Trump i Vietnam: – Jeg vil alltid sette USA først

President Donald Trump brukte mesteparten av taletiden under APEC-toppmøtet til å fortelle asiatiske ledere at USA ikke lenger vil la seg utnytte i handelsspørsmål.

USA FØRST: Donald Trump fortalte asiatiske ledere det han lenge har fortalt egne velgere, at USA kommer dårlig ut av eksisterende handelsavtaler.

Da Donald Trump inntok talerstolen i under APEC-møtet i Vietnam fredag morgen norsk tid, innledet han med å skryte av medlemslandene og den økonomiske veksten de har oppnådd.

Derfra gikk han raskt over til å gjenta det som var et av hovedbudskapene hans under fjorårets presidentvalgkamp: USA taper på internasjonale handelsavtaler.

– Vi ønsker å konkurrere på rettferdig og likeverdig grunnlag. Vi vil ikke lenger la USA bli utnyttet. Jeg vil alltid sette USA først, på samme måte som jeg forventer at alle dere i dette rommet setter deres land først.

Vil ha handelsavtaler med enkeltland

Samtidig strakk Trump ut en utstrakt hånd til alle som vil inngå gjensidige handelsavtaler med USA på vilkår som tjener begge parter.

– USA er forberedt til å jobbe med hver og en av dere i dete rommet for å oppnå gjensidig gunstig handel som er i begge våre lands interesser. Det er budskapet jeg er her for å levere. Jeg vil inngå bilaterale handelsavtaler med alle stillehavsnasjoner som ønsker å være vår partner, og som vil følge prinsippene for rettferdig og gjensidig handel.

Trump uttrykte samtidig forståelse for at andre land utnytter mulighetene som finnes, og la skylden for den skjeve handelsbalansen på sine forgjengere.

– Den nåværende handelsubalansen er uakseptabel. Jeg klandrer ikke Kina for å utnytte USA. De gjør bare jobben sin. Jeg skulle ønske tidligere ledere i mitt land hadde sett hva som skjedde, og gjorde noe med det. Det gjorde de ikke, men det vil jeg gjøre.

Xi: Globaliseringen kan ikke snus

Xi Jinping

FRITT FREM: Kinas president Xi Jinping mener globaliseringen er irreversibel, men sier seg villig til å justere vilkårene for frihandel.

Foto: Ye Aung Thu / AFP

Etter at Trump hadde levert sitt flammende forsvar for mindre frihandel og bedre vilkår, inntok hans kinesiske motpart Xi Jinping talerstolen.

I talen kalte Xi globalisering en «irreversibel historisk trend», og tok til orde for større grad av åpne markeder mellom landene i regionen.

Han lovte samtidig at Kina vil gi andre land lettere tilgang til sine markeder, og at all næringsvirksomhet i landet skal behandles likt.

Samtidig medgikk Xi at tankesettet som ligger til grunn for frihandelen nok må justeres for å bli «åpnere, mer balansert, mer rettferdig og gunstigere for alle parter», ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt