Ny Al Qaida-topp drept i Pakistan

Al Qaida-lederen Ilyas Kashmiri, som er regnet som en av verdens farligste terrorister, er drept av raketter fra et amerikansk førerløst angrepsfly i Pakistan.

Mohammad Ilyas Kashmiri

Mohammad Ilyas Kashmiri ble drept i drone-angrepet i Pakistan sent fredag kveld.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Det opplyser kilder i den pakistanske etterretningen.

Terrorgruppen bekrefter at han er drept

Så mange som ni personer skal ha blitt drept i angrepet, som først og fremst var rettet mot 47 år gamle Kashmiri. Kashmiri skal ha blitt observert på stedet like før angrepet skjedde i en sørwaziristansk landsby på grensen mot Afghanistan.

Kashmiri var leder for den pakistanske gruppen Harakat-ul Jihad Islami, som står på USAs liste over utenlandske terrororganisasjoner. En talsmann for Harakat-ul Jihad Islami bekrefter over for Dawn News at Kashmiri er drept i angrepet.

Osama bin Laden

Kashmiri skal også ha blitt nevnt som en mulig arvtager etter Osama bin Laden.

Foto: Scanpix/AFP

Han skal jevnlig ha hatt kontakt med Al Qaida-ledere, og regnes som en av de mest fryktede operasjonelle lederne i terrornettverket som ble grunnlagt av Osama bin Laden, Al Qaida. Kashmiri har fått skylden for flere angret mot Vesten, samt mot India og Pakistan.

Kashmiri settes blant annet i forbindelse med angrepet mot en militærbase i Karachi for kort tid siden.

Blind på ett øye

USA har har lenge lovet en belønning på 5 millioner dollar for informasjon som kan føre til at han blir funnet. Også drapet på Kashmiri vil bli ansett som en stor bragd, slik drapet på bin Laden ble for en måned siden.

Den 47 år gamle pakistaneren, som skal ha manglet én finger og vært blind på det ene øyet, var så nær Al Qaidas øverste ledelse at han ble nevnt som en mulig arvtager som leder.

Kasmiri var på listen over militante som USA og Pakistan var enige om å ha som mål, og det suksessfulle angrepet kan hjelpe på forholdet mellom landene - særlig dersom pakistansk etterretning sto bak informasjonen.

Planla terror mot Jyllands-Posten

I 2009 skal han ha undersøkt muligheten for å begå flere angrep i København, og han skal også ha planlagt et terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Kashmiri skal ha hatt flere møter med David Headley som i USA har tilstått at han forberedte angrepet mot avisen.

Terrorlederen skal ha henvist Headley til flere personer i både Storbritannia og Sverige for å planlegge den praktiske utførelsen av terroraksjonen.

Ifølge den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har drapet stor betydning for Danmark.

– Han var meget dedikert til angrepet på Jyllands-Posten. Når han satte seg et mål, ga han ikke opp, sier forskeren til nyhetsbyrået Ritzau.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt