NRK Meny
Normal

Trosser bombefaren: 100.000 helsearbeidere prøver å bekjempe polio

Pakistan øker innsatsen mot polio til tross for de mange bombeangrepene mot vaksinasjonsklinikkene i landet. – Hvis vi bare fortsetter som før, kommer polio aldri til å bli utryddet, sier en hjelpearbeider i Rotary International.

Polio

ØKT INNSATS: En gutt mottar poliovaksine i Pakistan. 100.000 hjelpearbeidere har nå som mål å vaksinere flest mulig i landet.

100.000 hjelpearbeidere spredt utover Pakistan jobber nå med å vaksinere flere mot polio, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

​Det har de siste årene vært en rekke angrep mot vaksinasjonsklinikker og helsearbeidere som vaksinerer mot polio i Pakistan, sist i januar der 15 personer ble drept. Klinikken ble brukt til å vaksinere barn mot polio og islamister med tilknytning til Al Qaida og militante grupper har tatt på seg ansvaret for flere av angrepene.

– Vaksinasjonsteam mot polio har blitt angrepet her tidligere. Dødelige angrep har også blitt utført mot politipersonell som voktet vaksinasjonsgruppene. Mange av våre ansatte led martyrdøden på grunn av terrorister som ikke ønsker framgang i landet vårt, sier politibetjent i Karachi, Asif Ali til Reuters.

De som angriper hevder poliovaksinen er et dekke for spionasje eller er en del av en sammensvergelse for å sterilisere muslimer, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pakistan

En jente mottar poliovaksine utenfor døren sin hjemme i Karachi. Hjelpearbeiderne har sikkerhetsvakter fra politiet med seg når de går fra dør til dør for å vaksinere.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Bomber vaksinasjonsklinikker

Polio kan føre til lammelser og død og er svært smittsomt. Etter at vaksiner ble tatt i bruk på 50-tallet, er sykdommen nærmest utryddet på verdensbasis.

Men fortsatt er polio endemisk i to land, Afghanistan og Pakistan.

WHO, Unicef og Rotary International jobber med prosjekter som har som mål å utrydde sykdommen.

– Vi har intensivert innsatsen , sier hjelpearbeider Asher Ali Rotary International.

Helsearbeider Zubaida Bibi, som jobber med et vaksinasjonsteam i Karachi, sier til Reuters at mer sikkerhet har ført til færre angrep fra militante.

– Som følge av bedre sikkerhetsrutiner og aksept i samfunnet, har det blitt færre angrep den siste tiden, sier Zubaira Bibi.

– Da jeg startet med dette arbeidet var jeg redd, men jeg er ikke det nå lenger. Folk i området har begynt å kjenne oss igjen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pakistan

Representanter fra den pakistanske regjeringen og sikkerhetsvakter i begravelsen til politimennene som ble drept utenfor en vaksinasjonsklinikk i Quetta i januar i år.

Foto: BANARAS KHAN / Afp

– Flere nekter å ta vaksinen

Antall politilfeller i Pakistan har gått kraftig ned siden 2014 og flere tror sykdommen er mulig å utrydde innen kort tid. For to år siden ble det rapportert om 80 prosent flere tilfeller av polio enn i fjor.

Men noen foreldre nekter fortsatt å la helsearbeiderne vaksinere barna sine. Helsearbeiderne går ofte fra dør til dør.

– Vi prøver å overbevise dem om at det ikke er farlig å gi noen få dråper til barn, sier Rehana Bibi, som også er med i et vaksinasjonsteam i Karachi.

– Jeg har gitt poliodråper til barna mine, og takk Gud, alle mine tre barn er friske, sterke og robuste. Jeg tror det er viktig å få gitt ut disse dråpene til så mange barn som mulig, sier trebarnsmoren Talat Faisal til Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt