Hopp til innhold

Trump utelukker likevel ikke toppmøte med Kim 12. juni

I møte med journalister fra flere medier fredag, sa USAs president at det planlagte toppmøtet med Kim Jong-un kan bli holdt 12. juni likevel.

US President Donald Trump departs the White House for Annapolis, Maryland

FREM OG TILBAKE: Trump kom med sine uttalelser i forkant av avgangsseremonien ved US Naval Academy i Annapolis i Maryland, der han skal holde tale.

Foto: Mandel Ngan / AFP

– Vi må se hva som skjer. Vi snakker med dem akkurat nå. Møtet kan til og med bli 12. juni ... Vi vil holde det, sier Trump til reportere i forkant av en seremoni ved US Naval Academy i Annapolis, hvor han skal holde en tale.

Trump

FREM OG TILBAKE: I løpet av under 24 timer har USAs president sendt ulike signaler om det planlagte toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Torsdag avlyste USAs president det planlagte møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un 12. juni i Singapore.

Men bare et knapt døgn senere sier presidenten at både USA og Nord-Korea ønsker å få til møtet.

– Alle spiller spill, men vi vil svært gjerne møtes, og vi ønsker å få det til, sier Trump fredag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Laster Twitter-innhold

Positiv Mattis

Mattis

OPTIMIST: Forsvarsminister i USA, Jim Mattis, er optimistisk med tanke på et fremtidig toppmøte mellom Nord-Korea og USA.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

Forsvarsminister i USA Jim Mattis er også positiv med tanke på et Nord-Korea-møte fredag.

– Det er muligens noen gode nyheter, sier han til pressen ved Pentagon fredag.

Ifølge forsvarsministeren jobber nå diplomater med å få det mye omtalte toppmøtet tilbake på rett spor.

Ifølge AP, kaller Mattis de siste dagenes vingling rundt møtet for «vanlig gi og ta».

Positiv start på dagen

Trump startet dagen med flere Twitter-meldinger, der han skrev at det var «veldig gode nyheter å motta en varm og produktiv uttalelse fra Nord-Korea. Vi vil snart se hvor det vil føre oss hen».

Laster Twitter-innhold

Morgen-tweeten var langt hyggeligere enn gårsdagens avlysning av Korea-møtet.

Gårsdagens avlysning kom i et brev fra Trump-administrasjonen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Begrunnelsen var et «voldsomt sinne og åpne fiendtlighet» fra Kim og det nordkoreanske regimet.

Nord-Korea: – Ønsker fortsatt samtaler

Nord-Korea responderte på USAs avlysning ved å vise varme fredag morgen lokal tid.

Nord-Korea sa at USAs beslutning om å avlyse det planlagte toppmøtet er «ytterst beklagelig», og at de fortsatt er villige til å møtes.

Kim

VIL FINNE LØSNING: Nord-Korea hevdet fredag at USAs avgjørelse ikke er i tråd med resten av verdens ønsker, og presiserer at de ønsker å finne løsninger for å lette på spenningene med USA.

Foto: Kcna Via Kns / AFP

– Den plutselige kunngjøringen om at møtet er avlyst er uventet for oss, og vi kan ikke gjøre annet enn å synes at det er ytterst beklagelig, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan i en pressemelding via Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

– Vi presiserer igjen vår villighet til å sitte ansikt til ansikt når som helst og i hvilken som helst form, for å finne løsninger på problemet, la han til.

SISTE NYTT

Siste nytt