Hopp til innhold

Trump sparker ny PR-sjef etter 10 dager

President Donald Trump har sparket sin nyansatte kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci. – En strålende dag, oppsummerte han etterpå på Twitter.

Anthony Scaramucci i sin første pressekonferanse

FRITTALENDE: Anthony Scaramucci rakk å skjelle ut staben i Det hvite hus før han selv ble bedt om å gå.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Oppsigelsen av Scaramucci skal ha vært et krav fra Trumps nyansatte stabssjef, John F. Kelly, skriver New York Times og Politico. Det hvite hus bekreftet oppsigelsen like etter.

«Upassende» ordbruk

Pressesekretær Sarah Huckabee Sanders sier at presidenten har reagert negativt på utsagn som Scaramucci kom med i et intervju [med magasinet The New Yorker]. Hun sier Trump mener utsagnet var «upassende for en person i hans stilling», uten at det ble utdypet hvilket utsagn Trump reagerte på.

Det er bare en drøy uke siden den omstridte kommunikasjonssjefen tiltrådte, samme dag som pressesekretær Sean Spicer trakk seg. Spicer skal ha vært dypt uenig i ansettelsen.

Ifølge Det hvite hus forlater Scaramucci stillingen som kommunikasjonssjef for å gi den nyutnevnte stabssjefen mulighet til selv å velge sine medarbeidere.

Det har stormet rundt Scaramucci siden han ble utnevnt 21. juli. Få dager etter ringte han opp en journalist og forlangte å få vite navnet på en kilde bak en lekkasje fra Det hvite hus. Han gikk i samme slengen til angrep på sin egen kommunikasjonsstab.

Fargerikt språk

Etter at Scaramucci ble utnevnt av presidenten på Twitter fredag for ti dager siden, har han skapt overskrifter og lagt seg ut med folk både i Det hvite hus og i pressen.

Han sparer ikke på superlativene når han snakker. Ifølge ham har president Donald Trump «et av de beste instinktene i verden».

Anthony Scaramucci

PÅ KRIGSSTIEN: Kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus Anthony Scaramucci brukte svært fargerikt språk da han ringte en The New Yorker-reporter og gikk til angrep på sine kolleger.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Scaramucci omtaler seg selv i tredje person, og bruker et så fargerikt språk at amerikanske TV-kanaler må legge advarsler på skjermen før han kan gjengis.

Han la seg blant annet ut med Trumps forrige stabssjef Reince Priebus, og fortalte åpent til journalister at Priebus var på vei ut. Få dager senere ble Priebus også erstattet, i en oppsiktsvekkende tweet der president Trump annonserte Priebus' etterfølger før Priebus skal ha visst at han var ute. Ifølge New York Times hadde Scaramucci blant annet skrytt åpent om at han rapporterte direkte til presidenten, ikke til stabssjefen (den gang Priebus).

Scaramucci rakk også å kvitte seg med en av sine rådgivere, Michael Short, og baksnakke Trumps sjefstrateg Steve Bannon.

Mandag var det ventet at Scaramucci skulle bekjentgjøre nye navn i sin egen stab, ifølge Politico. I stedet ble det ham selv som måtte innlevere adgangskortet.

Da Kelly holdt sitt første stabsmøte i Det hvite hus i dag, gjorde han det klart hvem som var sjefen i the West Wing.

Tidslinja for skifter i staben i Det hvite hus

Trump avsluttet dagen med å tvitre at det har vært en strålende dag i Det hvite hus.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt