NRK Meny
Normal

- Han så seg selv som opphøyd

Den pakistanske journalisten Rahimullah Yousufzai er blant de få som har truffet Taliban-lederen mulla Mohammed Omar flere ganger. Han beskriver Omar som en svært religiøs mann som etter hvert endret personlighet.

Mulla Omar
Foto: BBC TV/NEWSNIGHT / AP

På Internett sirkulerer bilder som påstås å være av den afghanske Taliban-lederen, men det er svært få som med sikkerhet kan si hvordan han egentlig ser ut.

Er han liten eller svært høy, kortvokst eller tettbygd? Noen sier at han er lavmælt, mens andre beskriver ham som en aggressiv person.

Utenlandske diplomater har betegnet ham som sky og uvillig til å snakke med utlendinger.

Endret personlighet

Svært få journalister møtte Al Qaida-lederen Osama bin Laden. Enda færre er de som har sett og snakket med mulla Omar.

I motsetning til bin Laden, har mulla Omar alltid vært mediesky og har aldri, eller nesten aldri, blitt avbildet. I alle fall ikke av egen vilje. Det skal kun ha skjedd én gang.

En av de få som har truffet Taliban-lederen, er den kjente pakistanske journalisten Rahimullah Yousufzai. Han traff Omar flere ganger i perioden mellom 1994 og 2001.

Rahimullah Yusufzai

Rahimullah Yusufzai

Foto: Bondevik, Andreas / SCANPIX

Yousufzai er byråsjef for The News i Peshawar og jobber i tillegg for BBC og Time Magazine.

Han har rapportert om afghanske forhold siden 1980-tallet og var en av de første som begynte å skrive om Taliban da bevegelsen tok form på begynnelsen av 1990-tallet. Han regnes internasjonalt for å ha svært god innsikt i Al Qaida og Taliban.

- Mulla Omar er en normalbygget slank mann. Han er blind på det ene øyet, etter at det ble skadet i kamp under hans tid som mujahideen - i krigen mot de sovjetiske okkupasjonsstyrkene.

- Han snor det tradisjonelle skjerfet som pashtunske menn bærer, slik at det dekker deler av ansiktet og det ødelagte øyet, sier Rahimullah Yousufzai til NRK.

Yousufzai beskriver Omar som en svært ordknapp mann. Ifølge journalisten skjedde det noe mentalt da mullaen ble tatt i ed som emir i 1995, i det Taliban var i ferd med å erobre makten over hele Afghanistan.

Fra 1996 til 2001 ble mulla Omar regnet som Afghanistans relle overhode, foruten at han var Talibans ubestridte religiøse og militære leder.

- Han endret sin personlighet radikalt. Etter at han be valgt til emir, så han på seg selv som opphøyd, sier Yousufzai.

Få bilder er ekte

Mulla Omar

Dette bildet er fra et identitetskort.

Foto: Anonymous / AP

På Internett finnes det mange bilder av den ettersøkte Taliban-lederen. Yousufzai sier at kun ytterst få av dem ekte.

Selv bildene som er brukt på etterlysningssiden til amerikanske myndigheter, Rewards for Justice , er Yousufzai og andre som har møtt Omar i tvil om ektheten av.

Ett av de få bildene som man kan med sikkerhet si er av mulla Omar, er bildet tatt av en BBC-fotograf. Mulla Omar var i ferd med å forlate et folkemøte i Kandahar i 1996.

Bildet er uklart og ble tatt fra langt hold.

- Min BBC-kollega tok dette bilde på lang avstand, fordi Omar aldri ville tillatt å bli fotografert, sier Yousufzai.

I tvil sterk tvil

Rahimullah Yousufzai møtte mulla Omar siste gang høsten 2001, kun få dager før USA gikk til angrep mot Afghanistan og etter at Taliban hadde nektet å utlevere Osama Bin Laden til USA.

Mulla Omar var sterkt i tvil om hva han burde gjøre med Osama bin Laden, ifølge Yousufzai.

- Spesielt fordi den pakistanske hæren, som mulla Omar så på som sin sterkeste støttespiller og allierte, la et hardt press på Taliban-ledelsen for å utlevere bin Laden til amerikanerne, sier han.

- Dette er den eneste måten Afghanistan kan spares for massiv bombing fra den amerikansk krigsmaskinen, var beskjeden fra Pakistans leder general Pervez Musharraf til mulla Omar.

