Hopp til innhold

Trump vil ikke bruke munnbind – trosser nytt smittevernråd

President Donald Trump sa han trolig ikke vil bruke munnbind, selv om amerikanske smittevernmyndigheter nå anbefaler at alle bruker det.

SE VIDEO: Donald Trump ser ikke for seg at han bruker ansiktsmaske mens han sitter i Det ovale kontor.

Den nye anbefalingen fra smittevernsenteret CDC innebærer at alle amerikanere blir bedt om å dekke munn og nese når de er ute i offentligheten.

Trump understreket på en pressekonferanse fredag kveld at selv om rådet er gitt, er det helt frivillig å bruke munnbind. Han gjentok det flere ganger.

– Jeg ser ikke for meg at jeg vil sitte bak det vakre skrivebordet i Det ovale kontor med ansiktsmaske på. Det passer ikke for meg, sa han, og fortsatte:

– Å bære ansiktsmaske mens jeg tar imot presidenter, statsministre, diktatorer, konger og dronninger – jeg ser det ikke for meg, sa han.

Han la til at det er mulig han vil endre mening, men at han foreløpig føler seg bra. Torsdag ble Trump testet for koronavirus for andre gang på to uker, og svaret var fortsatt negativt.

Intern strid

Ifølge CNN kom et nye rådet om munnbind etter en intern strid i Det hvite hus.

Tidligere har masker vært frarådet. Årsaken har vært frykt for at maskebruk kan øke spredningen av viruset fordi folk da tar letetre på rådet om sosial avstand eller hygienereglene.

Dr. Jerome Adams, føderal sjefslege i USA

SMITTEFARE: Dr. Jerome Adams, føderal sjeflege i USA, understreker at folk uten symptomer kan smitte andre.

Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpiz

Ny kunnskap om smitte

Den føderale sjeflegen, dr. Jerome Adams, sa på pressekonferansen at det nye rådet bygger på ny erfaring som viser at mange kan være smittet uten å ha symptomer på covid-19-sykdom.

– Vi har alltid anbefalt at folk med symptomer skal bære maske. Men nå vet vi at mange mangler symptomer, selv om de er smittet. Da kan de videreføre smitte til andre ved å snakke, hoste eller nyse. Det er dette vi vil unngå, sa han.

Anbefaler hjemmelaget munnbind

Adams sa at folk enkelt kan lage munnbind selv av vaskbare tekstiler som de kan bruke flere ganger.

– Munnbind er en god idé der det er vanskelig å holde seks fots avstand, for eksempel i matbutikker, sa Adams.

Han understreket at rådet om munnbind ikke er en erstatning for rådet om å holde sosial avstand.

Adams påpekte også at folk ikke skal bruke ansiktsmasker som er beregnet på helsepersonell. Disse er det mangel på. De skal ikke brukes av vanlige folk, understreket han.

Spekulasjoner om uenighet mellom Fauci og Trump

UENIGHET: Det har vært spekulasjoner om at det er en uenighet mellom Fauci (t.v) og Trump om hvordan krisen skal forstås og bekjempes. Her fra en tidligere pressekonferanse.

Foto: Tom Brenner / Reuters

Irritert president

Flere journalister etterlyste dr. Anthony Fauci, som er en av presidentens rådgivere, på pressekonferansen. Da svarte Trump, noe irritert, at han ikke visste hvor Fauci var.

Det har vært spekulert i uenighet mellom Fauci og presidenten om hvordan krisen skal forstås og bekjempes.

Trump ble også irritert på flere av journalistene som stilte spørsmål rundt hvordan krisen er taklet. Han anklaget dem for å være negative og stille slemme (nasty) spørsmål, og sa at han hadde gitt dem perfekte svar.

På spørsmål om koronakrisen vil påvirke presidentvalget i november, sa Trump klart nei.

Valget vil gå som normalt 3. november, forsikret han. Han sa også at det ikke var aktuelt å tillate at flere velgere stemmer per post, og sa at de som tar til orde for det, har til hensikt å jukse.

SISTE NYTT

Siste nytt