Trump møtte Xi: – Kina kan løse problemene i Nord-Korea

BEIJING (NRK): USAs president Donald Trump sier hans kinesiske kollega Xi Jinping kan løse den anspente situasjonen med Nord-Korea raskt og enkelt, om han ønsker.

USAs president Donald Trump møter Xi Jinping i Kina

POSITIV: USAs president Donald Trump skrøt av sin kinesiske kollega Xi Jinping etter at de to møttes i Beijing.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

De to mektige statslederne møttes til samtaler i Beijing torsdag morgen.

– Møtet var fortreffelig når det gjaldt å diskutere Nord-Korea. Jeg tror, i likhet med deg, at det finnes en løsning der, sa Trump henvendt til Xi da de møttes i Folkets store sal i den kinesiske hovedstaden Beijing i etterkant.

Trump sier også at han mener Kina kan løse problemene med Nord-Korea «raskt og enkelt». Trump la senere til at han tiden er i ferd med å renne ut med take på å finne en løsning.

– Jeg oppfordrer Kina og deres store president til å jobbe veldig hardt med dette. Vi må handle raskt, og forhåpentligvis vil Kina jobbe raskere og mer effektivt med dette enn noen andre, sier Trump.

Donald Trump møter Xi Jinping i Beijing

Donald Trump henvendte seg til Xi Jinping og sa at han tror Nord-Korea-problemet kan løses. Torsdag møttes de to presidentene til samtaler i Beijing.

Foto: Andrew Harnik / AP

Frir til Russland

Den amerikanske presidenten utdypet ikke hva han mente, men han takket også Xi for å begrense handelen med Nord-Korea. Det isolerte landet er økonomisk avhengig av handelen med kjempenaboen i nord.

Xi svarte Trump med å si at de to landene bør «styrke kommunikasjonen og koordinasjonen rundt store internasjonale og regionale saksområder, inkludert Koreahalvya og Afghanistan».

NRK-fotograf Antonia Cimini sjekkes i Kina

NRKs fotograf Antonia Cimini sjekkes på veg inn til pressekonferansen i Folkets store sal. Det er viktig at alle papirer er i orden.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Xi sa også at Kina vil fortsette å jobbe for atomnedrusting av Nord-Korea.

Trump skal trolig også møte Russlands president Vladimir Putin i Vietnam denne helgen. Han benyttet anledningen til å be Moskva om hjelp mot Nord-Korea.

– Jeg ber også Russland om å hjelpe til, med det som potensielt sett kan bli en veldig tragisk situasjon, sier Trump.

Video Kim Jong-un holdt sin første tale

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har truet USA gjentatte ganger de siste årene. Trump mener Kinas president Xi sitter på nøkkelen til å løse krisen.

Foto: Nyhetsspiller

Lang ventetid

NRK var tilstede da en utvalgt del av pressen ventet i timevis på å komme inn på pressekonferansen mellom verdens to mektigste menn.

USAs president var tydeligvis imponert både over Kinas president Xi Jinping, og over gjestfriheten han er blitt vist siden han kom til Beijing i går.

– Du er en veldig spesiell mann. Det kinesiske folket er stolt av deg, sa han om Xi Jinping.

sovende journalister i Kina

Ventetiden var lang for journalistene før pressekonferansen. Noen brukte de rundt tre timene til å ta seg en hvil. Trump har med seg journalister på hele den lange Asia-turen. For mange er det er utmattende program.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

I sine taler var de begge opptatt av å vise til det gjensidig gode forholdet de har oppnådd, som står i sterk kontrast til forholdet mellom USA og Kina under Barack Obama.

Så lenge vi står sammen, mot andre om nødvendig, har trusselen ingen sjans, sa president Donald Trump.

Han var tydelig på at han ønsker at Xi Jinping bidrar til enda mer når det gjelder å få Nord-Korea til å gi opp sitt atomvåpenprogram.

Xi Jinping sa på pressekonferansen at de har flere ting til felles enn ulikheter, og at de felles har staket ut en retning for fremtiden. Det blir blant annet flere utvekslinger av studenter.

Milliardavtaler

Trump hadde i forkant av møtet med Xi lagt grunnlaget for en positiv dialog. I et intervju med Fox Business Network sa Trump nylig om Xi at «han er en mektig mann. Jeg synes også at han er en svært bra person».

Allerede før de to lederne møttes ansikt til ansikt, var det inngått forretningsavtaler verdt titalls milliarder i forbindelse med Trumps besøk i Kina.

trangt om plassen blant journalister i Kina

Det er trangt om plassen blant journalistene som skal inn til den felles pressekonferansen til Donald Trump og Xi Jinping.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Det var ventet at de to lederne vil legge til rette for ytterligere avtaler når de deltar på en næringslivssamling senere på dagen. Torsdag formiddag ble det opplyst at avtaler for over 200 milliarder dollar til var signert.

– Vår strategi er å åpne opp oss for verden, på lang sikt. Vi vil ikke lukke dørene våre. Vi skal åpne dem videre og videre, sa Xi torsdag.

I løpet av snaut to dager er det dermed gjort avtaler verdt langt mer enn et norsk statsbudsjettet.

Rettferdig handel

Men Trump sa også at handelsbalansen er blitt for skjev og at USA må legge om sin politikk på området. Samtidig la Trump til at han ikke bebreider Kina for den urettferdig handelssituasjonen.

– Handelen skal bli rettferdig, og det kommer til å bli veldig bra for oss begge, sa Trump.

– Tross alt, hvem kan bebreide et land for å utnytte et annnet land, når det er til det beste for landets innbyggere, sa Trump i seremonien der de nye handelsavtalene ble underskrevet.

Den amerikanske statsministeren roste også verten, som han også møtte i Florida i april.

– Jeg har svært varme følelser overfor deg. Som vi sa er det god kjemi mellom oss, og jeg tror vi kommer til å oppnå store ting for både Kina og USA.

– For Kina og USA er samarbeid det eneste rette, og bare en vinn-vinn-situasjon vil føre til en bedre framtid, kommenterte Xi.

SISTE NYTT

Siste nytt