Men siden Osama bin Laden hadde kjempet mot sovjetisk okkupasjon av Afghanistan og vært en mujahideen, hadde han heltestatus blant de fleste pashtunske afghanerne.

Det var derfor umulig å gå med på en utlevering av bin Laden til USA.

- Omar innkalte alle landets religiøse ledere til rådføring, men rådet nektet å trekke tilbake beskyttelsen av Bin Laden. Det ville ha vært i strid mot pashtunsk skikk å dolke en gjest, forteller Yousufzai.

Afghanske religiøse ledere 19. september 2001

Mulla Omar samlet et stort antall religiøse ledere 19. september 2001 i Kabul for å avgjøre om de skulle utlevere Osama bin Laden til USA.

Foto: STAFF / REUTERS

Rådet for de religiøse lederne anbefalte derimot at bin Laden kunne spørres om han selv ønsket å forlate Afghanistan av egen vilje. Taliban kunne da hjelpe ham med å komme seg til et trygt sted.

Dermed var Omar satt i en umulig situasjon.

- På samme tid kom det en invitasjon fra den muslimske geriljaen i den russiske utbryterrepublikken Tsjetsjenia om at Al Qaida-lederen kunne få beskyttelse hos dem, forteller Yousufzai - som var sammen med mulla Omar dagene før bombingen av Afghanistan startet.

- Talibans leder grublet iherdig over hvordan han kunne få sendt bin Laden til Tsjetsjenia. Han spurte meg om hvordan det kunne la seg gjøres.

- Det var da innført flyforbud over Afghanistan. Å fly bin Laden ut av landet var derfor ikke mulig, men Omar lurte på om det kunne lykkes i å frakte ham til Tsjetsjenia med bil, i en jeep eller pickup.

- Da må du jo krysse flere lands grenser, svarte jeg. Omar hadde helt tydelig ikke nøyaktige kunnskaper om geografien i Sentral Asia og Kaukasus, forteller Yousufzai.

Den muslimske geriljaens tilbud til bin Laden, er ikke bekreftet av andre uavhengige kilder.

Men det er tidligere kjent at det eksisterte klare bånd mellom Al Qaida og tsjetsjenske muslimske opprørere. Den tsjetsjenske krigsherren Khattab, som ble drept i april 2002, fortalte at han traff Osama bin Laden mens de begge kjempet mot sovjetiske styrker i Afghanistan på 1980-tallet.

Ifølge en tidligere russisk forsvarsminister skal det foreligge bilder av at Khattab møtte bin Laden i Afghanistan, med bildene som angivelig ble funnet i Afghanistan, er aldri offentliggjort.

Tsjetsjenske hellige krigere skal også ha kjempet på Talibans side i kampene mot den vestligstøttede Nordalliansen og de utenlandske soldatene under invasjonen i 2001.

Mulla Omars tidligere hus i Kandahar

Dette skal ha vært hovedkvarteret til mulla Omar i utkanten av Kandahar, byen hvor Taliban styrte Afghanistan fra. Huset ble bombet av amerikanske styrker. Bildet er tatt 11. desember 2001.

Foto: JEROME DELAY / AP

Fortsatt i live

Rahimullah Yusufzai vokste selv opp i den nordvestlige provinsen i Pakistan, hvor majoriteten av pakistanske pashtunere bor. I Afghanistan er pashtunerne den største folkegruppen, og Taliban oppstod i de pashtunske stammeområdene.

Yousufzai kjenner derfor språket, kulturen og geografien bedre enn mange.

Men selv ikke han tør anslå hvor mulla Omar kan befinne seg. Siden USA startet bombingen av Afghanistan høsten 2001, har ingen journalister sett eller hørt noe fra mannen som styrte Afghanistan.

Det er satt av 10 millioner dollar i belønning til den eller de som kan gi avgjørende informasjon om mullaen.

Ulike Taliban-kilder har flere ganger stått fram og sagt at mulla Omar lever, og at han fortsatt er deres øverste åndelige og politiske leder.

Også Yousufzai er relativt sikker på at mulla Omar er i live.

- Det er mye som tyder på at mulla Omar skjuler seg i det vanskelige fjellterrenget mellom Pakistan og Afghanistan. Men mer en det kan jeg ikke si, fordi vi rett og slett ikke vet mer, sier Yousufzai til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt