NRK Meny
Normal

Truer USA i bin Ladens minnetale

Al-Qaidas nestkommanderende, Ayman al-Zawahri, sier USA kan vente seg et muslimsk opprør etter drapet på Osama bin Laden.

Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri

Truer USA: Al-Zawahri bruker store deler av klippet til å true USA etter bin Ladens død.

Foto: AP

Et videoopptak med det som trolig er al-Zawahri, ble lagt ut på YouTube onsdag.

Den egyptiskfødte terrorlederen bruker store deler av det 28 minutter lange opptaket til å minnes bin Laden, som ble tatt av dage i en amerikansk militæroperasjon i Pakistan i begynnelsen av mai.

– I dag, takket være Gud, står Amerika ikke overfor en enkeltperson eller en gruppe, men en opprørsk nasjon som har våknet fra sin søvn til en jihadistisk gjenfødelse som utfordrer hvor enn den er, sier Al-Zawahri.

«Sjeiken» har dratt fra oss

Al-Zawahri, som er en av overhodene i Al Qaidas terrornettverk, sier at USA står ovenfor et opprør i den muslimske verden etter likvideringen av bin Laden.

Opptaket er trolig al-Zawahris første offentlige opptreden etter bin Ladens død.

Se video av al-Zawahris tale her:

Video Minnetale til bin Laden

Truer: Al-Zawahri truer USA i den ferske videoen.

– «Sjeiken» har dratt fra oss, må gud ha barmhjertighet med han, til sin gud som martyr, og vi må fortsette i hans retning med jihad for å utvise inntrengerne fra muslimenes land, for å renske det for urettferdigeht, sier al-Zawahri i klippet.

Kjente hverandre før 11. september

Al-Zawahris tilknytning til bin Laden strekker seg tilbake til tiden før angrepet på tvillingtårnene i New York 11. september 2011. Det var dette angrepet som ledet til krigene i Afghanistan og Irak.

Al-Zawahari har tidligere blitt holdt frem som bin Ladens etterfølger, men eksperter på Al Qaida sier at en annen egypter, Saif al-Adel, for tiden styrer terrorbevegelsen.

I klippet advarer Al-Zawahri amerikanerne som feiret bin Ladens død.

– Dere får vente og se hva som tilkommer dere etter hver feiring, sier al Zawahri.

Al-Zawahri fordømmmer også det at bin Laden ble gravlagt til sjøs. Amerikanerne har sagt at begravelsen ble gjort i tråd med muslimske ritualer, og at den ble gjort til sjøs for å hindre at bin Ladens grav skulle bli et hellig sted for hans tilhengere.

– Han (bin Laden, journ. anm.) skremte USA da han var i live, og han vil skremme USA som en død mann, så mye at de ikke ønsker å gi han en grav fordi de vet at det er flere titalls millioner som elsker han.

Hyller det arabiske opprøret

Al-Zawahri sverget også troskap til Taliban-lederen Mulla Omar, som er en av hovedmennene i krigen mot amerikanske styrker i Afghanistan.

Al Qaida lederen brukte også anledningen til å hylle opprørerne i sitt hjemland Egypt, og de andre arabiske landene, og oppfordret folk i Pakistan til å gjøre det samme.

– Rist av dere støvet av ydmykelse og forkast de som har solgt dere på slavemarkedet til USA, sier Al-Zawahri i klippet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt