Hopp til innhold

Tror USA når toppen om to uker

President Donald Trump går bort fra ønsket om å gjenåpne landet før påske. Nå sier han at mellom 100.000 og 200.000 amerikanere kan dø som følge av koronaviruset. Det kan toppe seg allerede om to uker.

President Donald Trump og smittevernekspert Anthony Fauci i Rosehagen i Det hvite hus under oppdatering om korona-situasjonen i USA 29. mars 2020.

President Donald Trump og smittevernekspert Anthony Fauci passerer hverandre i Rosehagen utenfor Det hvite hus under oppdatering om koronasituasjonen i USA søndag ettermiddag.

Foto: Alexander Drago / Reuters

Presidenten holdt sin nå etter hvert daglige koronaoppdateringen i Rosehagen i Det hvite hus søndag ettermiddag amerikansk tid.

Der erkjente han at situasjonen er svært alvorlig. Han er forferdet hvor raskt viruset sprer seg, ikke minst i hjembyen New York.

– Jeg har sett ting jeg aldri før har sett, sa presidenten og refererte til TV-bilder fra et sykehus i bydelen Queens, hvor han selv vokste opp. Queens er en av bydelene som er hardest truffet av koronapandemien i USA.

– Det er likposer overalt, selv i korridorene. Jeg har sett dem ta imot trailere og frysebiler, for de kan ikke ta hånd om så mange døde personer samtidig. Dette er virkeligheten nå, sa Trump.

Delstaten New York passerte søndag 1000 døde som følge av koronaviruset.

Smittespredningen og antallet døde i byen har gått raskere der enn i både Spania og Italia. I Spania gikk det 18 dager fra første dødsfall til landet hadde passert 1000 døde, i Italia 21 dager. I New York har det tatt kun 16 dager, ifølge nyhetsbyråe Associated Press.

For å ta unna det store antall smittende pasienter, er det etablert et feltsykehus i Central Park med plass til 68 paisenter. Det er hjelpeorganisasjonen Samaritan's Purse, som driver et tilsvarende midlertidig sykehus i Cremona i Italia, som skal bistå byens helsemyndigheter.

I tillegg anløper sykehusskipet «USNS Comfort» med 1000 senger og 12 operasjonsstuer New York i dag. Det skal avlaste sykehusene i millionbyen, ved å ta imot pasienter som ikke har virussykdommen, men som trenger annen behandling.

Det er satt opp midlertidige testsentre utenfor Elmhurst Hospital Center i bydelen Queens, New York.

Det er satt opp midlertidige testsentre utenfor Elmhurst Hospital Center i bydelen Queens i New York.

Foto: Mary Altaffer / AP

Ber folk fortsatt isolere seg

Presidenten ber amerikanerne følge de strenge retningslinjene som er innført, helt frem til 30. april. Den første 15-dagers perioden går ut i dag, mandag. Nå blir det to nye uker med restriksjoner for amerikanere flest.

– Ingenting vil være verre enn å erklære seier før seieren er vunnet. Det ville vært det største tapet av alle. Derfor er det viktig de neste to ukene at alle følger retningslinjene.

Jo mer alle gjør sitt beste, jo raskere kommer vi ut av dette marerittet, sa Trump.

De nasjonale anbefalingene oppfordrer folk til å holde seg hjemme, unngå unødvendige reiser, holde seg unna restauranter, barer og butikker og fraråder ansamlinger med mer enn ti personer. I enkelte byer og delstater er det innført enda strengere regler.

Les: Hele California blir bedt om å holde seg hjemme

De nasjonale restriksjonene opprettholdes også for områder hvor smittespredningen foreløpig er lav.

Medisinerne seirer over økonomene

Trump har flere ganger, også den siste uken, ytret ønske om å lette på de harde restriksjonene innen 1. påskedag, slik at næringslivet kan komme i gang igjen. I går kalte han ønsket «ambisiøst».

At Trump nå toner ned ambisjonene om å gjenåpne USA 12. april, sees på som en seier for de medisinske ekspertene i regjeringen kontra de mer økonomisk orienterte, som er frustrerte over hvordan restriksjonene dramatisk påvirker den nasjonale økonomien.

En av presidentens nærmeste rådgivere uttalte for få dager siden at «kuren bør ikke gjøre mer skade enn sykdommen».

Økonomer frykter den verste arbeidsledigheten i landet siden depresjonen på 1930-tallet.

Les: Enighet om gigantisk krisepakke i USA

Forretningsallierte og bedriftseiere har ifølge nyhetsbyrået AP presset på for mindre drastiske tiltak, men presidenten har altså valgt å høre på de medisinske rådgiverne.

Etablering av feltsykehus i Central Park.

I helgen ble det satt opp et feltsykehus i Central Park for å hjelpe å ta unna pasientstrømmen.

Foto: Mary Altaffer / AP

Tror på dødsfalltopp i påsken

Så langt er over 2.400 personer bekreftet døde som følge av viruset i USA. Over 136.000 har påvist koronasmitte.

Ifølge Anthony Fauci, regjeringens smittevernekspert, er de siste vurderingene at USA vil nå den høyeste dødsraten som følge av koronaviruset om to uker, altså i påsken.

Håpet er at utbruddet i stor grad vil være innen 1. juni.

– Det er ambisjonen. Men jeg tror vi kommer til å slå den. Vi vil beseire denne usynlige forbannelsen. Denne usynlige fienden, sa president Trump der han stod side om side med Fauci.

Les også: USA reknar våpenbutikkar som kritisk infrastruktur

Forsøker begrense dødsfall til 100.000

Tidligere har presidenten i stor grad unngått å snakke om smittetall og dødsestimater, ifølge nyhetsbyrået AP. Dette endret seg i går.

Tidligere har ekspertene som gir sine anslag til regjeringsapparatet fryktet at mer en 2 millioner amerikanere kunne ende opp med å miste livet som følge av viruset. Det tallet har regjeringen nå senket.

– Om vi kan holde det nede på mellom 100.000 og 200.000, har vi alle sammen gjort en veldig god jobb, sa presidenten.

Ifølge helsedepartementet er 894.000 av landets rundt 327 millioner innbyggere testet for koronaviruset.

Les også: Trump er blitt mer populær under koronakrisen

Folketom gate i New York 30. april 2020

Gatene i New York og andre amerikanske byer vil være tomme for folk frem til slutten av april.

Foto: Jeenah Moon / Reuters

Nominasjonsvalg blir utsatt

På grunn av situasjonen bestemte guvernøren i New York, Andrew Cuomo, seg for å utsette det kommende nominasjonsvalget, som skulle ha vært holdt 28. april. Ny dato er 23. juni, sammen med det planlagte lokalvalget.

Andre delstater som Maryland, Pennsylvania, Connecticut og Ohio har også gjort det samme.

Nominasjonsvalgene skulle etter planen skulle ha vært holdt 4. april i Alaska, Hawaii og Wyoming er avlyst og erstattet med postvalg, at velgerne sender inn sine stemmer.

Mens Louisiana har forskjøvet sitt valg til 20. juni.

De som jobber med presidentens valgkampanje frykter for gjenvalget, hvis krisen blir langvarig og økonomien stuper mer enn nå.

Følg med på situasjonen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt