Trump: - Verden ønsker et bedre forhold mellom oss og Russland

HELSINGFORS (NRK): – Verden ønsker et bedre forhold mellom USA og Russland. Det sa president Donald Trump ved innledningen til dagens møte med Vladimir Putin i Helsingfors.

Toppmøte mellom USA og Russland

– Vi er de to atomsupermaktene. Vi har tilsammen 90 prosent av verden atomvåpen, og derfor er det viktkig at forholdet mellom oss blir bedre, sa den amerikanske presidenten.

Uttalelsen kom da Donald Trump og Vladimir Putin møtte pressen til en kort fotoseanse foran dagens toppmøte i den finske hovedstaden.

– Dårlig i mange år

– Forholdet mellom oss og Russland har vært dårlig i mange år, og jeg har jo bare vært i jobben i halvannet år, sa president Donald Trump.

– Men jeg håper at dette forholdet kan bli ekstraordinært.

– Det er positivt, ikke negativt, at USA har et godt forhold til Russland, understreket den amerikanske presidenten.

Gratulerte med VM

Donald Trump benyttet anledningen til å gratulere sin russiske kollega med et vellykket fotball-VM.

– Det var et av de beste fotball-VM noensinne, og det var hyggelig at vertslandet gjorde det så bra, sa den amerikanske presidenten.

Deretter nevnte han raskt noen av sakene som han vil ta opp på møtet: Handel, Syria, forholdet til Kina, og atomvåpen.

FINLAND-US-RUSSIA-POLITICS-DIPLOMACY-SUMMIT

Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin utveksler det første håndtrykket foran dagens toppmøte i Helsingfors.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Spesiell opptakt

Toppmøtet mellom Trump og Putin fikk en spesiell opptakt da den amerikanske presidenten sendte ut en Twitter-melding med følgende innhold:

"Vårt forhold til Russland har ALDRI vært verre, takket være år med tåpeligheter og dumskap, og nå: en arrangert heksejakt."

Meldingen refererer til russiske myndigheters innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016, og mange reagerer på at presidenten kritiserer etterforskningen og ikke Russland.

Men russisk UD er fornøyd med Trumps tweet, og skriver på Twitter: "Vi er enige".

Laster Twitter-innhold

Rakettavtaler

Avtalen om å begrense de to stormaktenes langtrekkende atomvåpen, den såkalte "Nye START" må forlenges i god tid før den utløper i februar 2021, eller reforhandles.

Avtalen setter et tak på 1550 utplasserte atomstridshoder for begge land. Dessuten inneholder den tak for hvor mange raketter begge land kan ha på landjorda, ubåter og ombord på fly.

Både Russland og USA har til nå overholdt avtalen.

Ny russisk rakett

President Putin tok opp spørsmålet om forlengelse allerede i den første lange telefonsamtalen de to hadde i februar 2017, mens Trump har kritisert avtalen for å være "en av de mange elendige avtalene forhandlet fram av Obama-administrasjonen".

I det amerikanske forsvarsdepartementet mener en dessuten at Russland er i ferd med å utvikle og utplassere en ny mellomdistanserakett, den såkalte «Novator 9M729».

Russland hevder at rekkevidden på raketten er under 500 kilometer, altså at det ikke er en mellomdistanserakett som omfattes av INF-avtalen fra 1987 om å ødelegge samtlige mellomdistanseraketter.

RUSSIA-HISTORY-WWII

En langtrekkende russisk atomrakett vises frem i en militærparade på Den røde plass i Moskva.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Vil USA bryte avtalen ?

Det er ting som tyder på at president Trump foretrekker å svare med selv å bryte INF-avtalen i stedet for å presse Russland.

I forsvarsbudsjettet som ble signert av USAs president i desember i fjor er det bevilget 25 millioner dollar til utviklingen av en ny, mobil, landbasert amerikansk mellomdistanserakett.

Russlands president la vekt på at han har hatt regelmessig kontakt på telefon med Trump. - Men tiden har kommet for å ha en skikkelig diskusjon om ulike internasjonale problemer og sensitive spørsmål, sa Vladimir Putin.

Krim, Ukraina og Syria

Putin kan ikke håpe på at Trump vil anerkjenne anneksjonen av Krim eller Russlands innblanding i Øst-Ukraina som legitim. Han kan heller ikke vente seg løfter om å heve de økonomiske sanksjonene mot Russland.

Det er mer realistisk at Trump vil anerkjenne at Russland har en viktig rolle å spille i Syria. President Trump ønsker å trekke fly og militære rådgivere ut av Syria, blant annet fra Tanf-basen i sør. Derfor ønsker han Russlands hjelp til å sørge for at iranske soldater holdes langt unna grensene til Israel og Jordan.

Assads rolle

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal statsminister Benjamin Netanyahu ha sagt til Putin at Israel ikke kommer til å utfordre Assads styre i Syria. Det viktigste for både Israel og USA er å demme opp for Irans innflytelse i Syria.

I by etter by har den USA-allierte syriske opposisjonen måttet gi opp kampen mot de syriske regjeringsstyrkene, men offisielt har USA ikke akseptert at president Bashar al-Assad ser ut til å vinne krigen. USAs president har aldri sagt noe som tyder på at han vil risikere amerikanske liv for å endre Assads regime.

SISTE NYTT

Siste nytt