russland og Vladimir Putin.

«President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte «Dyret Assad». Høy pris å betale. Åpne området umiddelbart for medisinsk hjelp og kontroll. Nok en fullstendig meningsløs humanitær katastrofe. SYKT!» skriver Trump på Twitter.

Det er første gang Trump angriper Putin personlig, og er den sterkeste kritikken han har rettet mot Russland så langt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Syria sier meldingene om et kjemisk angrep ikke stemmer, og Russlands utenriksdepartement kaller det «svindel» og et «informasjonsangrep for å beskytte terrorister», skriver CNN.

Angriper Obama

Trump kritiserer også sin forgjenger, Barack Obama, for å ikke ha konfrontert Assad i 2012.

«Hvis president Obama hadde krysset sin såkalte røde linje i sanden, ville den syriske katastrofen ha vært over for lenge siden! Dyret Assad ville vært historie!» skriver Trump.

Den røde linjen var et uttrykk Obama brukte i 2012, da han truet med å gå til angrep dersom Syria krysset linjen og brukte kjemiske våpen mot befolkningen.

Det skjedde i august 2013, men Obama ba Kongressen om godkjenning. Der ble svaret nei, og det var Russland som overtalte Assad til å gi fra seg lageret med kjemiske våpen.

Laster Twitter-innhold
Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

Bombet Syria i fjor

Før han ble president kom Trump jevnlig med kritikk av Obama for deltakelsen i krigen i Syria, som nå er inne i sitt åttende år.

Trump advarte Obama mot å angripe Syria, men i april i fjor beordret han selv et luftangrep mot en syrisk militærbase etter et kjemisk angrep som tok livet av over 70 personer i Idlib-provinsen.

Det var det første direkte amerikanske angrepet mot den syriske regjeringen.

I forrige uke hintet Trump om at han ville trekke amerikanske styrker ut av Syria «veldig snart». Rådgiverne hans skal imidlertid ha overtalt ham til å vente, skriver BBC.

Øst-Ghouta er kanskje et navn du bare såvidt har blitt kjent med i flommen av nyheter fra Syria. Hva er det egentlig som foregår der? Og hvem er det som slåss mot hvem? Urix forklarer.

SISTE NYTT

Siste nytt