Hopp til innhold

Trump ber alle amerikanere bruke munnbind eller skjerf

President Donald Trump oppfordrer alle amerikanere til å begynne å dekke munn og nese når de er ute, for å dempe spredningen av koronaviruset.

Det nye rådet gjelder hele nasjonen, sa Trump på en pressekonferanse fra Det hvite hus natt til fredag norsk tid.

Han sa det ikke var nødvendig å bruke ansiktsmasker av den typen som helsepersonell bruker, men at et enkelt munnbind eller skjerf er like bra.

– Et skjerf er faktisk bedre, for det er tykkere, sa presidenten.

Tidligere på dagen rådet New Yorks borgermester Bill de Blasio innbyggerne i storbyen til å bære en form for ansiktsbeskyttelse for å hindre smittespredning, rapporterer Reuters.

Blasio sa at folk burde dekke ansiktet når de er utendørs og nær andre mennesker. Beskyttelsen trenger ikke være en medisinsk ansiktsmaske, men gjern en bandana eller lignende.

– Lag det gjerne hjemme, sa de Blasio ifølge CNN.

Ikke obligatorisk

De nye smittevernrådene fra det amerikanske smittevernsenteret CDC kommer fredag. På pressekonferansen understreket presidenten at dette er et råd, og at det ikke blir obligatorisk å bruke maske eller munnbind.

Hans smittevernrådgiver, Dr. Deborah Birx, sa at rådet om ansiktsmaske ikke erstatter håndvask. Men at det kommer i tillegg til omhyggelig håndhygiene.

– Hvis man dropper håndvasken, og tar seg til ansiktet, kan munnbindet bli en falsk trygghet, sa hun.

Dr. Deborah Birx

Dr. Deborah Birx sier at alle må samarbeide og etterleve reglene for at viruset skal kunne slås tilbake.

Foto: Alex Brandon / AP/NTB Scanpix

Tallet på smittede amerikanere har for lengst passert 244.000. Over 5900 er døde, ifølge tall fra Johns Hopkins University som sammenstiller data fra helsemyndigheter over hele verden.

Viruset er registrert i alle USAs 50 stater, pluss fem oversjøiske regioner, ifølge det amerikanske senteret for smittevernkontroll, CDC.

Trump opplyste også at han var testet for koronaviruset for andre gang på to uker. Også denne gangen var svaret negativt, sa han og holdt opp et brev som han sa var fra legen.

Donald Trump viser fram brevet som sier at han testet nagativt på koronatesten

NEGATIV TEST: President Donald Trump viser fram brevet som sier at han testet negativt på en ny korona-test torsdag.

Foto: Alex Brandon / AP/NTB Scanpix

Fraråder cocktailselskaper

Dr. Birx sa at amerikanere må skjerpe seg hvis landet skal unngå å få samme smittevekst som Italia og Spania.

– Grensen for ansamlinger på 10 personer, gjelder ikke familier. Men det betyr ikke at middagsselskaper eller cocktailpartyer på 10 personer er OK. Her må alle ta ansvar hvis vi skal endre vekstkurven, sa hun.

Det nye rådet om å dekke munn og nese når man er ute i offentligheten, er resultat av en lang prosess, og er i strid med tidligere råd fra Det hvite hus.

Endringen begrunnes med at et økende antall rapporter tyder på at rutinemessig bruk av munnbind kan bidra til å stanse smittespredningen. Dette fordi smittede som ikke har symptomer, lett kan spre smitten videre uten å være klar over det.

Suvenirselgeren Julio Saavedra bruker hansker og munnbind der han selger suvenirer utenfor børsen på Manhattan i New York City.

BRUKER MUNNBIND: Suvenirselgeren Julio Saavedra bruker hansker og munnbind der han selger suvenirer på Wall street i New York City.

Foto: Richard Drew / AP/NTB Scanpix

Trump gjentok hvor viktig det er at alle følger rådene fra myndighetene.

– De ofre vi gjør i de neste fire ukene, kan spare hundrevis av amerikanske liv. God hygiene og å holde seg hjemme er våre beste våpen, sa han.

Mangel på masker

Det er stor mangel på smittevernutstyr som ansiktsmasker, visir, hansker og frakker i USA.

Mange helsearbeidere har kommet med regelrette nødrop på sosiale medier for å få tak i personlig beskyttelsesutstyr.

Laster Twitter-innhold

På pressekonferansen ble det sagt at 19,5 millioner ansiktsmasker, 22 millioner par hansker, 5,2 millioner visirer og 7600 pustemaskiner er klare til utsendelse til delstatene.

Trump forsvarte satsingen

President Trump sa at produksjonen av pustemaskiner er økt:

– Det er veldig, veldig vanskelig å bygge respiratorer, veldig dyrt, men vi bygger tusenvis.

Trump avviste at den føderale innsatsen har vært for dårlig.

– Vi har gjort en utrolig god jobb, og sendt ut masse utstyr til delstatene, sa Trump.

Han sa at det er delstatenes ansvar å bygge opp kriselagre med medisinsk utstyr, og være forberedt på en slik krise som dette.

– Men de har bare ventet, og nå er det tomt i hyllene, sa han.

– Vi er ikke en bestillingssentral, vi er en reserveløsning, sa Trump om utstyret som nå er sendt ut.

Kritikken mot nyheten er allerede massiv. Flere delstater påpeker at dette er bare en dråpe i havet. I Virginia var behovet over 2 millioner ansiktsmasker, men delstaten får bare 7 prosent av det, klager den demokratiske kongressmannen Garry Connelly på Twitter.

Laster Twitter-innhold

30 millioner uten helseforsikring

Over 30 millioner amerikanere er uten helseforsikring, som ofte er knyttet til arbeidsforhold.

Visepresident Mike Pence, som leder presidentens innsatsgruppe mot koronaviruset, sa at regjeringen fredag vil legge fram en løsning for disse.

– Alle koronabehandling for pasienter som ikke er forsikret, vil bli refundert til sykehusene, inkludert testing, lovet han.

Visepresident Mike Pence

PUSTEMASKINER: 7600 nye respiratorer er klar til å bli distribuert til delstater som trenger dem, sa visepresident Mike Pence.

Foto: TOM BRENNER / Reuters/NTB Scanpix

Ny krisepakke

Det er stor bekymring for arbeidsledigheten som har eksplodert. I løpet av de to siste ukene har 10 millioner arbeidsplasser forsvunnet, ifølge New York Times.

Finansminister Steven Mnuchin presenterte flere detaljer i en ny krisepakke til bedrifter med under 500 ansatte. Han fortalte blant annet at myndighetene denne gangen ikke kommer til å sende ut sjekker i posten, men vil innbetale pengene direkte på konto til firmaer som søker om og kvalifiserer for støtte. En betingelse for å få den føderale støtten, er at firmaene beholder de ansatte og ikke sier dem opp.

– Vi jobber også med en løsning for kontantutbetalinger til folk, sa Trump.

To kvinner, en med snorkelmaske og en som vasker handlevogner i pennsylkvania i USA

NØDLØSNING: En butikkansatt i King of Prussia i Pennsylvania i USA rengjør handlevogner mens en kvinnelig kunde med dykkermaske går forbi.

Foto: MICHAEL BRYANT / AP/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt