Hopp til innhold

Eksperter ikke overrasket over avlyst toppmøte: – Kim sitter igjen med svarteper

To eksperter mener avlysningen kommer som ventet. Og det er Nord-Korea som sitter igjen med svarteper, ifølge professor Øystein Tunsjø.

USAs president kommenterer det avlyste toppmøtet med Nord-Korea

– De siste dagene har det blitt sagt og skrevet mange ting som tyder på at det toppmøtet er i fare. Av den grunn er det ikke noen stor overraskelse, sier Tunsjø.

Øystein Tunsjø

IKKE OVERRASKET: Nordkoreanerne har hele tiden sagt at de ikke vil gi opp atomvåpen, sier professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier Øystein Tunsjø.

Foto: Institutt for forsvarsstudier / IFS

Trump avlyste møtet i et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un torsdag ettermiddag norsk tid.

Øystein Tunsjø, som er professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Institutt for forsvarsstudier, sier at Nord-Korea aldri har hatt planer om å gi fra seg atomvåpnene.

Avlyst

AVLYST: Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un er avlyst. Det overrasker ikke ekspertene.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Sitter med «svarteper»

– Fordi amerikanerne kom først på banen er det Nord-Korea som sitter igjen som svarteper, i alle fall i vestlige medier. I motsetning til twittermeldingene, var brevet Trump og administrasjonen hans hadde skrevet ganske ordentlig, sier han.

Brevet til Trump forsøker å fremstille det som om presidenten er statsmannaktig og fornuftig, og han ber nordkoreanerne om å roe seg ned, ifølge Tunsjø.

– De vil fremstille det som om det kun skyldes Nord-Koreas opptreden at møtet utsettes.

Professoren sier at han likevel ikke skjønner helt hva Trump hadde forventet, hvis han trodde han kunne komme med noen sikkerhetsgarantier til Nord-Korea, og så skulle de gi opp hele atomvåpenprogrammet.

– Det har jeg ikke hatt noe stor tro på.

Tunsjø mener heller at det hadde vært sannsylig at USA ville forhandle med nordkoreanerne om ICBM-raketter, dersom møtet ikke hadde blitt avlyst.

– Det er det som truer USA, og som ikke har gjort det tidligere. Men om USA måtte gi fra seg noe for det, for eksempel å begrense militærøvelser med Sør-Korea, så hadde Nord-Korea sittet igjen med atomvåpnene sine, og samtidig med mindre amerikansk nærvær.

USAs president Donald Trump avlyste i ettermiddag det planlagte møtet Nord-Koreas leder Kim Jong-un. – Ikke overraskende, sier USA-korrespondent Tove Bjørgaas.

– Kan ikke stole på noen

– Det eneste Kim Jong-un og nordkoreanerne vil er å overleve. Det er helt naturlig for dem å gjøre det de gjør. De kan ikke stole på noen – kineserne, russerne, japanerne, sørkoreanerne, amerikanerne, sier Tunsjø.

Sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i et intervju med Fox News tidligere denne uken at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim ikke gir avkall på landets atomvåpen.

Sammenligningen med Libya fikk nordkoreanerne til å rase.

Nord-Korea har kalt uttalelsene ignorante og dumme, og sagt at toppmøtet ville være bortkastet dersom de avspeiler USAs syn på landet.

– Ikke uventet

Heller ikke seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, er spesielt overrasket over at toppmøtet mellom Trump og Kim er avlyst.

Sverre Lodgaard Sverre Lodgaard. Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

ULIKE FORVENTNINGER: Seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, sier til NTB at forventningene til det planlagte toppmøtet har sprikt veldig, og at de ikke har vært realistiske.

Foto: Christopher Olssøn

Lodgaard sier til NTB at det er åpenbart at partene har slitt med å samkjøre seg slik at toppmøtet kunne bli vellykket.

Lodgaard mener at forventningene til møtet sprikte for mye. Det var ventet at USA ville komme med hardere nedrustningskrav enn det Nord-Korea ville være villige til å innfri.

– Nord-Koreas holdning har vært at man må gå stegvis fram, med innrømmelser fra begge sider på hvert trinn. USA og Trumps holdning har vært at man må ha fullstendig, irreversibel nedrustning, sier Lodgaard.

Kjersti Strømmen orienterer om Nord-Korea og USA.

SISTE NYTT

Siste nytt