Trump avlyser toppmøte med Kim Jong-un

USAs president Donald Trump sier etter sin avlysning av møtet mellom ham selv og Nord-Koreas leder Kim Jong-un at avlysningen er et stort tilbakeslag for Nord-Korea og verden.

USAs president kommenterer det avlyste toppmøtet med Nord-Korea

SE: USAs president Donald Trump mener det vil være upassende å møte en så «fiendtlig innstilt» nordkoreansk leder og truer med sterke tiltak hvis Nord-Korea «finner på noe dumt».

USAs president Donald Trump uttalte seg under en seremoni i Det hvite hus, noen timer etter at beslutningen ble kjent.

Trump kom med avlysningen i et brev stilet til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, og begrunnet det «voldsomt sinne og åpne fiendtlighet» fra Kim og det nordkoreanske regimet.

– Vi setter veldig stor pris på din tid, tålmodighet og din innsats med hensyn til våre nylige forhandlinger og diskusjoner med tanke på et toppmøte som har vært lenge etterlengtet av begge parter, og som skulle finne sted 12. juni i Singapore.

– Jeg så veldig fram til å være med deg. Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten som ble vist i din nylige uttalelse, finner jeg det upassende slik ting er nå å ha dette møtet, skriver Trump i brevet.

Laster Twitter-innhold

Kjernefysiske våpen

Trump bruker også anledningen til å skryte av USAs atomvåpenarsenal, som han mener går Nord-Koreas atomvåpen en høy gang.

– Du snakker om dine kjernefysiske våpen, men våre er så massive og så kraftige at jeg ber til Gud om at det aldri vil bli nødvendig å bruke dem, heter det i brevet.

USAs president Donald Trump avlyste i ettermiddag det planlagte møtet Nord-Koreas leder Kim Jong-un. – Ikke overraskende, sier USA-korrespondent Tove Bjørgaas.

NRKs korrespondent Tove Bjørgaas forklarer den amerikanske avlysningen.

I sine uttalelser noen timer etter at avlysningen ble kjent, gjorde presidenten det klart at det amerikanske militæret er rede hvis Nord-Korea finner på noe «uforsvarlig» eller «dumt».

Presidenten la til at han aldri vil kompromisse på sikkerheten for USA.

Kan velg bort isolasjonen

Den amerikanske presidenten sa også at Nord-Korea ved å vrake sitt atomvåpenprogram har en mulighet til å komme ut av isolasjon og fattigdom.

– Jeg håper Kim Jong-un vil gjøre det som er best for ham selv, men aller mest hva som er best for folket i Nord-Korea, sa Trump.

Han gjorde det klart at de harde økonomiske sanksjonene mot landet vil bli opprettholdt.

– Forhåpentligvis vil det skje positive ting med hensyn til Nord-Koreas framtid. Hvis ikke, er vi mer rede enn vi noen gang har vært.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til NTB at arbeidet med å få Nord-Korea inn i et forpliktende forhandlingsspor må fortsette etter det avlyste møtet med USA.

– Dette er helt nødvendig for å finne fredelige løsninger, sier hun.

Dialogen har vært god frem til nå nylig

SE: President Donald Trump svarer på pressen om avlysningen.

Kritikk fra demokratene

Den demokratiske senatoren Bob Menendez var raskt ute og sa at Trumps kansellering var en konsekvens av dårlig planlegging.

Bob Menendez er demokratisk senator som representerer New Jersey

KRITISK: Senator Bob Menendez (D) fra New Jersey mener Trump-administrasjonen rotet det til i forbindelse med det planlagte toppmøtet med Nord-Korea.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

– Diplomatiets kunst er mye vanskeligere enn handelens kunst, sier Menendez.

Det siste var antakelig et dårlig skjult stikk til Trumps markedsføring av seg selv som en genial forretningsmann.

Den demokratiske senatoren mener videre at det er «ganske utrolig» at Trump-administrasjonen er overrasket over at Nord-Korea «oppfører seg slik Nord-Korea fort kan gjøre.»

Sør-Koreas regjering i krisemøte

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Sør-Koreas president Moon Jae-in kalt inn til et krisemøte med sine øverste rådgivere.

Sørkoreanerne forsøker nå å finne ut hvorfor amerikanerne har avlyst toppmøtet.

Moon Jae-in har vært en viktig pådriver for tilnærmingen mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA.

Han mener det er dypt beklagelig at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea er avlyst.

– Atomnedrustning på Korea-halvøya og varig fred er en historisk oppgave som ikke kan gis opp eller utsettes, sa Moon torsdag.

Selv om Trump uttalte at Sør-Korea og Japan er villig til å ta byrdene og kostnadene hvis det skulle oppstå en konfrontasjon med den nordkoreanske naboen, er det likevel uklart om de ble varslet om avlysningen på forhånd.

– Jeg vil ikke gå inn på alle vi varslet. Det hvite hus vil snakke om det på et passende tidspunkt, sa utenriksminister Mike Pompeo da han ble spurt under et møte i Senatets utenrikskomité.

Men Pompeo sa at amerikanerne ikke lenger hadde grunn til å tro at det planlagte toppmøtet kunne bli vellykket.

Nord-Korea tester missil

TEST: Dette bildet fra 2015 skal vise Kim Jong-un følge en test av et ballistisk missil som ble avfyrt fra under vann.

Foto: KCNA / Epa

Lukker ikke døren helt

I brevet fra den amerikanske presidenten utelukkes det ikke at han og Kim Jong-un kan møtes ved en senere anledning.

– Jeg følte at en herlig dialog var i ferd med å bygges mellom deg og meg, og til syvende og sist er det bare dialog som betyr noe. Jeg ser fram til å møte deg en dag, skriver Trump.

Den amerikanske presidenten benyttet anledningen til å takke for at tre amerikanske statsborgere, som hadde sittet fanget i Nord-Korea siden 2015, ble løslatt for to uker siden:

– Det var en nydelig gest som ble satt stor pris på.

Deretter skriver han at dersom Kim Jong-un skulle komme på andre tanker i forbindelse med møtet, er det bare å ringe eller skrive.

SISTE NYTT

Siste nytt