Hopp til innhold

Trump leder over Clinton for første gang

Donald Trump leder knapt foran Hillary Clinton på de siste meningsmålingene i spørsmålet om hvem som bør blir USAs neste president.

Donald Trump

Donald Trump fyller 70 år i juni og kan bli den eldste som velges for amerikansk president.

Foto: Ted S. Warren / Ap

Nettstedet RealClearPolitics (RCP) setter sammen en gjennomsnitt av meningsmålinger der folk blir spurt om hvem de vil stemme på ved høstens presidentvalg.

Donald Trump

Donald Trump talte før helgen på NRAs landsmøte og advarte våpenlobbyen mot innstramninger om Hillary Clinton blir president.

Foto: JOHN SOMMERS II / Reuters

For første gang har Trump en ledelse. Gjennomsnittet av seks målinger som er tatt opp i forrige uke gir ham 43,4 prosents oppslutning, mot 43,2 prosent for Hillary Clinton.

Forskjellen mellom de to er innenfor de statistiske feilmarginene, men viser likevel en kraftig endring fra slutten av april.

Da fikk Clinton en oppslutning på 49,0 prosent mot 40,5 prosent for Trump.

Partiet slutter opp

Den økte støtten til Trump på meningsmålingene faller sammen med at stadig flere republikanske partitopper har begynt å slutte opp om ham som partiets presidentkandidat.

Før helgen ga den amerikanske våpenlobbyen NRA sin støtte til Trump under foreningens landsmøte.

Også et stort flertall av republikanske velgere støtter nå Trump og krever at partiets ledere slutter opp om Trump som partiets kandidat, viser en meningsmåling i New York Times.

Angriper Clinton for Bills kvinnehistorier

Etter at det ble klart at han blir republikanernes presidentkandidat, har Trump nå begynt å rette skytset mot Hillary Clinton.

Mandag publiserte Trump en nettvideo der han angriper både Hillary and Bill Clintons forhold til kvinner.

I videoen vises bilder av Bill Clinton mens man hører kvinnestemmer som forteller at den tidligere presidenten hadde angrepet dem.

Ingen av kvinnene identifiseres i videoen, men ifølge nyhetsbyrået Reuters er en av stemmene fra et intervju Juanita Broaddrick ga til NBC i 1999.

I intervjuet, anklaget hun Bill Clinton for å ha voldtatt henne på et hotellrom i 1978.

Videoen avsluttes med et klipp der man hører Hillary Clintons karakteristiske latter.

Både Hillary og Bill Clinton har sagt at de ikke vil svare på Trumps anklager. Hun sier at hun i stedet vil «forsvare svake amerikanere fra konsekvensene av Trumps forslag».

Se reklamen her.

Clinton sa nei til debatt

Også Hillary Clinton har nå rettet blikket mot høstens valgkamp og duellen med Trump.

I natt takket hun nei til en invitasjon om å møte Bernie Sanders til debatt på TV-kanalen Fox News i forkant av demokratenes primærvalg i California 7. juni.

– Vi har sagt nei til invitasjonen om å delta i en debatt i California, bekrefter Clintons talskvinne Jennifer Palmieri.

Talskvinnen sa at Clinton heller vil konsentrere seg om å drive valgkamp mot den antatte republikanske kandidaten, Donald Trump.

Allerede i forrige uke lanserte Clintons støttespillere de første TV-reklamene som angrep Donald Trump.

Se reklamen under.

SISTE NYTT

Siste nytt